Klik hier om terug te gaan

Week 0

zo 14-05-17

Alle pups kwamen goed door de nacht. Waar ze na de bevalling allemaal een vrij gelijke grootte hadden zit er nu wat verschil in. Zo te merken hebben sommige pups al goed gedronken en moeten anderen even op gang komen. Spannend!

Patou heeft vannacht niks van haar muisjes gegeten zo druk was ze met de pupjes, dus het schaaltje Waltham ging er vanochtend met smaak in. Eller kreeg haar restant en Patou kreeg een verse muis voor de dag. Extra verwennerij! Een schone doek in het nest en de kooi weer lekker aan kanten. Niets houdt ze tegen zou je zo zeggen.

ma 15-05-17

9:00u Alle pups maken het uitstekend en het ondervachtje begint al door te komen. Zo te zien drinken ze goed, ontwikkelen goed en ook Patou maakt het erg goed. De eerste prille dagen hebben we gehad en de eerste risicofase is overbrugt. Het komt wel goed met dit 8-tal :).

23:00u Begin van de avond toch weer een kleinere pup gespot. Ik dacht dat hij was bijgetrokken na gisteren al een verschilletje te zien, maar hij lag vanochtend blijkbaar wat buiten mijn zicht. Na een avond oppassen en peinzen bij thuiskomst alle pups gewogen. Ik liep zelfverzekerd naar binnen, maar zag ineens dat minimale heldere vloei bij Patou was veranderd in pus. Dat betekent een baarmoederontsteking als ze ook verhoging heeft. Dat bleek ze na opmeten inderdaad te hebben, waarop ze gelijk op de Synnulox antibiotica is gezet (de meest veilige voor fretten). De oorzaak hiervan zullen we nooit zeker weten, maar denk bijv. aan achtergebleven 'rommel' na bevalling, een (overleden) pup die er niet uit is gekomen of een 'spontane' ontsteking die zich al beginnend voordeed tijdens het eind van de dracht.

Het verklaart in elk geval de wat kleinere pup... want hij blijkt na wegen nog niet te zijn aangekomen sinds de bevalling. Waar de rest 11-14 gram was zit 1 ram nog op 7 gram. Hij ontwikkeld zich goed (qua vacht) en blijft sterk en in leven wat betekent dat hij zeker heeft gedronken, maar nog niet genoeg. De pups incl. het rammetje krijgen via de moedermelk ook wat antibiotica mee. Hopelijk doet dit het kleine rammetje goed en mocht er ook iets bij de andere 7 spelen wat niet zo op de voorgrond ligt als bij dit rammetje, is dat in elk geval ook direct verholpen i.p.v. dat het schade kan aanrichten. De ontsteking komt namelijk ook in de melk terecht (via ontstekingcellen die in de moedermelk komen) en als er een ontsteking bij Patou is kan dat ook zorgen voor een verminderde kwaliteit melk / vitaminetekort. De Synulox zou dit allemaal tezamen op moeten lossen.

di 16-05-17

Wat extra fotomateriaal toegevoegd en onderstaand filmpje gemaakt.

wo 17-05-17

Goed nieuws over het pupje en Patou. Gisteravond woog hij 9 gram en vanochtend 11 gram, dus hij begint aan zijn inhaalslag.

Patou ziet er ook wat gestroomlijnder uit zoals ik van een pasbevallen zogend moertje ken. Haar buik bleef vrij rond na de bevalling, wat ik achteraf snap. Belangrijker: ze heeft haar eetlust opgebouwd. Naast de Waltham at ze hooguit de koppen van de muizen op, maar ze eet nu weer op vol tempo door. De Synulox lijkt zijn werk te doen! Nu hopen dat de vooruitgang stand houdt.

do 18-05-17

Een nieuwe dag 5 foto toegevoegd. Het pupje woog gisteravond 13 gram en vanochtend 14 gram. Ik hoopte dat de sprint iets sneller zou gaan zodat hij weer wat bij de anderen in de buurt komt (die groeien immers ook door), maar hij groeit tenminste wel nu :). Patou haar temperatuur was gisteravond 38.6°C en begint daarmee al goed te dalen (38.2°C is de ideale temperatuur voor een fret).

Fotoalbum

  • Dag 1
  • Dag 2
  • Zo klein zijn ze
  • Dag 3: Links het kleine rammetje
  • Dag 3: Normale pup met het kleine rammetje
  • Dag 3
  • Dag 3
  • Dag 3
  • Dag 5
  • Dag 5: Mama op de uitkijk