Even voorstellen


Mous is een Champagne (Sandy) dame. Ze is een lekker wildebrasje en is een prachtfret om te zien. Een stoere meid, maar als het erop aankomt poeslief!

Aidan is een Champagne Point (Sandy Point) ram. Naar Aidan heb ik lang gezocht, want ik zocht eigenlijk al een standaard sandy vent in 2006. Na lange tijd dus toch gelukt! Aidan draagt als het goed is geen albino en wat Mitt met zich mee. Perfect voor mijn lijn dus!

Mous en Aidan zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test op 27 januari 2008.

In dit nestje verwacht ik de volgende kleuren:
  • Sable (Wildkleur)
  • Chocolat
  • Champagne (Sandy)
  • Mogelijkheid Mitt (Harlekijn/Witvoet)

Data

21-02-2008 Mous loops (enkel verdikking)
12-04-2008 Mous loops
16 & 17-04-2008 Dekking ('s avonds)
28-05-2008 Uitgerekend
29-05-2008 Bevallen

Dracht 42 dagen (laat ingedekt)
Aantal pups: 3

Gewichten

Na de dekking: 640 gram
Week 1: 635 gram
Week 2: 675 gram
Week 3: 678 gram
Week 4: 683 gram
Week 5: 728 gram (1 dag later)
Week 6: 778 gram

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Vacht Reserveringsstatus Naam pup
Mos08r01 Ram Chocolat Point Kwart Angora Linda te Eindhoven Aslan
Mos08m01 Moer Chocolat Point Kwart Angora Sofie te Hilversum Vlinder
Mos08m02 Moer Champagne Point Kwart Angora Sofie te Hilversum Bloem

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

Loops

21-02-08

Ook Mous heeft net als Shiloh vanaf de 10e al heeft sinds vandaag een lichte verdikking bij haar vulva. Het lijkt er dus op dat ook zij loops begint te worden. Omdat ik aan Shiloh al zie hoelang het gaat duren voor de koffieboon goed is doorgezet krijgt ze tussen de 2,5 à 3,5 week voordat het aftellen naar de dekking begint. Dat wil zeggen: als het door zet.

28-02-08

Mous haar verdikking zet tot nu toe niet door en ik denk dat het nog wat langer gaat duren dan ik in eerste instantie had verwacht.

12-04-08

Mous is eindelijk volledig loops. Mits haar loopsheid nu goed en vlot doorzet is haar dekking over 1,5 week.

De dekking

16-04-08

Toch wat eerder dan verwacht is de dekking vanavond al ingezet. Philo vond het ineens nodig ondanks zijn castratie zijn hormoontjes nog even te laten zien en ik trof hem met Mous aan. Ja... Om maar te zorgen dat het niet in een schijndracht trekt dan toch maar besloten haar alvast bij Aidan te zetten en te kijken hoe dat ging. Gelukkig geen enkel probleem, ze was natuurlijk ook al vanaf februari aan het kwakkelen. Met 5 minuten zat Aidan er al op.

De dracht

04-05-08

Nu 2,5 week drachtig en er is een pup gevoeld. Ik heb maar kort gevoeld en zal binnenkort even proberen of ik er meerdere kan voelen. Ze is nog niet begonnen met verharen en straalt van gezondheid en energie.

07-05-08

Morgen 3 weken drachtig. Na goed voelen heb ik 1 grote pup gevoeld, 1 kleinere pup en 1 raar ding wat of iets kan zijn dat mislukt is of een orgaan. We wachten het af.

23-05-08

Mousje is nu 5 weken en 1 dag drachtig. Door alle drukte lukte het niet gisterochtend te wegen want ik heb 4 dagen op een beurs gestaan die mijn volledige dag in beslag nam. Ze zit al een week apart nu en krijgt elke dag wat vitaminepasta ook. Ze was een week terug alleen kaal op haar rug, de rest hield nog vast. Inmiddels zijn er meer haren weg nu. Alleen in haar nekje is ze nog wat pluizig. Wel een grappig gezicht.

Ik heb rond 3 weken veel gevoeld bij Mous wat uitstekend ging want ze lag in volledig rust in mijn hand. Ik voelde toch telkens weer 2 pups, dus ik vermoed nog altijd dat het er 2 worden.

28-05-08

Gisteravond heeft Mous een slijmprop verloren, maar 's nachts is er nog niets geweest. Het is nu 21.20 uur en net is ze weer een prop verloren, plus dat ik zie dat haar melkklieren op gang zijn gekomen dus het moet nu wel echt gaan komen. Vanavond tussen 10 en 11 is ze officieel uitgerekend.

De bevalling

29-05-08

Toen ik Niene om een uur of 10 van de kamer ging ophalen (speeltijd afgelopen) zag ik Mous op de bak staan en er weer afkomen. Ik dacht bij mezelf dat zou weleens een perswee kunnen zijn toen ze er een 2e keer snel op ging. Om ongeveer 10 voor 11 ben ik nog een laatste check gaan doen en lag ze te slapen dus heb ik de boel afgesloten. Vanochtend (nu 9.00 uur) ben ik weer gaan kijken en hoorde gepiep! Ik zag 1 koppie bewegen en hoorde ook maar 1 piepje dus ik dacht alweer nee hè moet ik weer een opwekker halen bij de dierenarts... Maarja eerst waltham klaarmaken zodat mevrouw niet in de stress van mij raakt. Handdoekje omhoog en ja! 3 Prachtige pupjes! Geen enkele Albino ertussen weer, netjes op dag 42 (want 's avonds ingedekt) bevallen ondanks het kleine nest: ik ben weer bere trots op mijn meisje. Het zijn 1 ram en 2 moertjes, hieronder volgen de foto's!

Ram - 10 gram


Moertje - 9 gram


Moertje - 8 gram


Samen

Week 0

30-05-08

Het gaat nog steeds goed met de pupjes van Mous. Ze wegen vanochtend 11, 10 en 9 gram. Allemaal een grammetje erbij dus.

03-06-08

Ze zijn nu 5 dagen oud en al lekkere vette papzakjes. Het worden echt heerlijke pups. Het rammetje op de foto midden en onder.

Week 1

05-06-08

Joepie de pups 1 week! Ik begin al erg nieuwsgierig te worden naar de kleuren. Gelukkig maar dat ik afleiding heb van de oudere nesten dus de tijd vliegt. De pups wegen echt behoorlijk veel vind ik. De meiden van Shiloh wogen vorig jaar 23 gram en de grootste ram 32. Dit jaar 24 en 30 gram (moer en ram). En ook die van Misty allemaal rond en vlak onder 30 gram. Nou hier hebben we andere koek liggen. Meneer ram weegt maarliefst 40 gram, en de meiden 38 en 35 gram. Ik begon gewoonweg te twijfelen of ze wel echt 1 week waren...

10-06-08

De pups groeien echt als kool het is bijna asociaal. Ik ben benieuwd hoeveel ze overmorgen wegen als ze 2 weken zijn. Sinds gisteren zijn er kleurtjes op komen zetten. De ram wordt Sable/Chocolat, één moer ook en het tweede moertje blijft nog licht dus ik denk Champagne. Ik heb nog nooit eerder een Champagne pup gehad dus zeker zeggen durf ik het niet, maar in principe kan het niet veel anders worden natuurlijk haha.

Week 2

12-06-08

We zijn bij de 2 weken aanbeland! Ze blijven de afgelopen dagen toch op de kleur hangen waar ze op zaten zeg maar, terwijl normaal de dagen nadat je pigment ziet hij met de dag beter zichtbaar wordt. Ik vind in dit geval toch dat ze vrij licht blijven. Hun gewichten 'behoren' nu zo ongeveer rond de 60 gram te zitten en vooralsnog zitten deze knapen er fiks boven!

Ram - 82 gram / Moer 1 - 75 gram


Moer 2 - 80 gram / Op een rij ram, moer 1 en moer 2

18-06-08

Het Champagne meisje in definitief gereserveerd voor Sandra uit Zweden. Ze zijn akkoord dat ze jonger dan 3 maanden ook gewoon naar binnen mag (daar hebben we een speciale aanvraag voor gedaan en zijn we ongeveer een week mee bezig geweest). Ze zal Spira gaan heten. Het rammetje is al enige tijd gereserveerd door Linda, de eigenaar van Misty (van het andere nest). Morgen nieuwe foto's en gewichten!

Week 3

19-06-08

De pups zijn vandaag 3 weken en ik vind ze met de dag prachtiger worden. Ze maken het werkelijk uitstekend en zo ook hun mama. Vorig jaar was ze erg verward met haar pups maar dit jaar is Mous een stuk rustiger. De pups wegen nog altijd flink meer dan normaal is voor hun leeftijd.

Ram - 128 gram / Moer 1 - 117 gram


Moer 2 - 121 gram / Op rij moer 2, moer 1 en ram

22-06-08

3 Weken en 3 dagen, en oh wat groeien ze hard. Hieronder moer 1 en rechts moer 2. Ze weten al goed hun tongetjes te gebruiken, maar ik heb nog niet geprobeerd hen bij te voeden omdat ze dat nog niet nodig hebben vind ik. Je ziet ook verandering in de oogjes, dus het zal vast niet lang duren voordat die open gaan. Waarschijnlijk meer bij week 4 dan bij week 5.

Week 4

26-06-08

4 Weken alweer en ze groeien nog steeds als kool. Vandaag voor het eerst waltham geprobeerd. Het rammetje had het gelijk door maar de meisjes snappen het nog niet. Moer 2 gaat niet meer naar Zweden vanwege een paar pech situaties waaronder dat de board of agriculture in Zweden ineens terugkwam erop dat ze voor 3 maanden erin mocht. Dan zou ze dus erg lang moeten blijven en ook een rabiës enting moeten krijgen en daarna nog 3 weken wachten tot die zijn werk heeft gedaan. Een eindeloze wachttocht. Door de andere pech situatie was dat even niet handig voor zowel Sandra als mij niet. De reservering van het rammetje is natuurlijk wel definitief. Beide meisjes zijn tot nu toe nog vrij.

Ram - 179 gram


Moer 1 - 165 gram


Moer 2 - 169 gram


Allemaal op een rij


Aan de waltham, en rechts moer 1

30-06-08

Op maandag krijg ik altijd de kriebels om weer foto's te maken haha, omdat de vorige nesten op die dag hun foto en weegdag hadden. Zo ook vandaag dus weer. Geen slechte timing overigens want de oogjes gaan open!!!

Het rammetje heeft ze beide al open


Moer 1 wacht nog eventjes


Moer 2 begint ook al als lekker chineesje


Het rammetje smikkelde van de waltham, en het hele nestje op rij M1, R1 en M2:

Week 5

03-07-08

De pups zijn 5 weken! En oh wat een geweldig nest is dit. 3 Van die lekkere lichtgekleurde pluizebollen. Allemaal hebben ze de oogjes open nu en ze zijn druk bezig de wereld te ontdekken. Mama heeft genoeg tijd voor ze want ze heeft er wat dat betreft gelukkig maar 3. Mama is wel een stuk beschermender geworden de laatste week! Net als vorig jaar is er rond deze tijd totaal geen vraag naar pups omdat de eersten al verzadigd zijn en de rest met reden aan het wachten is tot ze op vakantie zijn geweest. Juni is net zo'n loze maand. Dat was vorig jaar met Mous haar nest ook al het geval. Maar ik doe mijn best en de meisjes wachten nog altijd geduldig op een baasje en een eigen naam. Linda is nog druk aan het nadenken over een naam voor het rammetje, maar ze is er bijna uit.

Ram - 235 gram


Moer 1 - 205 gram


Moer 2 - 198 gram


Het rammetje in de speelmodus, en na een waltham maaltijd


De moertjes

Week 6

10-07-08

De pups zijn 6 weken! Gisteren zijn ze van hun nesthok naar een nieuwe kooi verhuisd. Een kooi van 80 x 60 x 50 cm met 2 plateau's, een trappetje, buizen (over de kooi heen) en een frotel hangmat. Zo kunnen ze lekker hun motoriek ontwikkelen en leren klimmen. Ook is de kooi wat handiger schoon te houden dus ze worden ook sneller zindelijk in deze kooi. In het hout blijven immers luchtjes zitten en dat heb je in deze kooi niet. Ze kunnen vandaag al onderin de frotel kruipen en liggen daar lekker met zijn 3en te stoeien heb ik gezien. Hier Mous en de pups in hun nieuwe kooi.


Ook lopen de pups lekker los in de ren. Dat is erg spannend. Ook dit is goed voor hun motoriek en zo leren ze te wennen aan nieuwe situaties.Het rammetje heeft nog steeds geen naam. Hij weegt nu 260 gram.


Moer 1 is nog steeds vrij reserveerbaar. Ze weegt nu 240 gram.


Moer 2 is ook nog steeds vrij reserveerbaar. Ze weegt nu 215 gram.

15-07-08

De meisjes zijn vandaag gereserveerd en gaan naar Sofie in Hilversum met zijn 2tjes! Donderdag (overmorgen) weer een nieuwe fotoreeks. Op de planning staan grasfoto's. Dan zijn ze alweer 7 weekjes! Vanavond hebben ze voor het eerst zonder ren met andere fretjes en mama losgelopen. Dat was wel heel spannend en ook heel leuk!

Week 7

17-07-08

7 Weken alweer. Wat een geweldig nestje is dit. Van die lekkere sandy pluisjes. Nieuwsgierig als wat en nog niet 1 heeft me ooit gebeten. Zelfs geen poging. Wie weet komt dat nog haha. Het rammetje heeft een tijdje geleden zijn naam al gekregen en ook de meisjes hebben vandaag hun naam gekregen. Ze zijn inmiddels gechipt en geregistreerd en hebben hun paspoortjes. Morgenavond gaan ze op voor hun eerste enting. Spannend!! Afgelopen week is het zo lekker weer geweest dat de grasfoto's me een erg leuk idee leek, maar dan zul je net weer zien dat er vandaag geen zonnetje te bekennen is. Het tegenovergestelde zelfs: regen! Toen het even droog was heb ik snel een poging gedaan, maar halverwege Aslan (naar de leeuw in Narnia) begon het al te druppen. Gewoon doorbijten en door fotograveren! En toch zeker wel met een mooi resultaat vind ik! Ze komen niet knotsveel aan maar groeien in de grootte ook niet enorm, dus het blijven wel mooie volle pupjes. Wat me wel opvalt is dat Aslan amper groter is dan de meiden, sterker nog je ziet het verschil alleen in de bouw niet in de grootte.

Aslan - 330 gram


Vlinder - 320 gram


Bloem - 290 gram

21-07-08

Mous zit sinds vandaag bij Shiloh en Yip. Al ongeveer een week maakt ze de boel vrij bont en wordt ik wakker van haar geravot aan de kooi bij de pups. Ze is erg onrustig. Het is de hoop dat het wegtrekt bij Shiloh en Yip in de kooi. Tot nu toe volstrekt niet het geval want vanochtend werd ik wederom wakker met getrek en gesleep aan spullen in de kooi. Uiteraard was dat Mous weer... Ze is erg overstuur in haar hoofd. Dat was ze vorig jaar ook maar toen voor langere tijd (al vanaf dat de pups 2 weken waren). Nu pas laat dus, maar toch wel vervelend om haar zo onrustig te zien.

Morgen vertrekt Aslan naar Linda. Eind van de middag komt ze hem ophalen. Ik moet dus flink even de administratie ordenen want dat is nog niet gebeurt. En maar weer naar de copyshop voor de stamboom, want mijn printer wil geen goede kwaliteit kleur meer printen opeens... Dat was bij de nestjes van Shiloh en Misty bekend geworden, dus gelukkig weet ik nu wat me te doen staat.

Bloem en Vlinder blijven nog eventjes. Esther is herstellende van het ziekenhuis en als dat snel genoeg gaat komt ze ze zaterdag halen, anders ietsje later. Helemaal niet erg want ik geniet heerlijk van ze. Vooral Bloem is erg lief en komt echt naar je toe lopen om met je te spelen. Ze is erg aanhankelijk. Vlinder is wat angstiger en minder lief, maar niet vervelend nog ofzo.

22-07-08

Vandaag kwam Linda Aslan ophalen. Dat was weer reuze gezellig! Aslan had boven al eventjes gespeeld en toen beneden nog even op de bank met Zahra (de poes), die vind fretjes zo leuk en ze is zo zacht en lief voor ze. Toen viel Aslan zo schetig in slaap bij Linda.


Week 8

24-07-08

Vandaag zijn de pupjes 8 weken! Bloem en Vlinder missen Aslan helemaal niet en vermaken zich prima met zijn 2tjes in hun (voor hun) grote kooi. Rust in de kooi, veel socialiteit met loslopen (ze lopen inmiddels vol met de groep mee tussen mijn eigen fretten) en volop bijvoeding met zijn 2tjes in plaats van 3tjes. De pups komen goed aan. Bloem blijft echt naar me toekomen met spelen en Vlinder nu ook met regelmaat maar wel minder vaak. Ze begint te snappen dat ik leuk ben voor spelletjes haha.

Vlinder - 400 gram
Foto's van gisteren tijdens loslopen. De 2e staat ze naast Sjos.


Bloem - 365 gram
Op de 2e foto komt ze me lekker opzoeken zoals altijd.


Loslopen tussen de groep (goed zoeken)


En nog 1tje samen en de 2e van Bloem

Week 9

02-08-08

Maandag (overmorgen) worden de meisjes opgehaald. Ze zijn nu 9,5 week en het gaat heel goed met ze. Vlinder is wat voller gebouwd dan Bloem, die erg slank is. Het is echt een geweldig stel. Ze zijn lang zo druk niet als de drukste pups die ik ken dus gelukkig valt de energievlaag mee. Het zijn gewoon lekkere pupjes met gezond puppy gedrag. Bijten doen ze niet, ook niet als ze honger hebben. Hooguit een klein hapje zovan hey ben jij eetbaar? Onee toch niet. De bijvoeding is al enkele weken afgebouwd en sinds een week of 2 krijgen ze nu alleen 2x per week prooi. Dat vinden ze heerlijk en is in oogwenk in hun buikjes verdwenen. Ze zijn niet supergroot gebouwd, en ik vind ze ook geweldig mooi mede om die reden. Ze hebben mooie spitse neusjes. Ik twijfel een beetje of ik Mous niet toch in mijn lijn op wil gaan nemen om die reden. Haar resultaat van deze pups is echt geweldig.

Klimmen in de buis zijn ze gek op, links Bloem rechts Vlinder


Links Vlinder, rechts Bloem (met Noah en Philo)


Links Bloem met Mous, rechts Vlinder met Mous
(had meer zin om te spelen maar gaf Mous toch een kusje)

04-08-08

Vanmiddag zijn mijn meisjes geplaatst. Van 12 tot 2 gekletst en toen zijn ze weggereden. Was erg gezellig en ik heb een heel mooi bloemetje gekregen omdat ik de pups langer bij me hield. Heel leuk, met een uitstekende Vlinder en Bloem! Ik vond het ook heerlijk om ze wat langer in huis te mogen hebben en heb er heerlijk van genoten. Wat zal ik de meisjes gaan missen zeg!

Update

17-08-08

Vandaag afgrijselijk nieuws gekregen. Aslan is helaas vanmiddag overleden. Linda had hem buiten in de ren in de tuin en ineens hoorde ze een hoop herrie, dus is ze snel naar buiten gerend. Daar zag ze een hond waar ze goed tegen gebruld heeft, maar helaas te laat. Hij heeft Aslannetje vermoord. Ik verbaas me er nog over hoeveel het me doet, heb echt even flink moeten huilen. Vreselijk hoor de eerste keer dat ik toch een pup verlies. Hij krijgt een mooi plekje tussen de regenboogfretjes.

Met Bloem en Vlinder gaat alles uitstekend. Ze krijgen morgen hun 2e enting bij Sofie.

21-03-10

Er is veel gebeurt in de tussentijd! Na enige weken zijn Bloem en Vlinder teruggebracht door Sofie met excuses. Ze had toch onderschat hoe pups kunnen zijn. Hoewel Bloem en Vlinder heerlijke beginnerspupjes waren was ze toch te onzeker om het happen goed op te voeden. Geen enkel probleem. Bloem en Vlinder zijn met liefde opgevangen.

Direct al was er interesse in Bloem. Ze is hernoemd naar Ylahna en geplaatst bij een vriendin en beginnend fokker Joyce / Serapias. Hier heeft ze in 2009 een prachtig nest gekregen. Eind 2009 is ze samen met een ram van Joyce, Amos, herplaatst bij een liefhebber in Enschede. Ze doen het hier uitstekend en de eigenaar zit gezellig bij ons op het forum!

Vlinder is na het vertrek van Ylahna gekoppeld met een andere terugkomer uit het nest van Misty: Tess. Zij had als pup behoorlijke puberale kuren en duldde niet ieder fretje in haar kooi. Toch klikte het met Vlinder per direct. Ze zijn geplaatst via een frettenvriendin van mij bij bij vrienden van haar, een jong gezin, in Enschede. Tess is sociaal bij mensen een fantastische knuffel dus dat ging direct fantastisch. Van Vlinder moest weer even het vertrouwen gewonnen worden zoals we van haar gewend zijn. Niet veel later is het gezin uitgebreid met nog 2 rammen die mij niet onbekend zijn: Mylo en Spencer van Shiloh x Noah 2007. Ze waren op straat gedumpt en bij de Frettenstichting in Breda terecht gekomen. Via bemiddeling maken ze het met zijn 4tjes uitstekend.