Extra nest


Door het uitvallen van de geplande dekram, een zoon van Yip Nibbles genaamd, is dit een extra gepland nest om vooralsnog de lijn van Yip te kunnen behouden. Clue is een wildkleur moertje en de kleindochter van Yip. De dochter van Alassiel, die op haar beurt het zusje van Nibbles is. Gelukkig volgens planning dus een extra voortgezetting van Yip haar sterkste nest: Yip x Bentley 2011.
Clue is heel lief en zacht van karakter. Een kat uit de boom kijkertje. Ze is een gemiddeld tot grote moer. Prachtig grof gebouwd, maar ze heeft wel een wat propperige mollige bouw. Haar aftekening is prachtig, en ze lijkt dan ook sprekend op haar fantastische grootouders. Dit is dé lijn die bij Frettery Lelibel en Frettery Genuine Ferrets het meest succesvol is geweest, en we hopen dat dat zo blijft als ik hem weer voortzet.

Boyke is een wildkleur ram, afkomstig uit een 100% fret lijn (geen fruns) opgebouwd door drie top fretteurs uit Nederland en België. Hij is eigen fok van de eigenaar. Boyke gaat regelmatig mee fretteren en heeft een zeer goed jacht instinct. Verder is hij zeer lief en er wordt veel met hem gespeeld door de negen jarige dochter van de eigenaar.

In deze combinatie worden 100% wildkleurtjes verwacht, aangezien Clue vrijwel zeker homozygoot is.

Data

05-03-2015 Clue loops, nog zeer beginnend
18-03-2015 Loopsheid lijkt wat beter door te gaan zetten
12-04-2015 Dekking
24-05-2015 Bevallen, dracht 42 dagen, aantal pups: 11 -1
05-07-2015 Uitkiezen
26-07-2015 Plaatsbaar

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Reserveringsstatus Naam pup
Clue15r01 Ram Wildkleur Fanny te Overdinkel Lelibel's Peanut
Clue15r02 Ram Wildkleur Genuine Ferrets te Wezep Lelibel's Thor
Clue15r03 Ram Wildkleur Alinde te Kampen Lelibel's Koda
Clue15r04 Ram Wildkleur Emmy te Marken Lelibel's Astaire
Clue15r05 Ram Wildkleur Jolien te Diest, België Lelibel's Louis
Clue15m01 Moer Wildkleur Roxanne te Amsterdam Lelibel's CoCo
Clue15m02 Moer Wildkleur Lonneke te Zwanenburg Lelibel's Coco
Clue15m03 Moer Wildkleur E-Pic's Ferrets te Finland Lelibel's Fleur De Lis (Fasu)
Clue15m04 Moer Wildkleur Nadine te Enschede Lelibel's Jessie
Clue15m05 Moer Wildkleur Jorien te Baarn Lelibel's Hailie

Pup ID Geslacht Kleur Overleden Vanwege
Clue15r06 Ram Wildkleur Dag 2 Heeft niet genoeg bij de tepels kunnen liggen.

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

Loops

do 05-03-15

Clue is beginnend loops en zal zeer binnenkort naar de frettery 'verhuizen' als langdurige logee.

do 12-03-15

Clue is gearriveerd in de frettery en haar vulva is inderdaad nog zeer minimaal. Ik verwacht dat het iets langer zal duren dan bij Mhysa voor ze een beetje op gang komt.

wo 18-03-15

Volgens mij is onze toekomstige mama intussen gewend aan haar nieuwe kooi en losloopruimte. De focus begint weer op de vulva te liggen, die nu weer langzaam groeit.

zo 22-03-15

Aangezien ook Patou loops begint te worden en ik er een strakke kooi indeling op na wil houden, is de dekking van Clue alvast gepland. Ik ga er vanuit dat haar vulva goed door gaat zetten in de 3 weken die er nog tussen zitten. Normaliter is dit tijd genoeg en zelfs al een week extra speling.

wo 01-04-15

De loopsheid zet nu goed door en Clue is nagenoeg volledig loops. Ik heb de kooiplanning iets omgegooid en ga i.v.m. Patou en Clue hun loopsheden voor Mhysa een bak maken voor in de Ferret Nation waarin ze veilig kan bevallen. Zo hebben alle 3 de dames een eigen bevallingskooi, kan ik de nestjes iets dichter op elkaar plannen en hoeft er niemand zeer lang loops te blijven.

De dekking

zo 12-04-15

De dekking was vandaag gepland en verliep goed. Clue heeft van half 11 's ochtends tot half 4 's middags bij Boyke gezeten en ondanks geen foto van de dekking zelf, zijn ze wel op elkaar gespot en zag de vulva er goed uit. Zo snel zelfs dat deze eind van de middag al wit begon te trekken i.p.v. haar donkerroze kleur.

Ik ben zeer gastvrij ontvangen bij de eigenaar, heb netten leren boeten en we hadden allerlei leuke extra's voor elkaar. Ik heb alvast een klosje touw en een net mee als voorbeeld zodat ik thuis verder kan, maar ook allerlei handige tips gekregen voor in het veld. Erg gezellig en leerzaam!

Op de foto: de eerste ontmoeting, Boyke close-up, het eerste kusje, Boyke en Clue samen in 1 plaatje na de eerste dekking, Clue houdt een wasbeurt maar Boyke blijft zeer geïnteresseerd. Zoals je ziet waren ze praktisch even groot en mooie look-a-likes.


De dracht

ma 27-04-15

Clue haar dekking is geslaagd. Haar vulva is binnen 2 weken geslonken, en we wachten nu nog een weekje om haar dracht vast te stellen.

di 05-05-15

Ook Clue is drachtig! Ik heb pups gevoeld. Nog iets minder dan drie weken te gaan.

vr 08-05-15

Clue maakt het super en heeft al erge nesteldrang. Weinig behoefte aan in de ren loslopen en ze is erg op haar gemak in haar kooi. Ze lijkt erg tevreden dat ze pupjes gaat krijgen en haar buikje begint al mooi te groeien :). Nog 2,5 week te gaan!


do 14-05-15

Clue is vandaag verhuisd naar haar puppykooi. Ze houdt zich weer kalm als altijd maar stiekem zie ik prima dat ze wat misselijk is van de stress, dus een lekkere bak Waltham doet haar hopelijk wat goed... Nog 1 week en 3 dagen te gaan. Ze lijkt net als Mhysa wat later met de rui te gaan komen. Ik zie nog steeds geen spoor.


za 16-05-15

Clue is gisteren begonnen met verharen. Ze voelt zich intussen iets beter op haar gemak in haar nieuwe kooi.

wo 20-05-15

Clue in transformatie. Nog een paar dagen!do 21-05-15

Gisteravond hebben we 2 nieuwe camera's geïnstalleerd, maar door het niet lekker werken van 1 v/d 2 op wifi, en het nog later wat beter aanleggen van kabels, werkt 1 alvast. En wel op de kooi van Clue. Vanaf vandaag kunnen jullie ook haar kooi in de gaten houden.
Nog 3 dagen te gaan tot de uitgerekende datum:


za 23-05-15

Clue heeft al de hele dag last van voorweeën, een harde buik nu en anaalklieren (vaak van de pijn door weeën). Het is duidelijk op gang gekomen, maar nog geen pupje in zicht. Zal niet lang meer duren nu gok ik!
(buikfoto van vanochtend)


De bevalling

zo 24-05-15

11:00u Clue heeft vannacht de welbekende 'slijmprop' verloren. Dit betekent dat de bevalling waarschijnlijk vandaag nog op gang gaat komen. Ze moet het vandaag met oppas Nadine doen, aangezien ik een tuinfeest van familie heb. Alles is uitgelegd en ligt klaar, plus ik sta natuurlijk telefonisch paraat!

18:00u De eerste pup is geboren.

19:10u Nog steeds 1 pup. Hij/zij schreeuwt er flink op los. Een fotootje van Nadine met de mobiel:


19:20u Er is weer beweging op de camera te zien, dus waarschijnlijk wordt op dit moment nummer 2 geboren.

20:15u Er werd zojuist een pupje voor de camera geboren.

21:30u Ik ben intussen weer thuis en we zijn zojuist weer gaan kijken: Clue heeft 6 pups momenteel. Nog niet helemaal zeker of ze klaar is, want ze bloed nog en zoogt nog niet. Voorlopig ziet alles er in ieder geval prachtig uit!


23:00u 1,5 uur later had Clue er ineens 11... Ik moet nog even van de shock bekomen.

Ik telde er eerst 10 en schrok al, waarbij 1 pups nogal apart ademhaalde dus ik aaide hem even, maar toen bleek dat hij pas net geboren was (zat nog wat vruchtwater aan). De longetjes moesten dus nog op gang komen en hij reageerde perfect.

Het bloed om de bak heen allemaal schoongemaakt, en daarna begon ik te twijfelen over de doek. Die was werkelijk 40% bebloed en ondanks dat het niet goed is om de doek direct te verschonen, kreeg ik het niet voor elkaar een mooi nestje voor Clue te maken op het nog schone deel. Terwijl ik dit probeerde, kwam ik nog een pupje tegen in een plooi: nummer 11. Die was vast en zeker kwijtgeraakt voor Clue als ik daar niet tussen had gekeken. Hoe dan ook heb ik dus toch besloten de doek alvast te verschonen en ook het bloed uit de bak te halen.

Clue heeft intussen lekker wat Waltham gegeten, en bloedde terwijl ze dat deed nog wat door. Ik hoop voor haar dat ze klaar is, maar ik zal straks nog een laatste check doen. Ik kwam eigenlijk voor de geslachtjes, maar dat komt waarschijnlijk morgen wel. Eerst maar eens zorgen dat al deze frummeltjes goed op de wereld komen en ik hoop voor hen ook de eerste nacht doorkomen.


01:30u Nog steeds 11 pups. Allen wildkleur. We hebben 6 rammen en 5 moertjes. Ik kreeg toch de kans 'even' te kijken. Clue is nog steeds een schatje. Met een beetje geluk 7 werkende tepels.

Ze zien er allemaal goed uit op 1 moertje na, die heeft een wat gekneusd puntje van de staart. Ik weet uit ervaring dat dit nog bij kan trekken, of er kan een puntje afsterven. Dat gaat meestal wel goed. We zullen zien!

Week 0

ma 25-05-15

De pups van Clue zijn er alle 11 nog deze ochtend en maken het erg goed. Mama heeft ze allemaal goed schoongemaakt intussen, ze zijn zeer beweeglijk, geen kleinere pupjes o.i.d. en ze schreeuwen er lustig op los. Wat een heerlijkheid.


di 26-05-15

Vanavond heeft één rammetje het niet gehaald in het nestje van Clue. Hij had de navelstreng nog steeds deels eraan, en het is duidelijk dat hij dus niet genoeg bij Clue haar verzorgingsrondes valt... Hij heeft het gewoon niet elke keer naar de tepels gered.

Het is verder nog duimen voor 2 moertjes en nog 1 rammetje, die beduidend kleiner blijven nu dan hun nestgenootjes. De rest is na 2 dagen al begonnen met groeien, maar zij nog niet. Ze schreeuwen er lustig op los. Maar wederom zullen ze het zelf moeten doen... De komende dagen is het erop of eronder voor hen.

wo 27-05-15

Wat nieuw beeldmateriaal!
vr 29-05-15

5 dagen oud en alle 10 groeien goed. De 3 die de eerste dag nog niet zoveel aan de tepel hebben gelegen blijven naar verhouding iets kleiner, maar het ziet er naar uit dat ze mee gaan komen. Ze hebben sinds gisteravond in ieder geval niet meer de pasgeboren look!


Week 1

zo 31-05-15

De pups van Clue zijn 1 week oud! Ze zijn er alle 10 nog, en er is nog maar 1 moertje (van de 2 moertjes en 1 ram) die nog steeds duidelijk verder achterblijft in gewicht dan de rest. De natuur zal zijn werk moeten doen..., want het is me ook vaak gevraagd: maar ik ga geen pups naar Patou overleggen. Clue en de pups moeten het zelf redden. Ik vind ze er goed genoeg voor ogen.vr 05-06-15

Ook de Clue-tjes worden groot. En dat tikt aan met 10... Nog even en ze passen met moeite in de mand.Week 2

zo 07-06-15

2 weken oud!


do 11-06-15

De pups zijn verhuisd naar een grotere handdoek zonder mand. En op het filmpje Clue haar herrie handdoek met waakneus.


Week 3

zo 14-06-15

3 weken! Ram 4 is alvast begonnen met 1 oogje ietsje open doen. Daarmee is hij veel vroeger dan de bedoeling, maar dat wil weleens gebeuren als bijv. mama er per ongeluk op stond. Het komt verder niet door een ontsteking en mijn ervaring is ook dat dit geen enkel probleem is. Alle pupjes groeien zeer goed en vooral de moertjes hebben enorm goede longetjes!vr 19-06-15

Ik vond een drietal pups van Clue gisteren al in een rat, dus vandaag maar eens even gekeken of er meer wilden eten en jawel :).


Week 4

zo 21-06-15

Clue haar pups zijn vandaag 4 weken. Ram 4 maakt een inhaalslag (zo zie je maar dat gewicht niet alles zegt, anders was hij nu weer ram 1 geworden..), maar dat oogje van hem maakt hem herkenbaar. Ram 3 was extreem rustig - op zijn Clue's kan hij zeer stil blijven liggen ineens dat je denkt; dat is niet heel erg frets.

Moer 2 is niet veel lichter, maar die kwam in het licht tevoorschijn op de foto ;). En moer 4 en 5 zijn lekkere schreeuwlelijkjes, moer 5 natuurlijk voorop. Dit zijn de 2 vechtertjes van het nest!

Ze eten al een paar dagen flink mee in de ratten en muizen. Even andersom dan de pups van Mhysa, beginnen we hier met prooi. Ik zat namelijk net even in een reeks prooidagen :).


za 27-06-15

De Cluetjes doen hun oogjes open sinds gisteren! Dat wordt een leuke fotoserie morgen :)


Week 5

zo 28-06-15

Cluetjes 5 weken! En gezien ik wat later was vandaag was het nog een geluk, want tegen de avond waren alle oogjes open terwijl er vanochtend nog wel een chineesje te vinden was ;). Überschattige fase in! En nu maar hopen dat ze snel zindelijk worden nu ze de bak kunnen zien...


Octopuppy (eerste losloopronde bij Clue waar ze niet de grot uit durfden) en muizenparade vanavond.ma 29-06-15

Een stapel fretten en een stapel ratten in 1 kooi. Dat kan niet goed gaan...


di 30-06-15

Heerlijk filmpje van de Cluetjes vanochtend. Vannacht voor het eerst 100% zindelijk geweest! De 2e bak ernaast zetten hielp weer enorm, en gezien het 10 pups zijn blijft die daar ook lekker staan.

Op het filmpje waren net de bakken verschoond, maar ik hoefde eindelijk de handdoek niet te verschonen :D. Er wordt goed gekeet en daarna het eten erbij van vandaag: duif.

za 04-07-15

Vandaag zijn de ram van Patou (die in de Clue kiesronde meedeed), ram 1, 2 en 4 van Clue gekozen. Morgen de laatste kiesdag voor de rammen voor de boeg. Excuses voor de weinige foto's de afgelopen week. Door de temperaturen iets futlozer, na de al drukke weekenden zelf ook heerlijk even bijgekomen voor dit alweer drukke weekend, etc. Morgen komt zoals gebruikelijk weer de wekelijkse update eraan met veel foto's.

Week 6

zo 05-07-15

Alweer 6 weken! De rammen zijn intussen allemaal gekozen en van de dames is de Finse dame gekozen. Tijd voor een voorstelrondje!

Ram 1 / Peanut: wordt voor Fanny. Doorgaans lekkere speelse en sociale fret.

Ram 2 / Thor: voor Genuine Ferrets en volgend jaar als het goed gaat de dekram voor Patou. Hij is een zeer zelfstandige, wat minder sociale en enigszins dominante ram. Zeer zeker wel de mooiste ram uit het nest qua uiterlijk.

Ram 3: voor Alinde. Net als ram 1, een heerlijke lekkere speelse en sociale fret. Evt. optie 2 voor de dekram voor Patou als hij mooi uitgroeit en het karakter van Thor minder fijn uitgroeit bijv.

Ram 4 / Astaire: voor Emmy. Een zeer energieke, speelse en slimme ram.

Ram 5 / Louis: voor Jolien. Een speelse, sociale en ook rustige ram die alles op zijn tijd uitvindt en probeert.

Moer 1: nog niet gekozen momenteel. Energieke en ondernemende dame. Foto's maken was bij haar een vreselijk drama.

Moer 2: nog niet gekozen momenteel. Nieuwsgierige en speelse dame.

Moer 3 / Fleur De Lis (roepnaam Fasu): gaat naar Finland. Vrij rustige dame tot op heden. By far de mooiste dame in het nest (vinden ik en de eigenaresse ;))

Moer 4 en 5: beide nog niet gekozen momenteel, en nog niet heel erg veel van zichzelf laten zien. Een betere beschrijving volgt nog!


Ook zijn de pups verhuisd naar een grotere kooi in de serre, want dat was intussen wel nodig! Dit werkt ook gelijk weer makkelijker met de losloopruimtes.

Tevreden mama:

Een Ice Pod in de kooi, en een pups verzinnen de gekst slaaphoudingen (nee niet die op de poepbak, maar met het kinnetje op de rand):

di 07-07-15

Ram 3 van Clue in mijn handen. Foto gemaakt door de eigenaresse bij het uitkiezen.


wo 08-07-15

De pups hebben gisteren overdag ineens een enorme groeispurt gemaakt. Verder waren ze al een dag of 2 wat onzindelijk, dus ik heb toch maar weer een 2e poepbak in de kooi gezet waar ze aan gewend waren. Met 10 pups is dat ook wel handiger eigenlijk.

Ze doen het geweldig en ze ontwikkelen érg snel. Normaal kunnen pups op 7 weken uit het puppyrennetje klimmen, maar de meeste pups kunnen het nu al. Ze moeten dus de grote ren binnenkort al in!


Moer 1:

Week 7

zo 12-07-15

Klaar voor weer een overload cuteness? De weekupdate van de Cluetjes. De afgelopen week zijn de moertjes verdeeld over de reserveerders. Ze hadden nog niet echt goede beschrijving, dus nu ik ze wat beter heb leren kennen even volledig:

Moer 1: voor Roxanne. Energieke, ondernemende en onderzoekende dame.

Moer 2: voor Lonneke. Nieuwsgierige en speelse dame. Net iets rustiger dan moer 1.

Moer 3 / Fasu: gaat naar Finland. Net als moer 2 een nieuwsgierige en speelse dame, maar vrij rustig in haar doen en laten. Echt een lieverd.

Moer 4: vrij te reserveren. Leuke ondernemende, aanhankelijke maar ook wat baldadige dame. Zeer leuk moertje voor eigenaren die al wat ervaring hebben. Zeer zeker mijn eigen favorietje qua karakter (en dat zeg ik niet omdat ze vrij is; de uitdaging moet bij de eigenaar passen natuurlijk).

Moer 5 / Hailie: voor Jer. Het rustigste moertje van het stel, en daarom zeer geschikt om bij Cloë te gaan wonen; het eveneens rustige albino moertje uit het nestje van Mhysa.En nog de mooiste foto's van de Clue speelronde in de middag. Alyssa kwam langs samen met een gezin dat zich opnieuw wilde informeren over fretten (op 1 van de foto's ook het 4-jarig zoontje met een berg pupjes in zijn schoot). We hebben daarnaast natuurlijk heerlijk met de fretjes geravot en Alyssa heeft prachtige foto's gemaakt.


Cluetjes na het loslopen vandaag :)


Week 8

zo 19-07-15

8 weken oud vandaag en álle definitieve namen bij de fretten. Het heeft wat voeten in de aarde gehad voor sommigen :P. Ze roven mijn tijd maar ze zijn stunning. En een beetje piranha's. Ik ben verzot op ze. De rammen hebben in de afgelopen 3 dagen een enorme brede boost gemaakt en zijn nu nog duidelijker te onderscheiden. Loslopen buiten in de playpen zijn ze helemaal aan gewend en het stuitert lekker in het rond; veel stoerder dan de Mhysa's die buiten toch altijd meer op hun hoede waren. Maar dat komt weer overeen met de piranha's. Het zijn wat meer pups met mening. Ik hou ervan. Eindelijk mijn Yippertjes weer terug in de frettery! Het in en uit de Ferret Nation halen is nu risky business geworden.do 23-07-15

Alles is al twee dagen paraat voor het aankomende drukke weekend. De zenuwen beginnen ondanks dat alles klaar staat wel te komen. Vooral de vlucht naar Finland is natuurlijk erg spannend voor het drietal (uit ieder nest één).

Vannacht hebben de Cluetjes nog een half fretteerkonijn afgekloven, vandaag aan de KVV eend en vannacht gerbils. Ze maken het erg goed, en zijn nog steeds zo ondeugend als wat. Morgenvroeg even de laatste complete fotoreeks opleveren hopelijk.

vr 24-07-15

Vandaag, 2 dagen voor 9 weken, zijn de eerste pups vertrokken: Astaire en Fasu. Zij staan er op het moment van maken (soort 9 weken update) dan ook niet meer bij op.Voor de eerste keer in het water. Feest! Gotta catch em all! De één wandelt met een snoepje weg, de ander met een speeltje.


Week 9

zo 26-07-15

Nog maar 3 pupjes over van Clue zo aan het einde van vandaag! Ze zijn allemaal, inclusief Clue, rap verhuisd in de afgelopen 2 dagen.

Op rij Koda, Hailie en Coco. Ze zijn er alle 3 nog minimaal 1,5 week, dus gezellig blijft het gelukkig zeker.


Week 21

zo 18-10-15

De pups zijn ruim 5 maanden en net een week in hun wintervacht. Tijd voor een gewichten update!

Rammen:
- Peanut 1400 gr
- Thor 1320 gr
- Koda 1501 gr
- Astaire 1150 gr
- Louis 1400 gr

Moertjes:
- CoCo 789 gr
- Coco 766 gr
- Fleur de Lis (Fasu) 870 gr
- Jessie 702 gr

Hailies gewicht mist als enige voorlopig, aangezien de eigenaresse momenteel omwille van haar andere fretje nog niet heeft kunnen wegen.