Even voorstellen


Yip is een wildkleur moertje uit jachtlijn, maar voor een jachtlijn redelijk groot van stuk. Yip heeft een zeer vriendelijk karakter en haar opvoeding was dan ook een makkie. Verder is ze altijd een vrolijke meid en heerlijk speels. Haar karakter is om te zoenen. Ze is altijd 100% zindelijk. Yip komt uit een zeer sterke lijn. Neem gerust contact op voor haar stamboom. Meer over Yip lees je onder haar eigen pagina.

Bentley is een wildkleur ram uit jachtlijn. Ik ken hem al vanaf pup af aan en hij had direct mijn voorkeur, ook omdat ik zijn ouders ken en ik hen ook al fantastische fretten vond. Bentley heeft een prachtige bouw, een mooie brede bouw van de kop zoals rammen dat zo mooi kunnen hebben. Hij is van gemiddelde grootte en weegt zo'n 1300 gram. Als pup was het een heerlijke speelse pup die je steeds kwam opzoeken voor een dolletje. Ook volwassen is nog altijd heerlijk speels en uitbundig. Tegen over andere rammen is hij uiteraard wel dominant en vanwege zijn bronst hormoontjes zit hij al apart. Naar mensen is hij echt een schat en een allemans vriend geworden. Ook met andere dieren (honden en katten) kan Bentley aardig goed overweg.

Vanwege de intussen minder grote dreiging van ADV en het feit dat Yip en de ouders van Bentley al meermalen ADV negatief getest zijn wordt er dit jaar niet weer opnieuw getest.

Data

16-03-2011 Yip loops
29 & 30-03-2011 Dekking
10-05-2011 Bevallen

Dracht 42 dagen
Aantal pups: 12

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Reserveringsstatus Naam pup
Yip11r01 Ram Wildkleur Erik te Venhuizen Nibbles
Yip11r02 Ram Wildkleur Ingrid te Groningen Optimus
Yip11r03 Ram Wildkleur Wendy te Arnhem Woezel
Yip11r04 Ram Wildkleur Thom & Arjan te Eemnes Fred
Yip11r05 Ram Wildkleur Erik te Venhuizen Fidget
Yip11m01 Moer Wildkleur Wendy te Arnhem Pip
Yip11m02 Moer Wildkleur Thom & Arjan te Eemnes Charly
Yip11m03 Moer Wildkleur Ferdi te Landsmeer Kyra
Yip11m04 Moer Wildkleur Sietske te Hoogeveen Maru
Yip11m05 Moer Wildkleur Sietske te Hoogeveen Momo
Yip11m06 Moer Wildkleur Genuine Ferrets te Wezep Lelibel's Alassiel
Yip11m07 Moer Wildkleur Ferdi te Landsmeer Lexus

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

Loops

16-03-11

Yip is in de afgelopen 1,5 week langzaamaan loops geworden en vanaf vandaag is het zover dat het ook loops genoemd mag worden. Gezien ik in het weekend wil gaan dekken zal het of 26/27 maart of 2/3 april worden, maar Yip intussen een beetje kennende weet ik dat 26/27 aannemelijker is dat ze er al klaar voor zal zijn. Ik wil dit jaar Yip gewoon in de groep laten zitten tijdens haar loopsheid (mits Aidan en Philo geen overdreven aandacht aan haar gaan besteden) en grootste gedeelte van de dracht. Dan heeft ze zo lang mogelijk lekker veel ruimte en haar vriendjes om zich heen.

25-03-11

Toch een weekje uitstel nog. Wellicht had het wel gekund want qua loopsheid is ze er klaar voor, maar ik neem liever geen risico en wacht gewoon nog een weekje dat ik zeker weet dat ze er zelf ook zin in heeft. De data in fokprogramma zijn aangepast. Met Yip zelf gaat het goed. Ze krijgt wel last van hormoontjes want ik heb de afgelopen week al klieren geroken wat normaal nooit zo is en vandaag was het mokken van jewelste met loslopen. De heren tonen nog altijd geen interesse dus dat gaat helemaal super.

De dekking

01-04-11

Afgelopen dinsdag 29-03 rond het middaguur zou ik met collega's voor een paar dagen naar Centerparcs in Brabant vertrekken. Terwijl ik mijn vriend Max (die het meeste wel weet maar toch even wat details) wat laatste uitleg geef zien we ineens dat Philo toch heeft besloten dat Yip wel erg aantrekkelijk werd! Madame liep met de staart omhoog door de kooi en dat kon meneer niet meer weerstaan, dus hij lag er al bovenop. Nekje vast maar verder weinig activiteit. Echter kan zoiets ervoor zorgen dat het lichaam van het moertje denkt dat het gedekt is en er daardoor een schijndracht ontstaat, dus Yip moest zo snel mogelijk naar Bentley! Een wijze les dus. Kennelijk kan het echt zomaar omslaan dus voortaan gaat ze mooi apart. En kennelijk was ze er afgelopen weekend toch (bijna) klaar voor dus had ik toch wat meer op Yips snelheid moeten vertrouwen.

Een vreselijke chaos en haast ontstond! Gelukkig kon ik via een omweg van 50 min Yip naar Wezep brengen waar ze direct bij Bentley kon. WAUW wat is die toch mooi zeg!! Ik was weer helemaal onder de indruk. Jammer genoeg kon ik maar heel kort blijven i.v.m. de collega's die ik mee had. Yip komt zaterdagochtend (morgen) weer thuis gezien een andere fokker ook nog een moertje naar Wezep moet brengen en haar gelijk op kan halen. En dan is het wachten tot de vulva kleiner wordt zodat we kunnen vaststellen dat de dekking geslaagd is! Zondagavond rij ik dan alsnog om het andere moertje op te halen en hoop ik ook nog even een kiekje van Bentley te maken.

04-04-11

Vanavond waren we bij Samantha en Robin van Genuine Ferrets om even bij te praten, een moertje van een andere fokker mee terug te nemen en natuurlijk om wat foto's van Bentley te maken! Geen lang verhaal, de foto's spreken voor zich :-)


06-04-11

Sinds 2 dagen is de vulva van Yip flink aan het krimpen. Er is intussen niet veel meer van over. Kortom: de dekking is geslaagd!

De dracht

17-04-11

Yip zit sinds een week apart in haar puppykooi en dat geeft ook Yip wel lekker rust. Daarvoor zat ze nog even samen met Shiloh apart van de mannen bovenin de Nation, zodat ze toch nog even gezelschap had. Ze heeft in die week flink lopen verbouwen in de kooi elke keer om haar energie kwijt te kunnen maar sinds enkele dagen zijn er allerlei veranderingen zichtbaar. Haar tepels beginnen te zwellen, haar buikje begint al iets te komen en ze heeft ook jeuk aan haar buikje iedere keer. Reden om toch alvast even te gaan voelen of er pupjes zaten ondanks 2 dagen voor 3 weken (ze groeien werkelijk met de dag, dus 2 dagen verschil maakt nog een hoop uit). En deze poging was met succes! Er zijn hele kleine pupjes voelbaar dus Yip is officieel echt drachtig! In de komende dagen worden ze met de dag groter totdat ze op 4 weken zo groot worden dat er geen beweging meer in te krijgen valt. Nog 3 weken te gaan en dan is het zover, spannend!


25-04-11

Eergisteren lekker de ren in de tuin opgezet voor de fretties en Yip mocht aftrappen. Ze kunnen ook lekker pootjebaden en Yip stond al snel met de voetjes in het water. Eenmaal er weer uit voelde dat toch wat ongemakkelijk aan haar toch al kriebelende buikje dus het was erg leuk om te zien hoe ze reageerde. De hormonen doen volop hun werk en Yip is veel rustiger en alerter dan gebruikelijk.

Yip haar dracht loopt verder nog op rolletjes. Ik heb 2 dagen terug voor de 3e en laatste keer gevoeld en ondanks een paar dagen later voel je echt hoe ze dan alweer gegroeid zijn. Yip haar buik groeit dan ook met de dag en ze dijt behoorlijk uit!

Een foto van Yipje haar buikje op 1 dag na 4 weken.


30-04-11

Zo sinds vandaag is het verharen écht goed op gang. Heb haar voor een deel geplukt en het was lekker de kooi schoonmaken (nies nies). Yip maakt het heel goed nog steeds! Ze had net honger en viel gelijk aan op haar verse HaaksBarf kip. Ze eet nu evenveel als de 2 heren en Shiloh samen bijna. Yip heeft iedere keer net ietsje minder dan de helft wat ik uitdeel. Jaha... De pupjes hebben heel wat nodig!

06-05-11

Yip haar eetbui was tijdelijk en sinds het vorige bericht is het weer volgens het normale ritme. Vandaag was verschoondag waar Yip haar harige handdoek is verwisseld voor de handdoek waarin ze mag gaan bevallen. Deze is niet te groot (i.v.m. pups kwijt raken) en niet te klein (warmteverlies), daar wordt allemaal op gelet ;-). Vanavond ga ik de camera alvast goed hangen en aansluiten voor de komende weken zodat die perfect hangt en zekerweten werkende is voor de bevalling. Vanaf maandagochtend zal hij dagelijks aan zijn. Je vindt de camera hier.

Yip is er in ieder geval helemaal klaar voor. Ze speelt al een tijdje niet meer en is meer gewoon onderzoekend door de kamer aan het lopen, maar haar "zet me nou terug in de kooi!" gedrag wordt steeds meer. Sinds vandaag kan ik haar amper even op de grond zetten zonder dat ze alweer aan mijn voeten staat te vragen of ze er terug in mag. Het lijkt wel alsof de pups er al liggen... Ik mis alleen de puppygeluidjes nog ;-). Haar gedrag maakt wel dat het voor mij ook al zo ongeveer voelt alsof ze er zouden moeten zijn, dus het giert echt door mijn lijf van de enthousiasme zenuwen. Dat hou ik nog wel even wat weekjes vol zo denk ik :D.

Hieronder een foto van de kriebelende pupjes die Yip voortdurend lastig vallen ;-) (3 mei).


08-05-11

Nog maar 2 dagen te gaan en de camera is vandaag al live, gezien vanaf dag 40 het normaliter al kan gebeuren. Vanaf dag 41 is echter beter en tot op heden is Yip altijd stipt op dag 42 bevallen. Maar je weet het nooit dus hij staat alvast aan.

Voor degene die als eersten kijken: de kleuren zijn niet helemaal top... de octo is rood maar lijkt nu oranje en de handdoek is blauw + wit maar het lijkt helemaal wit hehe, maar het komt wel bijna overeen ;-). Yip is op dit moment druk bezig een nestje te maken in de handdoek. Ik heb dit jaar besloten de mand weg te halen omdat dit de veiligheid van de pups nog verder vergroot en ook de zindelijkheid ten goede komt. Het is voor het eerst dat ik dit vanaf de bevalling al doe.

Waar letten we op? Tekenen van weeën: onrustige Yip die iedere keer naar de bak loopt om te gaan persen, maar er zonder wat te doen weer af komt en er 2 minuten later weer staat. Bij pijnsteken van de weeën zal ze met haar neusje in haar flanken gaan 'knauwen'. Deze tekenen geven aan dat er wat te gebeuren staat. Wanneer je er al wat later in valt zoek je het geluid van piepende pupjes ;-). Om deze reden zal omwille van de bevalling er de komende dagen even geen radio aan zijn op de frettenkamer! Update: Nog een rondje foto's voor jullie gemaakt. Ik moet eerlijk toegeven... Vorig jaar met 11 pups was ze dikker op 6 weken dus ik heb hoop! Ze was echter wel heel vroeg al dik dit keer maar het kwam dus lang niet zo stevig opzetten als voorgaande jaren.

Wederom blijft het toch weer lastig om goede foto's te maken die laten zien hoe ze er in het echt uitziet want op de foto lijkt het altijd minder..., maar ik heb mijn best gedaan en zet de wazigen er ook bij omdat die soms beter gelukt zijn qua indruk ;-).

Yip loopt me overal achterna en wanneer ik stil sta
staat ze met 1 voetje op de mijne me aan te kijken.


Net als vorig jaar zoekt ze haar vriendjes weer op.

De bevalling

09-05-11

Het is dag 41 en ik zit al de hele dag Yip te bespieden via de camera. Het is duidelijk dat ze vanavond voorweeën heeft gehad. Ze ging bak op en af door persdrang en zat iedere keer met de neus bij haar dijen (pijnsteken van de weeën, meestal doet ze dat op het plateau). Rondom half 11 leek het alsof de eerste zou komen maar ze is toch weer vredig in slaap gevallen. Misschien liggen er morgenvroeg wel pupjes... Je weet het nooit. Dat wordt nog maar een nachtje met bonkend hart wakker worden en een ochtendsprintje richting Yip trekken ;-).

10-05-11

10:00 uur Nog geen pupjes te bekennen maar dat had ik ook wel verwacht. Je ziet ieder spoortje van onrust met zo'n camera en normaal is de theorie wanneer onrustig bevalt ze de volgende dag. En ik heb nog geen slijmprop gezien overigens! Dus het kan prima vanmiddag of vanavond worden!

15.30 uur De uitgerekende tijd is nu verstreken (14-15 uur), dus dag 42 is officieel ingegaan! Dat leest bij fretten daadwerkelijk op het uur nauwkeurig bijna dus ik hou dat goed in de gaten ;). Ze houdt het wel spannend... Ligt gewoon lekker te tukken de schat.

16.25 uur Ze is weer aan het persen! Nu maar hopen dat het doorzet!

16.30 uur De eerste pup is geboren! Ik ben onderweg naar huis want zit nog op mijn werk!

17.00 uur Foei nou ik moest de 1e even redden. Ik hoorde geen piepjes omdat de pup nog niet was schoongemaakt maar hij bewoog zeker. De 2e kwam zo rap dat ze daar al mee bezig was. Nr 1 even aangeschoven bij de 2e zodat ze beide tegelijk kon schoonmaken.

17.45 uur Een kwartier geleden heb ik er 1 geboren zien worden en ze liet alles mooi zien, alsof ze me ging uitleggen hoe het moest. Ze stond voor me en had overduidelijk een perswee (oei dat doet mij nog zeer hoor). Nog geen sec later was het pupje er en werd het keurig van top tot teen schoongemaakt. Op het einde is het dan ineens bijten met daadkracht dat je je kapot schrikt: dat is dan dus de moederkoek en navelstreng. Nog geen 4 mm van een pootje af en zo klein... Niet te geloven hoe goed ze dat kunnen. Mooi hoor. Toen ben ik maar even onder de douche gestapt voor afleiding en intussen is het een enorm koor van piepjes aan het worden maar ze was druk aan het schoonmaken dus ik heb de handdoek niet opgetild.

18.15 uur Oh wat een dropje toch. Kwam even kijken en ze liet me zomaar kijken en keek me genietend aan en liet zich heerlijk kriebelen op haar koppie. Ik kan merken dat we ieder jaar meer naar elkaar toe groeien. Toen ik weg liep wou ze toch wel even meelopen en daar hoopte ik stiekem toch even op want ik kon amper tellen, ik kwam tot 9 maar niet 100% zeker gezien er een propje pup tussen haar benen lag bij de tepels... Eenmaal opgestaan was het zo gebeurt: 10 stuks. Ik denk dat ze klaar is, en hoop dat dus ook!!

20.45 uur Het zijn er 12! Boehoe... Toch gelijk gekregen. Dat gaf mij nog minder tijd om goed te kijken wat de geslachten zijn dan anders want zo'n bakkie waltham is toch best snel op ;-). Een eerste telling leverde 7 dames en 5 heren op, maar door de snelheid dus niet 100% zeker. Er is een foto maar die is vrij donker en onscherp (eigenlijk ziet hij er gewoonweg niet uit :P). Ook die moest 3x zo snel gemaakt worden dan anders. Ik wil Yip niet onnodig storen dus betere komen morgen wel, evenals nog een telling. En nu maar eens flink peinzen (en met name meningen vragen en informeren) wat te doen: niet helpen met extra melk of wel... Niet omdat Yip het niet aankan, maar om problemen als vorig jaar te voorkomen.


Week 0

10-05-11

22:30 uur Yip en de mini's maken het goed! Ze is druk bezig met voeden en je hoort de pups smekken. Heeeerlijk! Met het aantal is mijn voorspelling waarheid geworden en ben ik druk om te bedenken of iets als bijvoeden op een bepaald moment handig is. Ik heb sowieso besloten dat ze de eerste 2 weken zichzelf moeten bewijzen en de natuur zijn werk mag doen. Ik zal binnen 1/2 dagen kunnen zien of er daadwerkelijk wat kleiners/achterblijvers bij zitten dat zie je nu nog niet. Er zitten wel 2/3 lekkere dikke pups bij waarvan zelfs een dame. In de tussentijd moet ik gaan zien wat het nestje gaat doen en wat ik ga beslissen! Morgen sowieso eens even de dierenarts bellen die mij daar goede raad over kan bieden vanuit medisch oogpunt!

11-05-11

Deze ochtend gaat alles heel goed. Ik heb vanochtend met Yip afgesproken dat als zij de pups schoonmaakt ik haar kooi schoon zal houden. Ze was al praktisch klaar met de pups en ik heb vanochtend alle beval taferelen even weggehaald. Daar kreeg ik gisteravond al zin in maar dat gaat natuurlijk allemaal niet direct. En alvast een nieuwe wat betere foto!


12-05-11

Alle 12 de pups maken het nog altijd heel erg goed. Vanavond heb ik Yip even afgeleid met een flinke bak waltham en heb met zekerheid kunnen vaststellen dat het 7 dames en 5 heren zijn. Er zit weer geen albino tussen dus allen wildkleur. Er zit 1 enorme dikke dame in die echt de grootste van het nest is al vanaf de geboorte. Er is geen enkele pup die te klein aan het worden is of wat dan ook, alle 12 groeien lekker mee en maken het super. Er zitten ook een paar pupjes tussen die een enorm donker pigment hebben nu al dus het kleurtje van Bentley komt er al lekker door. Yip werd alleen heel erg misselijk van de waltham en er kwam weer een beetje omhoog, de arme schat. Iets te veel of snel gegeten en teveel gaande in haar lijfje.

Hier zijn 2 nieuwe foto's. Een close-up en één met een deel van de kooi erbij zodat je kan zien hoe klein ze nog zijn.14-05-11

Alles gaat voortreffelijk met de pupjes en er is er niet 1 die achter blijft of wat dan ook. Sinds vandaag hebben ze een prachtig donslaagje gekregen dus het is morgen wel weer even tijd voor foto's! Yip is op en top mama en ze laat me niet met gemak bij de pups meer nu. Wanneer je binnen komt kijk je vanaf de deur de kooi al in (vanaf de plateaukant voor de puppycam kijkers) en dan zie je vaak een neusje onder de handdoek liggen of het hele koppie komt er onderuit gedoken. Ze houdt je strak in de gaten ;-)! Het is me wat 12 van die puppeltjes!

15-05-11

Nou daar zijn ze dan! Ze zijn verdikkie wel weer onscherp dus ik krijg het nog steeds niet voor elkaar met de camera. Ik heb hem nu even richting de bewegingsstand gezet misschien dat dat helpt! Mijn ervaring is van wel met fretten (of bewegende pupjes) ;-).Week 1

18-05-11

Ze groeien allemaal goed maar tot op heden gebeurt hetzelfde als vorig jaar: ik heb 1 pupje die niet achterloopt en goed meekomt alleen ze blijft wat kleiner. Hoewel het niet helemaal hetzelfde is want vorig jaar zag ik het praktisch bij de geboorte al en nu twijfelde ik pas een dag of 3, maar vandaag weet ik het toch zeker zeg maar. Ze ligt midden vooraan in die rechter schuine lijn zeg maar op de foto's ;-).

De andere 11 gaan helemaal geweldig en Yip is een topmama. Ze is heel beschermend dit jaar dus ik laat haar eigenlijk continu met rust op de schoonmaakronde en voerrondes na. Het liefst kom ik tussendoor ook de kamer niet op voor wat anders want bij ieder geluidje komt ze al kijken wat er allemaal gebeurt. Haar honger wordt weer groter nu. Eindelijk! Want zo heel veel ging er nog niet eens in de laatste tijd (2 muizen per dag met moeite).19-05-11

Omdat ik toch benieuwd was in hoeverre mijn op-het-oog klopte wilde ik graag weten hoeveel gram de kleinste nou exact achterloopt (nu 1 week en 1,5 dag oud). Daarom heb ik voor het eerst de pupjes gewogen met afleiding voor Yip dus die heeft er weinig van gemerkt ;-). Mijn 'zorgen' blijken ongegronder dan ik dacht want ze schelen amper onderling.

Rammen: 34, 32, 30, 28, 26

Moertjes: 37 (dat is die dikke vanaf de geboorte al ;-)), 32, 30, 29, 26, 24, 23

Kortom alles komt gewoonweg top mee en ik moet me niet zo druk maken :D. Wel heb ik de melkvoeding in huis samen met speentjes mocht het nodig zijn. De laatste denk ik niet te hoeven gebruiken maar de melkvoeding komt zeker van pas. Sowieso op 3 weken leren de pups naast zuigen dat de tong ook de andere kant op kan en deze melkvoeding is toch stukken beter dan waltham en een zeer goede overstap op prooi en kvv.

Vannacht was voor de 2e keer koor van gepiep en tezamen met andere onrustigheden en geluiden in de omgeving heb ik dus een beetje matig geslapen *gaap*.

21-05-11

We zijn 2 dagen verder en ik heb nieuwe gewichten! Op het zicht zie ik dat enkele meisjes het nu wat moeilijker krijgen nu Yip de laatste dagen wat minder bij het nestje gaat liggen en de melkbehoefte juist groter wordt, deze kriebels leiden mij in de richting van bijvoeden maar ik vind de gewichten zeer belangrijk om hier een beslissing over te nemen.

Rammen: 43, 42, 38, 36, 33 - gemiddeld 38,4
Moertjes: 46, 40, 39, 36, 31, 29, 27 - gemiddeld 35,4 (wat aan de hoge kant door belachelijke dikke mevrouw nog altijd, zonder die mee te tellen is het 33,7)

In + gewichten is het:
Rammen: +9, +10, +8, +8, +7
Moertjes: +9, +8, +9, +7, +7, +5, +4

Kortom de 2 kleine meisjes beginnen in toenemend gewicht af te nemen omdat het boksen om de 7 tepels lastiger wordt. Ik laat het even op mij inwerken allemaal voor ik een knoop doorhak...

Nieuwe foto's, waaronder ook een camera screen met een heerlijk beeld ;-)!


Week 2

25-05-11

Ik heb sinds lang zitten overleggen en peinzen en veel meningen en tips aangehoord, waar je altijd weer veel van leert, maar ik moet het omvormen naar mijn eigen gevoel en ethiek... Ik had graag willen roepen "ik kijk het wel aan" maar de gelijkenis met vorig jaar is erg beangstigend dus het gaat teveel tegen mijn gevoel in om het aan te kijken. Allerlei andere oplossingen en acties heb ik vandaag overwogen en afgewezen. Ik voer het kleinste moertje 2 dagen bij met de melk zoals ik sinds gisteren probeer en als ze dan niet lekker mee komt nog haal ik haar eruit. Ik heb het voor het eerst gedaan gisteravond en was helemaal week van de ervaring... Het maakte een hoop in me los (ook negatieve gevoelens) maar tja... Vandaar het gepeins vandaag en mijn gevoel zegt me toch dat ik hiervoor moet gaan.

26-05-11

Ik heb ook in de afgelopen week besloten in week 6 (bij uitkiezen) en week 8 van de pups lekker vrij te nemen zodat ik in alle rust alles in orde kan maken en met de pupjes kan dollen en genieten, zonder werktijden tussendoor.

Nieuwe foto's en even de gewichten:
Rammen: 59, 57, 54, 50, 49 - gemiddeld 53,8
Moertjes: 63, 54, 54, 50, 43, 42, 36 - gemiddeld 48,8 (zonder moer 46,5)

Vanavond (19.00 uur) weegt mevrouw al 38. Ze lijkt het aardig bij te houden voor nu en zit gelukkig nog niet op die 53% van vorig jaar. Zonder de grootste moer (die wel belachelijk groot is hoor dat ze zelfs boven de rammen uit komt) zit ze op 77%. Dat gaat dus eigenlijk best goed zo! Ze komt dagelijks goed aan nu en niet meer 1 gram op een dag gelukkig, dus tot op heden lijkt het te werken.

Zo trof ik Yip aan voor pampus (en een puppygaapje) / even wakker worden en de berg pups!De grootste moer


Wat een uiers / de pups kruipen ook al over mama


Allemaal een tepel zoeken en een wasbeurt

28-05-11

Vandaag kwam eerst Rianne op visite en daarna Wendy. Het liep was uit met dat gebep van mij natuurlijk, dus het werd nog krap ook! Maar het was hartstikke gezellig!

Ik had de pups al een paar dagen niet gewogen en ik kan de kleinste dame steeds moeilijker onderscheiden van 2 andere dames waar ze bij in de buurt komt. Ik maakte mezelf helemaal gek denkende dat er nu meer zo klein waren en die 2 ook wat achterbleven maar even wegen en de eerste rijtjes op de foto hebben het bewijs geleverd: het gaat prima met de meiden.

Rammen: 74, 72, 65, 62, 58
Moertjes: 77, 65, 63, 61, 53, 48, 46 (3 uur later de laatste 3 53, 52 en 47)

Ja: die dikke meid is serieus nog altijd 12 gram zwaarder dan de 2e dame en zwaarder dan alle rammen. Zoiets is ook echt nieuw voor mij. Ik was pardoes de dikke moer vergeten in mijn rijtje en vond het al zo vreemd waar mijn uit de kluiten gewassen formaatje was gebleven... In alle haast om Yip van stress te ontzien was ik mevrouw dikbil gewoon vergeten. Achja... Ze stond al eerder op de foto hè ;-).

Zo trof ik Yip aan voor pampus (en een puppygaapje) / even wakker worden en de berg pups!De rammen en de moertjes (zonder de dikke)

30-05-11

We zijn weer een mijlpaal verder! Morgen zijn de pups 3 weken maar ze smekken al een paar dagen dus ik probeer zo af en toe of ze al wat kvv willen mee eten van mama. Vandaag had ik bingo! Snel het schaaltje ingewisseld voor een bordje dus (tot de pups groot genoeg zijn voor een randje van 1,5 cm ;-) ) en smikkelen maar! Yip vond het allemaal prima en laat me rustig met de pups slepen (richting eten) voor haar neusje nu. Ze vond wel dat de pups er een smeerboeltje van maakten en hielp graag even het bekje weer schoonlikken.He mama ik wil ook aandacht! Maar nee nog even opzij Yip was nog niet klaar...
Ze worden keurig opgevoed en moeten gewoon op hun beurt wachten!

Week 3

31-05-11

De pupjes hebben goed gesmikkeld weer vanavond! Direct een stuk happeriger erop dan gisteren. 2/3 Van de pups heeft er al een beetje profijt van nu, ondanks nog maar 1x daags want zelf het bordje opzoeken lukt natuurlijk nog niet. Morgenvroeg ook maar even verzamelen om het bordje zodat we naar 2x daags kunnen tot het lopen beter gaat! Het 'kleine' meisje doet het trouwens helemaal geweldig. Ze komt niet super veel aan iedere dag maar ze loopt niets achter met de andere kleinere pups.

Ze zat eerst dus op 77% (van gemiddelde dames - die dikke). Afgelopen zaterdagavond was dat 80% en ik moet dus een dezer dagen nog eens eventjes de rest gaan wegen. Ik let zeer goed op haar vacht en oogjes. Vacht komt altijd al perfect mee (gezondheid) en meestal zie je het aan de oogjes wanneer pups niet genoeg voeding krijgen (uitpuilendere oogjes) maar alles is helemaal fantastisch. Nu de pups aan het eten gaan worden mijn zorgen eindelijk langzaam weggenomen.

01-06-11

Lekker samen eten


Het nestje weer instoppen met alle pupjes die uitgegeten zijn (linksonder de dikke moer)

03-06-11

De pups en Yip maken het ronduit fantastisch. Het eten gaat van een leien dakje en 3x daags worden ze nu bij het bordje gezet en eten ze hun buikje rond. Gevolg is dat de pups in volle vaart doorgroeien en steeds beter aan de wandel gaan in de kooi. Ze lopen nu het nest uit om hun behoefte te doen en Yip eet het niet meer op. Schoonmaakwerk voor mij aan de winkel dus! Ik ga morgen naar de dierenwinkel om biokat's te halen want baby powder is niet zo ideaal bij jonge pups (gesleep van eten de poepbak in enz. en in die fase beginnen we dus nu bijna te komen).

Ik krijg sinds 1 juni (dag 22) het kleinste moertje geen bijvoeding meer omdat zij goed mee eet van de kvv. Vanochtend heb ik de pups weer gewogen en nieuwe foto's gemaakt. De gewichten:

Rammen: 104, 101, 89, 82, 82 - gemiddeld 91,6 gram
Moertjes: 104, 91, 87, 82, 73, 69, 65 - gemiddeld 81,6 gram

Zoals jullie zien komt ze perfect mee en in die 3 dagen is mevrouw 10 gram aangekomen! Ze is nog altijd 80% van het gemiddelde (dit keer alle pups meeberekend). Mijn gevoel dat de problemen van vorig jaar me dit jaar gaan passeren wordt steeds groter!

Links de rammen, rechts de moertjes


Close ups van de moertjes


Yip slaat standaard aan het schoonmaken tijdens de eetronde

05-06-11

Een camera sabbel kiekje van vandaag.

Week 4

07-06-11

De pups waren vandaag 4 weken dus tijd voor foto's. Het kost me parten dat het 12 pups zijn want ik heb maar beperkt de tijd om wat foto's te maken natuurlijk. Mijn schoonmaakwerk stoort Yip natuurlijk ook al op het moment dus wegen of meer foto's zitten er eventjes niet in nog vandaag. Ik laat het van Yip afhangen.

Ik kan intussen rustig met pups heen en weer slepen voor haar neusje om ze bij het eten te zetten (al sinds ze eten) dus ze kan ze al wat beter los laten. Hier en daar loopt ze wel een rondje maar als het rondje klaar is moet ze er ook weer in. De pups piepen sinds een paar dagen lang niet meer zoveel dus dat zorgt er ook voor dat Yip wat meer rust kan nemen. Zodra ze er één hoort staat ze op scherp natuurlijk. Ze hebben ook allen een eigen geluidje die ik niet kan herkennen. Het kleinste moertje herkende ik vorige week nog uit duizenden door het bijvoeden maar de toonhoogte wordt iedere dag lager.

Wanneer ik de pups in de knaagdier ren zet om een bordje eten zodat ik de kooi even kan schoonmaken gaat Yip ermee rondlopen. Ze tilt ze zo over de ren en verstopt ze in de kamer. Dat was dus toch nog niet zo geslaagd... Een rondje lopen en de pups in de kooi laten blijft toch nog de beste optie. Dat is lastig schoonmaken gezien de pups steeds groter worden en 12 een behoorlijke berg is en ruimte in neemt, maar ik heb mijn weggetje erin gevonden. Ik probeer er zo min mogelijk wakker te maken en maak alles om hen heen schoon, waarna ze op een schoon stukje rondom het bordje eten worden gezet en ik nog snel het nestplekje schoonmaken waar ze lagen. Deze blijft natuurlijk het beste schoon dus is ook zo klaar. Dat gaat zo best goed want het worden echte fretjes: eenmaal in coma zijn ze in coma ;-). Ze liggen echt te maffen nu. Ze eten zeer goed en groeien als kool. Hier komen de foto's!De pup in strekhouding hier rechts laat de chillmodus van de fret al helemaal zien


De pup hier linksonder ook


Het grootste moertje, zij is vrij licht (volgens mij wordt ze nu ingehaald door enkele rammen, maar wegen wil nu even niet in de tijd die ik heb door het schoonmaken)


Een ram (niet de grootste)


Een camera screen van vanmiddag;
Yip met de voetjes in de lucht en meerdere pups aan de tepels

Ook wel leuk om te vermelden is het instinct van Yip. Tijdens haar rondje gaat ze altijd even bij haar vriendjes in de Nation kijken. Tot een week terug legde ze dan af en toe een poepje neer om haar territorium te merken. Ze neemt ook mondjes eten mee het nest in heb ik vandaag voor het eerst gezien en ik moet ook geen eten in de kamer laten staan tijdens haar rondje: dan wordt het in dezelfde buis veilig gesteld :-). Zodra ze weer bij de pups wil en ik haar erbij zet begint het gemok. Heerlijk om te zien.

09-06-11

De pups zijn nu echte fretjes aan het worden. Ze snoozen de hele dag door en Yip krijgt een stuk meer rust weer. Ze liggen te schokken (als soort van fietsen) en smekken/likken in hun slaap. Zo af en toe komt er ineens een puppygeluid uit en wordt er hevig gedroomd. Op en top genieten!Dit keer ook filmpjes!
Voorbeeldje schokkende pupjes, Yip doet haar ronde in het achtergrondgeluid ;-)

Yip weer bij de pupjes: geroep en gehuil om mama omdat ze haar voelen

Samen eten

11-06-11

Weer een leuke dag vandaag! De pups worden sinds gisteren echt te groot en loperig om in de kooi te laten tijdens het schoonmaken dus ze moeten echt in de ren. Yip kan daar echter overheen springen en ze is geneigd om dan dus de pups te gaan verstoppen wat voor mij natuurlijk niet zo handig is :-). Het enige dat ze mist op zo'n moment is een nest... En wat is haar nest? De handdoek. Die ligt dus lekker bij de pups in de ren wat hen ook nog eens rustiger houdt omdat ze daar naar op zoek zijn. In feite is iedereen gewoon helemaal de weg kwijt en dat is natuurlijk niet zo heel handig..., maar die kooi moet toch echt gewoon schoon want tot de pups de bak goed kunnen vinden is dat nog altijd heftig in de ochtend :-). Gelukkig is het dus nu al een tijdje allemaal aan de bak-kant en niet ook in de hoekjes bij het nest zelf. De doek blijft dus ook wat schoner en ik ben sneller klaar. De poepjes worden ook steeds minder plakkerig (minder melk meer vlees) gelukkig wat ook weer scheelt.

Yip is heel tevreden zo en ze verstopt de pups niet meer buiten de ren maar gewoon onder de handdoek. Zodra de pups stil zijn kan ze zelf ook lekker even eten :-).

En het eerste oogje is open!! Het is 1 van de kleinere dames zo even op de gok, want ze verschillen maar weinig. Buiten licht of donker zie ik nog geen enkel verschil. De befjes zijn allemaal strak doorlopend en met 12 is er nog geen karaktertrek in te ontdekken die eruit springt. Dat wordt een lekkere kluif!

Lekker eteeeen!


Een oogje gespot!


Yip ook tevreden en lekker eten. De rest van de pups liggen veilig in het tijdelijke nestje :-).

13-06-11

Vandaag nieuwe gewichten. Werd ook zeker weer eens tijd en Yip loopt vrolijk mokkend door de kamer iedere dag. De pups kijken nieuwsgierig rond uit de eerste open oogjes en je merkt toch dat het een nieuwe fase is. Sommige pups blijven zo doorlopen als ze doen. Anderen schrikken zich soms rot van wat ze te zien krijgen :D. Voor het schoonmaken even kort in de ren is dus een geheel nieuwe ervaring alweer. De bangerikjes help ik een zetje als ze zijn uitgegeten en leg ik even onder de doek. Anders produceren ze zo'n herrie dat Yip ermee aan de sleep gaat weer ;-).

De heren: 230, 228, 228, 212, 200 - gemiddeld 219,6
De dames: 226, 202, 196, 182, 173, 165, 162 - gemiddeld 186,6
Yip: 960

Ze zijn nu 4 weken en 6 dagen.

Week 5

14-06-11

Vandaag zijn de pups 5 weken! Of eigenlijk vanmiddag (zometeen) pas :-). Alle oogjes waren vanochtend open op 2 na. Die zijn zeker wel open te noemen maar zijn nog net een pietsje gesloten bovenin zeg maar, dus nog een beetje chineesjes. Wat een koppies hebben ze nu zeg! Nu ze zien wat ze doen zie ik duidelijk dat ze ook elkáár veel beter zien. Wat een gekeet en gehap in mekaar de hele dag zeg! Morgenochtend of vanavond hoop ik per pupje foto's te maken. Dat gaat lang duren met 12 denk ik dus ik ben benieuwd of het vanavond al lukt of hoelaat ik morgen pas op mijn werk kom ;-).

Update:

Moer 1, 239 / Moer 2, 214


Moer 3, 204 / Moer 4, 189


Moer 5, 187 / Moer 6, 174


Moer 7, mijn bijvoed meisje was de enige met een bibber staartje, bzzzzz


Moer 7, 173 / Ram 1, 242


Ram 2, 241 / Ram 3, 240


Ram 4, 226 / Ram 5, 208


Etenstijd! Eén pupje dacht YES ik neem het er lekker van!

15-06-11

Lekker stoeien!

1 Pup had in de smeer gezeten (eerste keer dat ik het zo zag haha)
en de ontmoeting met Yip is en blijft leuk


Een camera screenshot van in de middag, Yip krijgt een kusje van een pup:

De pups zijn sinds de ogen open zijn eergisteren bijna helemaal zindelijk. De eerste nacht lagen er maar 4 poepjes naast over de hele nacht (en dat met 12 pups) en gedurende de dag had iedere pup het al snel te pakken. Vannacht zijn ze voor het eerst helemaal zindelijk geweest! Tja.. Het scheelt ook nogal als je de bak überhaupt kunt zien!

17-06-11

Vandaag een druk dagje gehad in de frettenkamer. De puppywas was weer klaar en de kooi is van de week binnengekomen voor de 12 stuks die lang niet in de puppykooi gaan passen. 6 Is leuk, 9 nog net te doen zeg maar 12... ja daar reken je natuurlijk niet op :P. Gezien de motoriek van de haantje de voorsten (geen idee wie dat zijn dus in tegenstelling tot vorig jaar haha) er al aardig zit het extra plateau met trap er sinds vandaag ook in en moet de camera weer verplaatst worden. Morgen is er dus weer een heel ander beeld. Ze liggen meer in het donker daardoor dus dat gaat nog lastig worden. Een hangmat vind ik nog net te vroeg maar ik heb de plateaus verbonden met buizen. Even de motoriek op pijl krijgen deze week en dan kunnen ze naar hun grotere kooi verhuizen!

18-06-11

De pups hebben vandaag een half konijn van het fretteren gehad. Machtig mooi om te zien is dat en natuurlijker kan het niet. Bovendien heeft zo'n diertje een prachtleven gehad dus je voelt je er nog prettiger bij ook (ik tenminste wel). En je hebt hem zelf schoon kunnen maken dus niets stinkende bendes maar echt puur natuur. Er bleef een prachtig karakasje over helemaal leeggekloven. Ik vind het prachtig om te zien en heb er filmpjes van gemaakt.

De pups eten lekker hun buikje rond

Yip is lekker aan het knagen (prachtig voor het gebit natuurlijk)

Nog wat foto's van datzelfde moment vanochtend:


Verder zijn de pups vandaag ook voor de 2e maal 100% zindelijk geweest voor een halve dag. Dat gaan we oprekken.. want de bak was schoon genoeg om tot morgenvroeg zo te laten. Ik heb niet eens een doekje door de kooi hoeven halen vanavond!

19-06-11

Nieuwe gewichten! De pups zijn vandaag gechipt en de eerste is uitgekozen. Deze week wordt een drukte van bepalen welke pup naar wie gaat! Mijn week vakantie gaat in, dus dat kan in alle rust. Morgen komen er nieuwe foto's en wat omschrijvingen per pup :).

De heren: 310, 300, 289, 286, 278
De dames: 304, 268, 247, 240, 234, 228, 221

20-06-11

Vandaag is de nieuwe kooi ingericht. Er stonden gisteren ochtend namelijk al 5 pups op een plateau bij elkaar en op zich is de nieuwe kooi veiliger qua indeling dan de puppykooi, dus ondanks dat het nog even lastig wordt voor sommigen zullen diegene die het al wel kunnen er alvast wat aan hebben. Zodra ze (altijd allemaal tegelijk natuurlijk) wakker worden en gaan stoeien is de puppykooi regelrecht te klein geworden want het gaat alle kanten op. Ook heeft de nieuwe puppykooi een betere uitloop zodat ze gemakkelijk de ren in kunnen lopen en zelf terugklimmen (maar dat laatste moeten ze nog leren dus huilen en je door mama laten ophalen is nu de oplossing).

De kooi kan ik niet continu open laten want Yip gaat druk in de weer met nestjes maken overal en verplaatsen dus dan wil ik niet weten wat ze allemaal bij elkaar graaft ;-).

En ook zijn er nieuwe individuele foto's! Ik leer de karaktertjes beetje bij beetje kennen nu iedere dag maar ik hou mijn eerste gedachten nog heel even voor mij tot ik het per pup echt wat beter kan vertellen.

Het puppyparadijs


Ram 1 / Ram 2


Ram 3 / Ram 4


Ram 5 / Moer 1


Moer 2 / Moer 3


Moer 4 / Moer 5


Moer 6 / Moer 7


Vandaag zijn er weer 3 fretjes uitgekozen dus 4 in totaal nu. Bij het kiezen van moer 1 en ram 3 hebben we de volgende foto's gemaakt:

Links ram 3, rechts moer 1 (net zo groot als een ram!)


Precies andersom


Moer 1 moest van Yip persé mee naar boven, maar ze liep zelf stug terug!
Toen viel iedereen heerlijk in slaap

Week 6

22-06-11

Vanmiddag kwam er weer een reserveerder uitkiezen en in overleg gaan ram 1 en ram 5 naar hen. Ram 1 is een lekker donker kereltje en ram 5 is amper te onderscheiden van ram 4, maar paste qua karakter veel beter bij ram 1. Ram 1 is een stoer binkje en huilebalkje tegelijk, ram 5 een enorme chilliebillie. Dat wordt een leuke combi.

Zodirect komt de volgende uitkiezen voor een ram en een moertje. Die zal dus automatisch ram 4 krijgen. Ook een stoer actief binkje. Eens kijken welke dame we erbij kunnen vinden!

Het nieuwe bazinnetje wist wel raad met die dondersteentjes. Stil op de foto houden was geen probleem, maar ook lagen ze binnen no time te snoozen

Ram 5 en ram 1 / Ram 1


Ram 5 / Ram 1 en ram 5


Ram 5

23-06-11

Wat foto's van de speelsessie vandaag! Niet altijd bekend welke pup het is, maar moer 2 en ram 3 zijn verdacht fotogeniek!

Moer 7 / Onbekend


Onbekend / Mama volgen


Onbekend / Ram 3


Ram 3 / Moer 2


Ram 3 / Moer 2


Terug in de kooi en bijkomen / Ram 4

24-06-11

Vandaag kwam Sietske uitkiezen. Dat was heel lastig! Moer 3, 4 en 5 leken enorm op elkaar qua karakter en alleen moer 7 springt er gewoon uit qua dat het net zo'n durfalletje is als moer 2. Dat past ook top bij de laatste reserveerder, dus voor Sietske is het moer 5 en 4 geworden. 5 Omdat ze net iets donkerder is dan 3 en 4 voor het uit elkaar houden, en daarbij 4 omdat die de meest angstige is van de 2 en dus wel graag optrekt aan een zusje. Dat zou geen goede combi met moer 7, die echt haar eigen weggetje zoekt, zijn. Heel leuk koppeltje zo! Moer 7 en moer 3 gaan dus automatisch naar de laatste reserveerder. Twee stoere meisjes!

Moer 4 viel op het einde op schoot in slaap. Ze kon echt niet meer! Wel met de oogjes nog wat open want ze probeerde oplettend te blijven maar zakte helemaal weg in haar slaapje.Vanmiddag trof ik de slaapkopjes zo aan

De afgelopen 2 dagen ging de ren af en toe al open voor de pups die dat durfden. De eersten komen er ook al overheen en in de afgelopen 2 dagen hebben ze wat kunnen wennen, dus hun gebied is vanavond uitgebreid: de ren is opgeruimd. Ze mogen nu voor vast loslopen in de kamer. Dit weekend komen de grasfoto's eraan dus hebben ze alweer een mooie ervaring. Volgende week is het weer er hopelijk wat naar om ze ook wat in de buitenren te laten lopen af en toe voor een nieuwe ervaring. Ik probeer alvast een planning vooruit te maken.

Het valt mij veel zwaarder nog dan ik had verwacht 12... Ik kan de pups vrij goed uit elkaar houden maar niet als er 12 van hot naar her schieten en je dus met je ogen niet in de gaten kan houden wie waar ongeveer zit. Net als je er 1 weet schieten ze weer naar de andere kant en wisselt het alweer. Het is gewoonweg echt niet te doen. Ik zal individuele foto's dus echt moeten hebben van dat moment zoals de grasfoto, want met loslopen lukraak wat foto's schieten zal ik de meesten waarschijnlijk wel nooit gaan herkennen op deze wijze. Ik ben benieuwd :P.

25-06-11

Vandaag was het niet zo best weer voor de grasfoto's maar vandaag heb ik een nieuwe digitale camera gekocht. Je komt er pas tijdens intensief gebruik nu zo met de pups achter hoe rottig dat ding af en toe is en na 10 jaar mocht het ook wel weer een keer. Even een flinke upgrade gedaan dus, maar nu moet ik hem alleen nog optimaal leren gebruiken. Al wel vast wat mislukte kiekjes gemaakt. Een paar zijn nog wel leuk om erop te zetten van vandaag.

De pups wennen vandaag alweer snel aan het in de kamer lopen en ik heb nu gewoon 13 fretten zoals Yip loslopen al bijna. Nog even en ze beginnen mee te lopen door deuren enzo. Dan kun je helemaal je lol op met 13 tegelijk! Gelukkig is het nu alleen nog Yip en 1 of 2 pups die ik weer een schuiver over het laminaat moet geven om de grindzakken te beschermen :P.

Weer eens bij een schaaltje KVV na 3 dikke ratten en 2 hamsters vannacht en vanochtend


Na de speelronde weer in de kooi. Dan is het een drukte bij het voer en de flesjes.
Yip is druk met alle bekjes weer schoonlikken van de eetronde


Rechts zit moer 7. Dat meisje herken ik in tegenstelling tot de rest uit duizenden

Moer 3, die samen met haar gaat verhuizen (zie verhaal van gisteren, beide haantje-de-voorsten), vindt haar weg gemakkelijk naar boven. Ze is er de laatste dagen al vaker te vinden geweest. Ook moer 1 (tha big momma, Pip gedoopt) heb ik er al een paar keer gezien. Ze ging keurig helemaal naar boven om daar naar de bak te gaan. Alleen op de eerste en derde verdieping staat een bak. De pups zijn al sinds ik het destijds zei 100% zindelijk en er gaat niet 1 poepje naast door de opzet van de kooi (veel doeken, veel nest, dus alleen de bak is ontlastingruimte). In de tussentijd lag de rest al zwaar in dromeland op de 1e verdieping.Moer 3 begon wat te jammeren toen ze uiteindelijk klaar was om te gaan slapen maar niet meer met haar voetjes tussen de andere pups stond. Yip reageert dan direct en liet haar bij haar drinken (en weer een onbedoelde flits)

10 Minuten later was ik nog even boven om wat met de camera uit te proberen en pardoes zag ik dat ze op de tweede verdieping haar slaapstekkie had gevonden. Het neusje stak er perfect onderuit voor een foto. Yip voegde zich al snel bij haar en vind het al enkele dagen heerlijk om zich zo met enkele pups af te zonderen die al wel boven kunnen komen, en de drukte lekker beneden te laten :).


26-06-11

De pups klimmen sinds gisteren ineens zeer goed verdiepingen op dus vanochtend trof ik een bijzonder tafereel aan. Er lagen maarliefst 10 pups op de 2e verdieping te snoozen, 1 onderin en 1 op de 3e verdieping!

Vandaag de grasfoto's en omschrijvingen! Pas op: het zijn en blijven 12 pups, dus het wordt geen kort berichtje! Ik besteed aan ieder pupje evenveel aandacht als anders dus dan weet je het wel weer met mij :P.

Zahra kwam maar wat graag helpen zo dol als ze altijd op de pups is. Dit was de eerste keer dat ze ze weer zag. Nu we een tuin hebben waar ze goed in gewend is heeft ze dubbel pret als ik de pups 1 voor 1 op het gras zet. Zo af en toe moet ik haar wel even terecht wijzen want ze ziet iedere pup als dezelfde dus bij de 1e denkt ze "hey wie is dat" en naarmate het vordert wordt ze steeds brutaler en speelser, terwijl iedere pup voor het eerst buiten is en een kat ziet dus dat gaat natuurlijk niet ;-). Ze stond wel vaker op de achtergrond dan hoe ik de foto's gesneden heb :D. Ze is heuze zogenaamde 'photobomber' (ultieme shot met moer 5 op de foto).

Ik stel u voor aan:

Pip! Pip gaat samenwonen met haar broertje Woezel. Pip is verreweg het grootste moertje uit het hele nest en is buiten heul erg groot (zo kwam ze al uit de baarmoeder) een haantje de voorste, zeker en zeer zacht en aanhankelijk van karakter. Ze is een heus knuffelbeertje. Pip is de lichtste pup van het hele nest.
Gewicht bijna 7 weken: 400 gram


Charly is een heel stoer meisje en het meest haantje de voorste uit het hele nest. Ze vindt alles leuk om te ontdekken en is zeer speels. Charly heeft samen met Kyra (moer 3) en Lexus (moer 7) een zeer bijzonder plekje in mijn hart veroverd. Ze gaat samenwonen met broertje Fred.
Gewicht bijna 7 weken: 394 gram


Kyra is een heel mooi getekend moertje en heeft één van de mooiste maskertjes uit het nest. Ze is iets rustiger dan Charly maar net zo zeker van zichzelf. Ze doet me zowel uiterlijk als innerlijk erg aan Yip denken. Kyra gaat samenwonen met zusje Lexus.
Gewicht bijna 7 weken: 348 gram


Moer 4 heeft nog geen naam, maar is een rustig en knuffelig meisje. Ze lijkt qua innerlijk sprekend op haar zusje moer 5, waarmee ze gaat samenwonen. Moer 4 is een wat lichter moertje zoals Kyra.
Gewicht bijna 7 weken: 345 gram


Ook moer 5 heeft nog geen naam en is net als moer 4 een rustig en knuffelig meisje. Ze gaat dus samenwonen met moer 4. Moer 5 is een wat donkerder gekleurd zoals Charly.
Gewicht bijna 7 weken: 338 gram


Alassiel is een rustig en verlegen meisje. Ze staat graag wat op de achtergrond maar is zeer zacht van karakter. Alassiel is net iets lichter dan Lexus maar heeft wel het donkerste neusje. Ze is prachtig getekend en heeft een sprekend masker. Alassiel wordt een fokmoertje van Genuine Ferrets.
Gewicht bijna 7 weken: 338 gram


Lexus is het meisje dat ik heb bijgevoerd van 2-3 weken. Ze is een druk, ondernemend en aanhankelijk meisje geworden. Lexus is tot op heden vaak op mijn schoot aan het spelen geweest. Lexus is wat angstig bij nieuwe ervaringen en komt alleen volledig tot haar recht als ze goed gewend en op haar gemak is. Lexus gaat samenwonen met zusje Kyra. Lexus is het donkerste moertje uit het nest. Haar neusje is lichter dan die van Alassiel (moer 6), maar haar vacht is het donkerst.
Gewicht bijna 7 weken: 328 gram


Nibbles is een lekker beertje, maar bewijst zich altijd al als een huilebalkje als het erop aankomt ;). Alle heertjes zijn wat meer watjes dan de dames, maar Nibbles spant de kroon in dit nest. Het is verder een heerlijk speels, ondernemend en ondeugend mannetje. Nibbles gaat samenwonen met broertje Fidget. Nibbles behoort tot de 3 donkerdere mannetjes van de 5.
Gewicht bijna 7 weken: 436 gram


Optimus is een stoer, zeker en ondernemend mannetje. Hij komt alleen te wonen en is zeer zacht van karakter. De absolute papa onder de 5 heren. Optimus behoort tot de 3 donkerdere mannetjes van de 5.
Gewicht bijna 7 weken: 454 gram


Woezel is een zeker ventje en is heerlijk nieuwsgierig en aanhankelijk. Net als vele pups wordt ik gevolgd over het gras. Woezel klampte zich direct aan mij vast toen ik eventjes ging zitten. Hij gaat samenwonen met zusje Pip. Woezel behoort tot de 3 donkerdere mannetjes van de 5.
Gewicht bijna 7 weken: 450 gram


Fred is zeker en ondernemend. Hij gaat samenwonen met zusje Charly waarmee hij een reuzeleuk koppel vormt. Fred is samen met Fidget 1 van de lichtere heren van het nest.
Gewicht bijna 7 weken: 438 gram


Fidget is een zeker en aanhankelijk ventje. Het is een heerlijk knuffeltje. Fidget gaat samenwonen met broertje Nibbles. Hij is lichter van kleur en wat rustiger dan Nibbles.
Gewicht bijna 7 weken: 400 gram


27-06-11

Daar zijn we weer! Ze zijn nu op hun schattigst en nog net niet 100% in motoriek dus dat maakt dat ik lekker veel foto's van maken! Het begint al moeilijker te worden, want als ik laag hang met de camera hangen en happen er alweer 4 andere pups in me om met me te spelen :P.

Optimus (donker) en Fred (licht) in gevecht. De mannelijke krachten worden geregeld al hevig uitgetest nu en het gaat er echt hard aan toe al.


Pip en Woezel verhuizen samen, en kwamen toevallig saampjes onder het kastje uit / Chaos in de buis!!


Woezel (donker) en Fidget (licht) in gevecht / Mooie Pip (tha big momma :D)


Optimus onderzoekt de kamer goed / Moer 5


Nibbles vindt alles eetbaar


Lexus slaapt met de oogjes open / Pip schuift ook aan


Alassiel en moer 5 op de ice pod / Charly heeft haar plekje op het plateau gevonden


Fidget had een flink comaslaapje maar ik was net te laat bij de camera. Ik kon wel heerlijk met hem knuffelen en kusjes geven :-). Zodra hij wakker was was het hap in de vinger, door honger in de buik! Het vers uit de koelkast hapje smaakte hem zeer goed! / Lexus zoekt verkoeling in de poepbak


Week 7

28-06-11

De pups zijn vandaag 7 weken! De afgelopen dagen hebben ze goed leren loslopen in de frettenkamer en het is een ware chaos met 12 pups en een moeder. De komende week hoop ik ze ook af en toe buiten los te laten lopen en de groep (Philo, Aidan en Shiloh) te introduceren. Dat zal goed krap worden met 12 in de ren of met 16 fretten tegelijk in de frettenkamer (incl. Yip). Pfew!

Gisteren en vandaag was het snikheet. Gisteren ging het heel goed en pas einde dag staat de zon op de frettenkamer. Zodra ik uit werk kwam snel de ice pods erin (ook op de foto's van gisteravond). Vandaag was het nog warmer en echt gevaarlijk te noemen. Zo laat mogelijk voor ik naar werk ging de ice pods erin en direct bij thuiskomst weer. Water goed bijhouden, bakken 2x zo vaak scheppen en zorgen dat alle fretten schaduw hebben zijn nu even aan de orde van de dag.

De energie blijft voortduren en op werkdagen gaan de pups minimaal 3x per dag even los, terwijl de volwassenen helemaal geen behoefte hebben aan gek doen. Het blijft maar stuiteren met die kleine fretjes :D. De week vakantie beviel me goed vorige week en mis ik alweer. Ondanks dat de pups zeer goed zindelijk zijn (ook buiten de kooi maar een heel enkele misser) blijven het er wel 12, dus de bak blijf ik 2x zo veel bij moeten houden na de warmte en de aandacht is niet aan te slepen. Op werkdagen is het door het schoonmaakwerk met zoveel niet te doen om genoeg de handen ertussen te hebben, maar een sokken- en tenentraining krijgen ze deze 4 dagen des te meer! Volgende week weer lekker een week vrij.

29-06-11

Vanavond was ik pas wat later op de avond thuis en omdat het wat koeler is wilde de groep ook wel graag los. Maarja: er stonden ook al 12 druktemakertjes klaar weer voor hun ronde... Het is al vaker een probleem geweest en meestal heeft de groep even een probleem en gaan de druktemakertjes voor maar dit keer waren de druktemakertjes wel toe aan hun nieuwe ervaring sinds het gras. Kortom los met de hele handel en het liep rond alsof ze elkaar altijd al kenden. Afgezien van Yip: die was bere druk met de nation doorspitten en al het eten snel opeten dat er nog stond :D. Viel me nog mee dat ze het niet verstopt heeft maar kennelijk had ze alvast honger.

Voor de groep stond het laatste halve konijn klaar, de billetjes maarliefst en dat viel reuze in de smaak! Morgenvroeg krijgen de pups voor het eerst kuiken en houden we even een kuikentjesdag. De groep krijgt hun kuiken vannacht al ipv het konijn en krijgen dan voor morgen overdag 2 muisjes en een gerbil. Ik ontdooi het vannacht in de koelkast zodat het wat langzamer ontdooid. Ideaal op dit soort warme dagen.

Ik had gehoopt wat foto's te maken van het spelen met de groep voor het eerst maar helaas het valt net even verkeerd en tijd voor foto's of filmpjes zit er tot het weekend even niet in. Ik kan wel melden dat alle pups zodra ze het konijn roken direct bij de kooi stonden zoals nooit tevoren :D, op 2 na. Eén was zó leuk met Shiloh in de looping aan het spelen dat ik toch éven moest kijken wie daar een nieuw vriendinnetje had gescoord: dat was moer 4!

En dat brengt mij direct op mijn laatste punt want de laatste namen zijn binnen! Moer 4 wordt Maru (naar de beroemde Japanse kat, ook wel op het forum te vinden) en moer 5 Momo! Nu zijn we helemaal compleet.

01-07-11

Dolle pret weer vanavond. Kyra en Charly klommen continu tussen kist en muur omhoog en laat dat nu net een ideaal fretproof schoonmaakplekje zijn :P. Om de 30 seconde moest ik er een dame vanaf plukken en dat was met name Kyra.

Yip vond een gerbil in de ferret nation van de groep die Lexus zichzelf even toe eigende. Ik heb haar maar even met gerbil en al rust gegeven in de kooi om te voorkomen dat de complete kamer werd besmeurd.

Op het einde zaten alle pups in de kooi met carnibest eend op één na: Woezel was nog zéér druk spelend in zijn eentje in de looping.

En op het moment dat ik iets op de grond wilde zetten werd ik besprongen door een énorme fret: Aidan. Die was op de vlucht voor twee pups en zo gek en speels in zijn hoofd van ze dat hij mijn hand omlaag zag gaan die dus spontaan besprongen moest worden! Reuzeleuk, maar ik schrok me even rot :P.

En weer wat nieuw beeldmateriaal van vanochtend! Door mijn nieuwe camera gaan de filmpjes in kwaliteit ook even flink vooruit :). De kwaliteit van het geluid hou ik laag, zodat de bestandsgrootte met groot beeld nog mooi klein blijft.

Eten

Frettengekte!

Spelen in de looping (Shiloh loopt er ook tussen, dat is een heel klein dametje)

Pip, 470 gram (vertrekt met broertje Woezel) / Charly, 444 gram (vertrekt met broertje Fred)


Kyra, 412 gram (vertrekt met zusje Lexus) / Maru, 404 gram (vertrekt met zusje Momo)


Momo, 392 gram (vertrekt met zusje Maru) / Alassiel, 393 gram (wordt ingezet voor de fok)


Lexus, 380 gram (vertrekt met zusje Kyra) / Nibbles, 514 gram (vertrekt met broertje Fidget)


Optimus, 514 gram (vertrekt alleen) / Woezel, 493 gram (vertrekt met zusje Pip)


Fred, 511 gram (vertrekt met zusje Charly) / Fidget, 488 gram (vertrekt met broertje Nibbles)


En nog een eetfoto!

04-07-11

Vandaag mochten de pups voor het eerst buiten in de ren loslopen. Dat gaat deze week nog een paar keer vaker gebeuren! En gelukkig ook, want dat scheelt mij een hoop stofzuigen in de frettenkamer iedere dag :angel:. Zodra ze weg zijn volgende week zal ik wel even een flinke schoonmaak van al het speelmateriaal moeten doen :P. Heerlijk om weer een weekje vrij te hebben, dan heb je tenminste weer tijd om lekker met de pups te donderjagen!

Helaas heb ik weer geen flauw benul wie wie is, behalve dat ik natuuuuurlijk de 'kleine' Lexus weer een paar keer langs zag komen :D. Die herken ik uit duizenden als enige tussen de massa.

Ik was nog niet eens zozeer van plan om Yip mee te nemen, maar ze kroop zelf bij de pups in de carrier om mee te gaan. No way dat ze ze alleen liet vertrekken!

De hele ren (let op het neusje in de wipwap)

*en voor de beginnende eigenaar: de ren staat hier in de volle zon maar daar is de temperatuur vandaag naar zolang ze niet te lang loslopen, wat hier niet is gebeurt ;-).

Speeltje gevangen (ik denk Lexus)! Het is de eerste keer dat ik de badspeeltjes uitprobeerde en ik had deze speciaal uitgezocht op de makkelijke 'pakbaarheid' voor fretten. Geslaagd dus!


En weer een pupje bovenin hangend :P


Mama houdt de omgeving buiten de ren goed in de gaten! Ho maar dat haar pupjes aas worden :P. Of het er iets mee te maken heeft weet ik niet zeker maar ik denk het wel, want Zahra de poes bleef ver op afstand voor haar doen terwijl ze er normaal niet weg te slaan is.
Mama en een dikke ram in de buidel

Week 8

06-07-11

Gisteren én vandaag had ik wat speel/opvoedhulp. Gisteren waren ze erg happerig en vandaag ging het ietsje beter, maar het was nog steeds aanzienlijk. Ze zijn helemaal door het dolle heen met spelen en zien mij als absoluut topspeeltje, dus ik word gewoon behandeld zoals ieder andere broertje of zusje :P. Leuk zolang dat heel zacht gaat, maar daar begint natuurlijk de opvoeding. En dat is met 12 ronduit gekkenwerk :S. Stelletje mafketels! Ze zitten middenin de tandenwissel, dat kan er ook wat mee te maken hebben.

Optimus vlak voor en na de losloopronde


Kyra (per pup zit er 1 zo'n hengel bij het puppypakket)


Aidan leert Nibbles een lesje. Nibbles is niet op zijn mannelijke hormoontjes gevallen en denkt zelfs Aidan al aan te kunnen :P


Charly


Lexus


Aidan weer in de opvoedmodus (ik denk met Alassiel)


En zo gaat dat met broers en zussen, ook niet al te zacht :S

07-07-11

Alle pups zijn geënt en waar je ze thuis niet rustig kunt krijgen, zaten ze allemaal spontaan met grote oogjes rustig te kijken wat er allemaal gebeurde. Zo schattig. Eindelijk rust in de keet haha.

De dierenarts was zéér over ze te spreken. Altijd wel, maar een duidelijke verbetering t.o.v. vorig jaar. Daar kon ik 1 ding op antwoorden: voeding. Natuurlijk viel mij dit ook al op maar het is zo heerlijk om het dan bevestigd te horen worden.
Ze waren lekker ondeugend en zoals de dierenarts zei: even rustig, en dan komen ze los :P. Jep... dan breken de deugnietjes weer door.. Wat nou dierenarts controle en netjes in de houding hangen ;-).
Charly was de liefste vandaag volgens de dierenarts, mevrouw is spontaan het engeltje gebleken. Woezeltje was een erge deugniet bij de dierenarts. Spelenderwijs, want er waren ook wel een paar pupjes die dan een angstig kantje laten zien. Bij Woezel was het gewoon lekker blijven gek doen ongeacht wat er gaande is.
Ik had een grote en normale carrier mee om de pups in over te zetten welke wel en niet geweest was, maar het is toch altijd leuk om te weten met wie we te maken hebben dus ik had de chipreader in de zak. Ken je de chipnummers uit je hoofd vroeg de dierenarts. Yep, dat krijg je vanzelf wel zo!
We hebben nu alle controles erop zitten. Kerngezonde doerakjes!

En dan nu maar duimen dat ze een beetje kalmeren in die gekke koppies van ze en de tandenperiode snel voorbij is. Dat is voor iedereen wel zo prettig als de eersten dit weekend vertrekken.

08-07-11

De pups zijn nog steeds volledig losgeslagen, maar hoe rustiger je zelf bent hoe 'rustiger' zij ook op je reageren. Dat merk ik wel direct als ik ze alleen hanteer. Buiten dat zitten ze volledig in de ren, vlieg en springfase en is er geen land met ze te bezeilen. Ze moeten echt een uur flink uitrazen alvorens je ze een beetje normaal kunt oppakken hehe. De afspraken zijn op 1 na allemaal geplanned.

Morgenavond vertrekt Alassiel. Zondag vertrekken er maarliefst 6 in 2 rondes. Nibbles en Fidget en Woezel en Pip (voor Wendy) gaan 's ochtends en 's middags vertrekken Fred en Charly. Dinsdagavond stipt op 9 weken vertrekt Optimus in zijn eentje. Stoere bink! Maru en Momo gaan waarschijnlijk wo of do avond en Kyra en Lexus gaan zaterdag de 16e. Lexus zie ik zo vaak langskomen en is zo'n onwijze deugniet dat ik er echt moeite mee ga krijgen om afscheid van haar te nemen. En Kyra was absoluut mijn keuze geweest als ik zelf een dame aan had moeten houden voor de fok (qua karakter - tekening combinatie, Lexus heeft toch meer angst op onbekend terrein). Ik ben dus heel blij dat zij nu net ook degene zijn die ik het langs bij me kan hebben :D. Ook met Charly en Pip wordt het lastig op de 2e plaats. Charly is een 2e Lexus maar dan een heel zeker meisje en Pip is een regelrecht knuffelbeertje al vanaf het begin (hoewel nu ook lekker losgeslagen natuurlijk). Ik ben en blijf toch een damesliefhebber dat valt hier wel weer op ;-).

Voor Yip is het zo ook mooi geregeld. Het druppelt lekker geleidelijk af. Dat er zondag 6 vertrekken waaronder een bultje rammen (en tha big momma Pip :D) kan ik goed gebruiken, wat de vriesvoorraad gaat er kéihard door nu natuurlijk. De volgende levering komt pas over een week waarschijnlijk dus ik ben blij dat het na zondag wat zuiniger aan gaat.

Nibbles is de grootste krachtpatser van de rammen laat hij ook wel duidelijk zien en heeft het geregeld aan de stok met Fred en soms Optimus of Woezel, die er ook wat van kunnen. Dan ben je toch weer blij om te zien dat je die combinaties niet bij elkaar hebt gezet en het dus toch weer een goede zet was op 6 weken. Nibbles gaat dan toevallig net weer met Fidget wat een hele zachte en lieve vent is geworden.

Ik werk me nog even in de rondte voor de laatste documentatie!

Optimus! Zijn koppie zakt langzaam weg, maar dit was wel het diepste punt zo bleek.
Hij bleef rustig zo maffen, heeeerlijk


De 2e verdieping die lekker vol lag. Alassiel middenin


Lexus achterin, Momo voorop en het staartje van Optimus

09-07-11

Ik heb nu alleen nog wat aan de stok met Nibbles en Lexus maar de rest is weer even gesettled qua fase. Alassiel is vanavond vertrokken en heeft de spits afgebeten. Ik ben benieuwd hoe het haar zal vergaan. Het was een hele lieve en rustige meid. Ik kan de pups steeds beter uit elkaar houden iedere dag maarja, helaas gaan ze nu toch echt naar hun nieuwe huisjes! :P

Vandaag nog even de schrik van mijn leven gehad want Lexus brak bijna een teen. Er had een spijl onderin de kooi losgelaten doordat ik het onderste deurtje aardig intensief gebruik natuurlijk (soms moet je hem binnen een halve seconde dicht hebben om niet 5 pups te hebben die er weer uit stormen) en bij het deurtje opendoen zat Lexus precies daaronder vast tussen 2 teentjes (met een pinkie zeg maar). Ik snapte gewoon volstrekt niet waar ze nu vast zat of hoe maar heb met enige moeite om het gebijt te ontwijken door de pijn natuurlijk haar nekvel te pakken genomen om te zorgen dat ze de poot rustig hield en geen teen brak. Toen kon ik eindelijk goed kijken en zag ik dat die spijl los zat. Echt: niet prettig... De kooi is goedkoop en dat is er wel aan af te zien maar dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik had er al meer productiefouten in zitten dus ik zal deze er ook in opnemen. Na 2 weken hoort zoiets niet los te gaan, kom zeg.
Toen had ik haar los maar had ik per direct al 6 pups jumpend door de kamer wat nog niet de bedoeling was omdat ik eerst alle grind van de nacht nog weg wilde halen rondom de kooi. En de energie was aanwezig dus ik moest en zou meespelen dus lekker gehap als ik daar zo laag bij de grond zit. De schrik en boosheid waarom die kooi zo dom is was nog flink aanwezig dus ik moest wel even tot 10 tellen en 3x zuchten.
Alsof dat nog niet genoeg was was ik lekker buiten foto's aan het schieten voor de ronde: ging het regenen. Was net met 4 pups op weg en kon ik binnen weer opnieuw beginnen.
Max is het huis maar even ontvlucht want erg gezellig was ik niet haha. Als je aan mijn diertjes komt en ik raak zo in tijdnood dan zijn de rapen flink gaar bij mij :P.

Vandaag dus voor de laatste ronde allemaal individuele foto's en gewichten. Ze zitten nog 3 dagen voor 9 weken nu.

Pip 550 gr / Charly 532 gr


Kyra 485 gr / Maru 508 gr


Momo 477 gr / Alassiel 488 gr


Lexus 465 gr / Nibbles 672 gr


Optimus 683 gr / Woezel 610 gr


Fred 650 gr / Fidget 636 gr

Week 9

12-07-11

Er is een hoop veranderd de afgelopen dagen. Zaterdag vertrok Alassiel naar Genuine Ferrets en zondag gingen er maar liefst 6 pups: Nibbles & Fidget, Woezel & Pip en Fred & Charly. Alles is heel goed gegaan en ik heb met iedere eigenaar contact gehad of zelfs al foto's gekregen. Helemaal prachtig, dan heb je toch een beter gevoel naar waar je de kindjes naartoe stuurt ;).

Ik had er wel een beetje last van, met name dat Charly vertrok die een soort 3e Kyra en Lexus betrof. Ik heb mezelf eerst een goede speelronde met de 5 overgebleven pups gegeven, waarbij ik zwaar werd besprongen en aangevallen door Kyra die dolblij was dat ze me lekker voor zich alleen had. En ook moest ik van Yip even door de herkeuring, maar ze begon al snel te likken alsof ze mijn keuze vertrouwde of wellicht het wel prettig vond dat ze er een paar minder had nu.
Ondanks dat was er nog steeds stil verdriet dus storte ik me even in nog een flink uur schoonmaken op de frettenkamer, terwijl dat eigenlijk nog niet eens zo nodig was. Erg leuk hoe die gevoelens zich dan toch kunnen uiten. Ik moest even alleen zijn met al die lieve koppies.

Het was wel even wennen dat er ineens veel minder voer nodig was en ik hoef de bakken nu plots maar 1x daags te doen weer minimaal (kan altijd meer als ik wil natuurlijk). Ik ben ook erg moe geweest de afgelopen 2 dagen door al die zenuwen die zich opbouwden en dan sinds maandag weer aan het werk, dus ik was blij dat ik gisteravond zo mijn bed in kon duiken zonder nog aan een schoonmaakronde vast te zitten. Het eten had ik aan het begin van de avond al gecontroleerd.

Vanavond, de dinsdag, vertrok Optimus op zijn grote avontuur alleen naar zijn baasje. Hij heeft zich keurig gedragen met de meisjes en is als enige van de 5 rammen wat minder zijn krachten op de proef aan het stellen, ondanks dat hij zich in het verleden best door Nibbles liet uitdagen. Hij vermaakt zich opperbest op zichzelf waar hij natuurlijk op is voorgeselecteerd voor mij. Dat werpt echt goede vruchten af en ik word er ieder jaar beter in merk ik.

Maru & Momo zijn er nog. Zij vertrekken waarschijnlijk morgenavond. En Kyra & Lexus, 2 grote favorietjes van me door hoe aanwezig ze zijn, vertrekken zaterdag. Ik vind het heerlijk dat ik nog net even wat langer van de meisjes kan genieten, want ik ben en blijf toch meer fan van de dames dan de heren. Dat is erg persoonlijk natuurlijk, maar het is toch wel weer leuk om te merken dat ik dat dit jaar zo sterk heb. Afgelopen jaar waren er maar 3 meiden waarvan 2 'normaal' haha, dus dan trek je automatisch ook wat richting alle heren. Dit jaar kan ik dus opperbest genieten met zoveel leuke meisjes.

De energie begint wel weer wat terug te komen en te wennen aan het werkritme weer, dus ik hoop in de komende dagen weer wat leuke foto's te schieten van de meiden. Hoop echt, want wat een spring kanonnen zijn dat bij elkaar zeg die 4! Het is knap lastig om ze er goed op te krijgen nu.

17-07-11

Alle pups zijn geplaatst. Kyra en Lexus zijn gisteren als laatste naar hun nieuwe eigenaren verhuisd. Yip is daarna snel weer in de groep gekoppeld en ik heb even een flinke schoonmaak in de frettenkamer gehouden.

Yip is ook vandaag nog hyper actief van alle hormonen (ook al met pups natuurlijk) en zoekt nog erg naar de pups. Hopelijk wordt ze snel weer haar wat rustigere zelf. Ze kan maar geen genoeg krijgen van het moederen.

Yip zegt alvast tot volgend jaar!