Even voorstellen


Yip is een wildkleur moertje uit jachtlijn, maar voor een jachtlijn redelijk groot van stuk. Yip heeft een zeer vriendelijk karakter en haar opvoeding was dan ook een makkie. Verder is ze altijd een vrolijke meid en heerlijk speels. Haar karakter is om te zoenen. Ze is altijd 100% zindelijk. Yip komt uit een zeer sterke lijn. Neem gerust contact op voor haar stamboom. Meer over Yip lees je onder haar eigen pagina.

Thalion is een wildkleur ram uit jachtlijn. Zijn ouders zijn beide fantastisch werkende fretten en goed van karakter. Thalion is compact, mooi klein en vol van bouw. Hij weegt in zijn eerste winter rond de 1400 gram. Hij is een reuze speelse ram en is zeer sociaal met andere fretten. Hier en daar kan hij een klein beetje territoriaal zijn. Ook Thalion is 100% zindelijk. Hij zit op het moment flink in de bronst en mokt heel wat af. Hij heeft een veelbelovende lijn en is eigendom van Frettery Serapias.

Yip en Thalion zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test op 6 februari 2010.

Data

17-03-2010 Yip beginnend loops
23-03-2010 Yip loops
03 & 04-04-2010 Dekking
15-05-2010 Bevallen

Dracht 42 dagen
Aantal pups: 11 (-4)

Gewichten

Voor de dekking: 960 gram
Week 1: 885 gram
Week 2: 920 gram
Week 3: 935 gram
Week 4: 1015 gram
Week 5: 1055 gram
Week 6 (dag 40): 1085 gram

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Vacht Reserveringsstatus Naam pup
Yip10r01 Ram Wildkleur Point Korthaar Daphne & Kevin te Arnhem Mellon
Yip10r02 Ram Wildkleur Korthaar Diana te Bovensmilde Smeagol
Yip10r03 Ram Wildkleur Korthaar Daphne & Kevin te Arnhem Rover
Yip10r04 Ram Wildkleur Korthaar Jorien te Baarn Sasha
Yip10m01 Moer Wildkleur Korthaar Kitty te Den Haag Fiep
Yip10m02 Moer Wildkleur Korthaar Raymond & Corrie te 's-Hertogenbosch Dodo
Yip10m03 Moer Chocolat Korthaar Raymond & Corrie te 's-Hertogenbosch Fifi

Pup ID Geslacht Kleur Overleden Vanwege
Yip10r05 Ram Wildkleur Op 4 weken Euthanasie / onderontwikkeld
Yip10m04 Moer Wildkleur Op 4 weken Euthanasie / onderontwikkeld
Yip10m05 Moer Wildkleur Op 4 weken Euthanasie / onderontwikkeld
Yip10m06 Moer Wildkleur Op 4 weken Euthanasie / onderontwikkeld

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

Loops

17-03-10

Ik heb een vermoeden dat Yip loops begint te worden! Ik juig nog niet te hard, maar ik zie nu echt wel een lichte verdikking. Soms kan het dan binnen een paar dagen goed zijn maar soms duurt het ook nog 2 weken. Vorig jaar werd ze binnen enkele dagen goed loops, dus ik denk weer dat we die richting op kunnen denken. Joepie!

Ik zet haar wel even apart om het zekere voor het onzekere te nemen. Enkele jaren terug heeft Philo ondanks dat hij geholpen was een loops moertje proberen te dekken / mee slepen. Van een beetje slepen kunnen ze al schijndrachtig worden, dus dat wil ik voorkomen. Ik zie Aidan er ook wel voor aan dat te doen ondanks dat hij geholpen is... Dus Yip moet maar eventjes apart :-). Ze heeft nu haar eigen Ferret Nation verdieping en Aidan en Philo ook tijdelijk even één.

22-03-10

Yip was het er in het begin niet zo mee eens dat ze alleen moest. Ze sleept graag met de poepbak zodat het trappetje erin valt en de bak vast staat. Heel handig ;-). Intussen lijkt ze er gewend aan.

De loopsheid wordt langzamerhand met de dag beter. Ik verwacht dat ze met een week wel vol loops te noemen is en dat er dan met 2 weken een dekking gepland kan worden. Dat zou dan 10/11 of 17/18 april worden want ik wil dit jaar weer in het weekend dekken om verschillende redenen. In principe bevalt een fret gewoon op de uitgerekende datum of 1 dag ervoor of erna. Dat wordt dan vrijdag, zaterdag of zondag en dan ben ik vrij dus kan ik er lekker bij zijn en verslag doen. Je hebt pas een dierenarts nodig als het fout gaat of een fret overtijd is. Bij overtijd heb je dan vanaf maandag alle vrijheid om verschillende da's te kiezen. Dit in verband met een echo bijvoorbeeld. Niet iedere dierenarts heeft echo apparatuur voor onder de 2 kilo. Tijdens het weekend mocht er iets zijn heeft mijn da overdag ook nog spreekuren en is gewoon bereikbaar. Dus dat vind ik het meest ideaal :-).

23-03-10

Onverwacht zet de loopsheid ineens door, dus vanaf vandaag is Yip goed loops. De dekking kan dus nu al gepland worden voor over 2 weken en dat zou betekenen 3 en 4 april. Als alles zo verloopt als gepland zal dat de dekdatum worden.

Vanavond ook weer een stronghold behandeling gedaan. Altijd handig zo vlak voor de dracht.

29-03-10

Alles gaat goed met Yip. Ze heeft een mooie natte dop inmiddels en ze mokt flink met loslopen dus de 3e is een mooie dag voor de dekking.

De dekking

03-04-10

Zojuist Yip weggebracht voor de dekking. Ik heb tot nu toe vreselijke ervaringen met externe dekkingen maar ik heb er dit keer veel vertrouwen in. Thalion heeft eerder dit jaar al een dame gedekt en omdat het zijn eerste keer was hij nogal langdradig in zijn voorspel, waarbij het moertje ook de makkelijkste niet was en uiteindelijk tegen ging stribbelen. Joyce wist niet zeker of er nu een geslaagde dekking bij zat, dus het is afwachten of zij drachtig is of schijndrachtig. Ze zit bijna op 3 weken dus binnenkort kan er gevoeld worden, vandaag was het nog te vroeg om te voelen. We hebben het wel even geprobeerd weer.

Bij aankomst Yip direct in de kooi gedaan en Thalion ging er uiteraard mee aan de slag. Even wat trekken en slepen en zoals ik gewend ben zitten ze dan binnen een kwartier vast. Dat ging hartstikke goed en Joyce zei zeer anders dan Thalions vorige dekking. Het gaat dit keer dus uitstekend. Thalion kan er wel wat van zeg, het is een flinke draaimolen en hij kan niet stil liggen bij de dekking haha. Morgenavond haal ik Yip weer op en zal ik weer een berichtje schrijven.

05-04-10

Ik heb Yip gisteravond weer opgehaald en de dekking is zeer goed verlopen. Thalion houdt van vluggertjes dat bleek wel weer, hij heeft vaak en kort gedekt. Yip vond het wel best geweest en ze was blij dat ze weer lekker thuis was. Ze heeft los kunnen lopen tot ze in slaap viel en vannacht heeft ze lekker bij kunnen trekken.

De dracht

07-04-10

Gisteravond heb ik geprobeerd hoe Philo en Aidan op Yip reageerden maar dat was toch een beetje te.... Yip had er een nat nekje van. In het begin zat alleen Philo te slepen maar niet veel later begon Aidan ook en ging Yip een paar keer de hele kamer door zowat. Dus nee... Dat wordt hem helaas niet. Ze zal toch maar alleen moeten zitten tot ze in de puppykooi kan (een week voor de bevalling).

11-04-10

Yip is nu 1 week en 1 dag drachtig en haar vulva is al enorm geslonken. Dat ziet er zeer netjes uit. Ook is ze zoals normaal is in de 1e week even wat afgevallen. In Yip haar geval aardig wat maar dat mag ook wel als je tegen de kilo weegt als dame :-).

17-04-10

Yip is 2 weken drachtig en ze komt alweer aan. De helft van het gewicht wat ze kwijt wat zit er al weer bij op. Verder is ze erg tevreden en geen spannende ontwikkelingen.

22-04-10

Ik ben begonnen met bijvoeren. En omdat ik zelf al een paar maanden pech met de muizen heb (ik zit tegen stoppen aan) breek ik de vriezer voorraad maar aan. Yip kan vandaag heerlijk knabbelen. En Philo, Aidan, Noah en Mittens vinden het ook niet zo erg, die genieten natuurlijk mee en krijgen ook wat extra's de komende weken.

Over 2 dagen zitten we op 3 weken. Wegen en buikje voelen! Ik zie haar buikje nu wel groeien.

23-04-10

Vandaag weer even een redelijke schoonmaak. Het normale bakscheppen uiteraard maar even flink alle handdoeken en hangmatten leeggeklopt, grind van de bodem vegen en de voerbak van Aidan en Philo gesopt want die maken er soms een kliederboeltje van.

Yip niet.. Die had haar spulletjes keurig op orde. Afgezien van dat ze graag wat aan de poepbak trekt maakt ze totaal geen rotzooi. Bij het buikje voelen dacht ik zowaar wat pupjes te hebben gevoeld! Bij Yip moet je toch altijd door een aardige speklaag heen en echt heel leuk vindt ze het niet, dus ik probeer het met een paar dagen nog een keer.

Daarna de hele vloer in de sop gezet en alle plastic balletjes en speeltjes. Het kan er weer even mee door.

24-04-10

Yip weegt vandaag 935 gram. Ik heb nog een keer gevoeld, en ik had direct raak. Bij deze 100% bevestigd dat ze vol met pupjes zit.

26-04-10

Yip is ruim 3 weken drachtig en ze veranderd nu van vormen. Haar buikje groeit nu snel en haar tepels zwellen al op. Ik heb weer even gevoeld en voel binnen no time een pup zitten nu. Daarnaast voel je echt dat ze in die 2 dagen al enorm gegroeid zijn. Het gaat erg hard nu. Logisch dus dat de buik eraan komt. Ik heb het vermoeden dat er veel in zitten.

01-05-10

Vandaag 4 weken drachtig en haar buik groeit gigantisch. Dat is te merken, want ze weegt vanochtend 1015 gram wat betekend dat ze maarliefst 80 gram is aangekomen. Niet vanwege haar gewicht maar vanwege voelen en de buikgroei denk ik dat het weer veel pups gaan worden. Ik hoop wel dat ze niet over de 10 heen gaat want dan schrik ik me echt dood. Yip heeft weer een lekker muisje gekregen vanochtend. Die krijgt ze ongeveer om de dag.

Er is nog meer nieuws want wij gaan verhuizen. Voor Yip is dat redelijk ingrijpend met haar dracht. Wij hebben al maanden extreme overlast van onze onderburen en komen nu in een veel grotere eengezinswoning te wonen. We willen binnen een week overzijn en dat moet ook wel gaan lukken. We zijn vanaf gisteren fulltime aan de slag en dinsdag komen de vloeren (echter nog niet voor de fretten want die leggen we daarna z.s.m. zelf). De frettenkamer is al bepaald maar er moet geverfd worden en vloeren gelegd worden voor ze erin kunnen. Even flink doorkachelen dus want Yip heeft bij ons grote prioriteit. Ze moet uiterlijk volgend weekend (5 weken dracht) over zijn.

08-05-10

We zitten op de 5 weken en Yip haar buik groeit nog steeds. Afgelopen week is ze alweer 40 gram aangekomen. Ze maakt het zeer goed en lijkt ook bijna klaar te zijn met verharen nu. Ze wordt echt nog vrolijker en liever op dit moment. Iets ingetogener lief in plaats van de idioot gekke speelse meid die ze normaal is.

De verhuizing vlot enorm hard. We slapen al 2 dagen in het nieuwe huis. Eerst moesten de muren van het huis geverfd zijn omdat dinsdag de vloer kwam, maar direct nadat deze erin lagen zijn we weer vol met de frettenkamer aan de slag gegaan. Gisteren is de 2e laag geverfd en de inbouwkast deuren. Vandaag gaat in in de oude woning de woonkamervloer eruit (esdoorn, mooi lichte kleur) en wordt deze in de nieuwe frettenkamer gelegd. Dan kunnen morgen alle fretten over. Yip heeft voor ons de 1e prioriteit en we zetten alles op alles om haar te laten settelen. Met enkele dagen dus een nieuw berichtje en een foto vanuit de nieuwe kamer, met Yip in de puppykooi.

Hieronder weer een foto van Yip haar dikke buik. Ik verwacht flink wat pups als ik vergelijk met hoe het vorig jaar was. We verheugen ons ondanks de drukte enorm op de pups en zijn er veel mee bezig. Nog maar heel eventjes!!

10-05-10

De verhuizing is zeer voorspoedig gegaan! Gisterochtend gauw de plinten gelegd en alle fretjes en spullen zijn over. Heeeeerlijk. Ziet er fantastisch uit. Vanavond even de lijstjes aan de muur maken en dan kan ik foto's schieten van de nieuwe frettenkamer. Yip staat er prachtig bij. Ze was maar 2 uurtjes onwennig en ligt er nu alweer tevreden bij. Ze haart nog steeds wel flink, maar dat zal niet lang meer duren want ze is er bijna doorheen. Het wordt nu reuze spannend!

11-05-10

Yip heeft grote jeuk aan haar buik van bewegende pupjes iedere keer. Ze snuft ook extra aan je hand als je de kooi in komt al een tijdje. Er volgt een grote controle of je wel echt aan haar spulletjes mag zitten. Het lijkt net een hond haha. Maar lief als ze is doet ze het erg kalm allemaal en ze zou je nooit of te nimmer ook maar een hapje geven.

Of de bevalling op de webcam te zien is is een lastige zaak. Wij krijgen de 19e internet in de nieuwe woning, maar in principe zit daar vaak een veiligheidsmarge op en zou het dus zo kunnen zijn dat we al eerder internet hebben. Ik gok het er in ieder geval niet op, dus ik controleer of we bij een onbeveiligd draadloze verbinding kunnen en zo niet of we die van de buren misschien een dagje mogen gebruiken. Lukt dat allemaal ook niet dan kan ik intern op mijn pc wel zien wat er speelt, ik kan alleen de beelden niet over internet uitzenden als het ware. Wat ik wel kan doen is de beelden opnemen en een soort video creëren. Ik ga er uiterlijk donderdag even flink achteraan want ik verwacht eigenlijk dat ze weer een dag eerder zal zijn, dus vrijdag (de 14e).

13-05-10

Yip weegt 1085 gram en ik heb werkelijk nog nooit een dikkere fret gezien. Ze is vrij laat met verharen vind ik want ze is nog steeds bezig (wel bijna klaar). Ik ben normaal gewend dat ze al een week verhaard zijn als de pups komen. Maargoed iedere keer is het anders natuurlijk... Ik ben ervan overtuigd al tijden dat ze op dag 41 gaat bevallen weer, dus dat zou morgen moeten zijn.


En ik had nog een foto van Yip haar kooi beloofd:

14-05-10

10:00 uur Yip haar kooi nog even een keer verschoond. Naast gebruikelijk de bak even haar handdoek uitgeklopt (veel haar). Dat is wel zo prettig voor de bevalling natuurlijk. Ze is vandaag wat actiever dan gisteren en de slijmprop is er, wat zou betekenen dat ze inderdaad vandaag gaat bevallen. Ze heeft nog steeds iedere keer jeuk aan haar buik, maar dat had ze voorheen ook al erg vaak. Het lijkt nu wel vaker te zijn geworden, maar echte weeën haal ik er tot dusver niet uit.

Het is echt extreem jammer dat ik net nu nog zonder internet zit maar het is helaas niet anders. Ik hou iedereen via de mobiel op de hoogte als er iets gebeurt en hier staat continu de webcam aan, want ookal kan ik de beelden niet uitzenden ik kan ze zelf natuurlijk wel ontvangen en bekijken. Daar komt gelukkig geen internet aan te pas.

17.00 uur Yip heeft vanmiddag even lekker los gelopen. Als allereerste, de bofkont. Ze vond het reuzeleuk en ik heb me vermaakt met wat foto's van haar maken en hier en daar een knuffel. Ik heb haar pas 's middags gewogen en ze is 10-15 gram afgevallen. Waarschijnlijk vanwege de slijmprop al wat en wellicht ook omdat het dus een andere tijd is dan normaal. Ze is verder erg kalm en ze ligt nu sinds ze los heeft gelopen alweer een tijdje te slapen.

Yip moest even kijken waar haar vriendjes nu gebleven waren in het nieuwe huis


De enorme uiers van de achterkant, wel een beetje onscherp


De wipwap ging nog wel, maar de looping kostte wat moeite! Het lukte nog net

De bevalling

15-05-10

Dag 42 (uitgerekende datum)

11:00 uur Nog geen pupje te vinden. Ze houdt het spannend. Wederom weer de ochtendschoonmaak gehad dus ze kan er weer tegenaan.

15.30 uur Van het oude huis een 4 tal kleine muisjes meegenomen. Yip heeft er 2 per direct heerlijk op zitten smullen, de andere 2 zijn verdeeld bij de andere fretjes. Ze was aan de wandel toen ik binnenkwam, maar ligt nu weer lekker te slapen. De webcam staat aan, neemt op en ik hou haar vanaf beneden in de gaten tijdens het verhuizen :-). Het blijft nog eventjes afwachten. Ze heeft wel net weer een slijmprop verloren, dus dat is weer goed.

17.45 uur Ik denk dat ze gaat beginnen. Ik bespeur nu weeën (samenknijpen bij haar lies) en ze staat flink op de bak te persen. Het is dit keer geen poepje denk ik ;-).

18.00 uur Het eerste pupje is geboren!

18.15 uur Er liggen al minstens 3 pupjes en het is een koor van piepjes. De eerste foto is geschoten. Ik laat haar nu even geruime tijd met rust.


20.00 uur Yip heeft intussen 11 pups liggen. Ik denk en mag ook zeker hopen dat ze klaar is! Ze zien er allemaal zeer netjes uit, al mooi schoon en nog maar kleine navelstrengetjes. Ik laat haar even haar gang gaan en zal als ik voel dat het rustiger is even kijken naar de geslachten en kleur v/d oogjes i.v.m. Wildkleur en Albino.

Week 0

16-05-10

Alle pups zijn de eerste nacht goed doorgekomen. Ik heb de pups vluchtig bekeken terwijl Yip aan wat Waltham zat en heb gezien dat er 6 moertjes en 5 rammen zijn. Er zitten geen albino's tussen. Van 1 van de dames, de kleinste pup van het nest, is het uiterste puntje van haar staartje afgebeten maar dat is al geheeld.

Links staan de heren, rechts de dames.

17-05-10

Ook vanochtend is alles weer zoals ik had verwacht. De pupjes liggen er mooi bij, ze doen het alle 11 nog steeds fantastisch en Yip gedraagd zich voorbeeldig. Ik zal zodra ik internet heb een leuk filmpje van ze maken, want de geluidjes zijn goddelijk.

18-05-10

Alle pups groeien uitstekend en oh wat ben ik trots op mijn Yipje. De pups krijgen allemaal genoeg voeding en het witte vachtje is op komst. Vanochtend heb ik voor de liefhebbers een foto gemaakt, en ook een filmpje. Er is weinig gepiep te horen ineens sinds vandaag want ja die buikjes zitten schijnbaar toch goed gevuld...


Klik hier voor het filmpje

19-05-10

Vandaag waren er weer heerlijke geluidjes te horen dus ik heb er nog een filmpje bijgemaakt. Geen honger, maar schreeuwen om mama want die deed net of ze er weer in ging, maar deed vervolgens toch nog even een rondje door de kooi.

Klik hier voor het filmpje

20-05-10

Sinds gistermiddag hebben we weer internet! De filmpjes komen dus zo snel mogelijk. Met de pups gaat het uitstekend. Ze beginnen al wat grijzig te kleuren (wildkleur ondervacht) sinds vandaag. Yip vindt het hartstikke leuk om te moederen. Ik zie het aan alles. Ze vindt het zelfs leuk als ik eventjes kom kijken, dan maakt zij even een rondje door de kamer in de tussentijd en laat het vanzelf weten als ze er weer in wil. Wat een schat.

21-05-10

6 Dagen oud en nog steeds gaat alles perfect. Alle pups groeien goed en verder geen rare bevindingen. Hieronder 2 nieuwe fotootjes. Ze veranderen iedere dag enorm. Het zijn echt al lekkere pluisjes nu.

Week 1

22-05-10

Vanaf vandaag is de webcam weer online! I.v.m. de pups staat hij zoveel mogelijk overdag aan, van 's ochtends tot 's avonds als het donker wordt.

24-05-10

Weinig veranderingen. Het gaat nog steeds super met de pups. Op de camera is nog redelijk weinig te zien want Yip houdt ze goed onder de handdoek. Wel heeft ze eergisteren een keer alle pups verlegd naar de hoek bij de poepbak met deken en al. Een tafereel die Daphne live kon volgen. Ikzelf was al weggezakt op de bank en kwam er de volgende ochtend pas achter ;-). Ik vond het wel weer tijd worden voor nieuwe foto's.

Allemaal


Links de dames rechts de heren

28-05-10

Er is nog steeds weinig nieuws eigenlijk. Het gaat allemaal vlekkeloos en de pups groeien vanzelf wel als kool. Yip doet het werk wel als ik elke dag de bak voor haar doe en eens in de aantal dagen de handdoek even verschoon. Af en toe een muisje, en dan gaat het allemaal vanzelf met de pupjes. Hier volgt nog een filmpje van vanavond. Morgen zijn de pups 2 weken, dan komen er weer foto's.

Klik hier voor het filmpje

Week 2

29-05-10

Hier zijn de nieuwe foto's.

Allemaal


Links de dames rechts de heren, van groot naar klein


Een grote dame

31-05-10

Zojuist een heerlijke foto gemaakt. Die wilde ik toch even delen...

03-06-10

11.00 uur Yip begint een beetje in te vallen bij haar flanken dus ik ben vandaag begonnen haar nog een extra zetje te geven in de bijvoeding. Naast een dagelijks muisje krijgt ze 's ochtends ook een goede bak Waltham voor wat extra suikers. Dat bevalt haar goed, maar dan wel zolang het bakje in haar kooi bij de pups staat. Ik kan haar niet uit de kooi halen en dat ze tijdens het schoonmaken de hele bak al leeg eet, want daarvoor wil ze te graag bij de pups zijn. De rust om te eten neemt ze in de kooi wel. Ze moet nog heel eventjes volhouden en dan begint de bijvoeding voor de pups ook en hoeft ze niet alles meer alleen te doen. Ik gok een halve tot hele week.

Ik hou de ontwikkeling van het kleinste moertje (met een klein puntje van de staart af) heel goed in de gaten. Bij de geboorte leek ze gewoon erg klein. Er bestaan pups waarbij de groei in de baarmoeder stagneert waardoor je een soort 50% grote pup krijgt bij de geboorte, maar dat verschil kun je heel duidelijk zien (zo'n pup zat in het nest van Shiloh 2008). Dit pupje had het duidelijk nog niet zo erg maar ze zit een beetje op het randje van: is ze nou goed gezond of toch iets achterblijvend? Ze komt hartstikke goed mee en ik heb haar niet geholpen in leven te blijven, dus ze doet het allemaal zelf. De ene dag lijkt ze heel normaal mee te komen en de andere denk ik weer dat ze toch wel speciaal is. Voor mij is het toch reden om haar uit het normale reserveringssysteem te halen. Sowieso gaat ze voor een hele andere prijs weg en met de nodige informatie, en ik wil niet nu al moeten gokken hoe haar ontwikkeling wordt en daarmee mensen beloftes doen of onnodig afschrikken. Ik kijk even rustig hoe dit dametje gaat ontwikkelen en neem wanneer ik voel dat het kan een beslissing. Tot op heden vind ik het nodig dat ze wat langer (10 tot 12 weken) in het nest blijft.

18.00 uur Even een extra reeks foto's gemaakt van het kleine pupje ter vergelijking met de rest om te kunnen overleggen voor wat second opinions. Dat is natuurlijk teveel om allemaal online te zetten maar ik heb wel 2x de heren en 2x de dames op de foto gezet.Ik kwam binnen om de foto's te gaan maken en pardoes lag er een pup buiten de bak lekker in zijn eentje te slapen. Ze zijn al sinds 2/3 dagen goed aan de wandel binnen de bak maar nu dus ook echt uit de bak. Het gaat hard... Morgen ga ik beginnen met wat bijvoeding om te kijken of ze al wat lusten. De tongetjes beginnen namelijk al goed te werken. Ik begin met wat Waltham pap 1/2 dagen en daarna ga ik aan de prooi. Vanavond heb ik even een fikse bestelling geplaatst om mijn voorraad weer aan te leveren dus dan zitten de buikjes helemaal gebakken.

Vanwege het kleine pupje heb ik de pups even gewogen. Ik ga haar dit weekend extra in de gaten houden. Tussen de rammen zitten er 2 die je er goed uit kan halen (zelfs wel klein op de foto). 1 Heeft duidelijk een lichtere en bruinere zijkant en de kleinste is nog lichter en kon misschien nog wel mitt worden lijkt het.
Rammen: 76, 71, 82 (de bruine), 74, 51 (de lichte)
Moertjes: 77, 76, 69, 55, 56, 32

Wel heb ik besloten om haar in leven te gaan houden na een paar dagen zelf te denken en flink wat second opinions. Van ervaren tot leken. Ze ziet er lang niet zo slecht uit als dat het zou kunnen en ze gaat dan onder speciale voorwaarden en met de nodige informatie weg.

04-06-10

De waltham wou er nog niet echt in, maar ze hebben wat kunnen proeven ervan. Ze hebben heerlijk wat aan van de vinger gegeten. Ik probeer het zondag nog wel een keer. Yip geniet wel van alle waltham en extra veel muizen. Het gaat erin als pap.

Week 3

06-06-10

Mijn zorgen over het kleine pupje zijn wel aardig verdwenen. Uiteraard is ze nog steeds erg mini, maar ze komt gewoon perfect mee. Als je de grootste pups vergelijkt met de wat kleinere uit het nest zie je ook een verschil in de haargroei op het buikje, dus logisch dat het kleinste meisje dat ook heeft... In vergelijking tot de rest komt ze even goed mee. Tot op heden heb ik geen enkele reden om aan te nemen dat ze minder gezond zou zijn. Qua motoriek komt ze ook goed mee. Ze dartelt goed door de bak en drinkt evenveel als de rest.

Vandaag de bestelling voor de chips eruit gedaan. Die moesten ook nog even aangevuld worden want ik heb er nog maar 2. Ja dat is natuurlijk niet genoeg ;-). En er liggen weer 3 muisjes te ontdooien voor Yip.

Een hele reeks foto's geschoten en ook 2 filmpjes, dus veel kijkplezier vandaag :-).

De pupjes bij mama


Zonder mama, wat groter


Een willekeurige heer en de kleinste heer


Een willekeurige dame en de kleinste dame


Yip heeft genoeg melk voor alle pupjes

Zo kruipt Yip altijd weer lekker bij de pups na haar ronde.
Klik hier voor het filmpje

De pups kruipen direct bij haar, hier liggen ze te sabbelen.
Klik hier voor het filmpje

08-06-10

Veel veranderingen de laatste tijd. Zo af en toe vind ik een pupje buiten de bak. Ze lopen er flink op los en Yip krijgt er weinig rust door. Ze begint er sinds gisteren af en toe wat zat van te worden. Als ze zich omdraait zijn de pups binnen no time weer bij haar dus gaat ze af en toe maar even buiten de mand liggen of op het plateau, dat speciaal hiervoor in de kooi zit en express zonder trapje. Zodadelijk zijn de pups helemaal aan de wandel en met de oogjes open en dan moet ons Yippeke nog wel een plekje voor haarzelf kunnen hebben...

Vorige week dinsdag is Daphne al puppy's wezen kijken en gisteren (maandag) kwam Kitty puppy's kijken. Beide keren heerlijk zitten genieten en dollen met de rest van de frettekes.

De pups eten intussen aardig in de waltham maar ik heb ze natuurlijk liever aan de prooi. Yip werkt er 3 muizen per dag en een bak waltham doorheen (eet lekker met de pups mee). Je lacht je gek... Ze staat er heerlijk bij te smikkelen en naast haar ligt een pupje een snor vol waltham aan te maken met het gesmikkel. Yip gaat van waltham naar pupjes schoonlikken en hup weer terug de waltham in, zeer aandoenlijk. De pupjes hangen ook over het randje van de mand te bungelen samen met Yip, wat er ook zeer schattig uit ziet.

Op de camera is nu constant beweging. Leuk om de pupjes te kunnen volgen, en je ziet Yip dus sinds gisteren zo af en toe er de brei aan geven. Toch geniet ze met volle teugen van ze en ze is reuze lief. Ik kan keurig een pupje voor haar neus uit het mandje halen en zelfs een vreemde mag dat doet. Wel met de nodige goedkeuring en geurtjeskeuring vooraf! Dat doe ik ook nog maar 1 weekje nu, want ik vind wel dat je respect moet hebben voor haar taak als moeder. De eerste tijd laat ik haar geruime tijd met rust en op het moment dat ik merk dat ze het ok vind en mij het vertrouwen geeft neem ik die pas...

09-06-10

De eerste pups smikkelen al van de brokjes! De mand is verschoven tégen de voerbak aan en ze hangen met hun kont in de mand en hup kopjes in de voerbak. En dat niet alleen... Sommigen doen hun behoefte al 1 à 2 dagen buiten de mand, dus het giga boenwerk begint vanaf vandaag voor mij!

10-06-10

Vandaag kreeg Yip 4 muizen en nog waren ze binnen no time weggesmikkeld. Ik kon helaas niet zien of de pups nu mee aten maar voor mij begint het weekend vandaag, dus vanaf morgen kan ik eens gaan experimenteren of ze mee eten en of er ook wat hamsters in Yip willen.

Eenmaal thuis kon ik even een flinke bak waltham voor de pupjes maken. Wat een ontzettende vreetpartijen! Pups doken er met kop en al in, ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt.

De bak waltham zet je in de kooi. Yip duikt daar vanuit de mand direct op af en smikkelt erop los! Dan zet ik er een paar pupjes bij maar zodra ik weer terug in de mand kom voor de rest hangen ze allemaal alweer onder Yip! Ze maken van iedere gelegenheid gebruik.


Hier de foto van het kleinste meisje. Ze ziet er heel goed uit verder. Ze dook er zo met kop en al in! Wat een smeerpartij. Daarnaast een foto van het arme werk wat Yip verricht!


Er viel mij ook ineens iets op nog voor ik ze waltham ging voeren. Eén rammetje krijgt al sleetoogjes! De oogjes gaan open! Bij de rest zitten ze tot op heden nog potdicht. Maar deze dikke vent is er al helemaal klaar voor!


Er begon net een hele volksverhuizing. Eerst lag Yip te slepen met de handdoek achter de mand en ja hoor... 1 Voor 1 werden de pupjes uit de mand bij haar getild. Het zag er wat krapjes uit, dus ik heb maar even de mand weggehaald voor haar. Het wordt ook echt te krap zo met 11 pupjes! Ik denk dat ik de mand er maar uit laat vanaf nu...

11-06-10

Vandaag even de baby powder (grit) omgewisseld voor biokat's. Dat klontert minder en is veilig voor de pups als ze hun prooi meenemen in de poepbak en het daar oppeuzelen bijvoorbeeld. Ze lopen aardig nu dus dat was wel even nodig. De mand is er nu dus definitief uit. De pups eten flink in de brokjes voor hun leeftijd en tonen ook al interesse in de prooi. Vandaag 2 muizen en 2 veeltepelmuizen op het menu. En dan bereiken we morgen alweer de 4 weken!

Week 4

12-06-10

Een nieuwe mijlpaal van 4 weken! Het kleinste meisje is allang niet meer het kleinste meisje want er zijn nu 4 kleinere pups en 7 grote. Ze is zelfs zwaarder dan de kleinste ram... Hier komen de individuele foto's, kenmerken en gewichten!

Alle rammen op een rijtje (nog niet op volgorde)


Ram 1, 150 gram, lichtste kop, bruine buik (van eerdere foto's), roze neus
Ram 2, 139 gram, donkerste neus van alle rammen


Ram 3, 133 gram, oogjes open en net geplast, klein beetje pigment op de neus
Ram 4, 131 gram, lijkt erg op ram 3, klein beetje pigment, iets lichter gezichtje


Ram 5, 64 gram, roze neusje, wel een donker lijfje


Alle moertjes op een rijtje (nog niet op volgorde)


Moer 1, 132 gram, donker neusje
Moer 2, 124 gram, lijkt erg op moer 1, donker neusje


Moer 3, 122 gram, lichter roze neusje
Moer 4, 77 gram, minimaal pigment op het neusje


Moer 5, 70 gram, gemiddeld pigment op het neusje, 1 oogje open
Moer 6, 70 gram, gemiddeld pigment op het neusje, mist het puntje van haar staart


Alle pupjes bij mama


Een kort filmpje van dit gesabbel
Klik hier voor het filmpje

13-06-10

Vandaag de pups even flink aan de prooi proberen te krijgen en met succes. Ze waren er dolblij mee.


14-06-10

Gisteren is er een zeer heftig besluit genomen, maar één die ik voelde die noodzakelijk was.

Ik ben zaterdagochtend nogal geschrokken van de mate waarin de pups achterbleven. Dit was niet 100%, 90% en 80% pups zoals gebruikelijk maar het ging van 100% naar 53% gewicht en er zaten geen pups tussenin. In plaats van dat het kleinste meisje bij trok sloten zich er 3 bij haar aan. Ik heb hier 2 dagen over zitten peinzen maar het voelt voor mij van alle kanten niet goed om deze pups te moeten gaan plaatsen bij mensen, laat staan verkopen. Het is onduidelijk wat er mis is gegaan bij deze pups, maar dat er iets mis mee was dat is duidelijk. Met de ervaring die ik heb en overleg met anderen is dit verschil niet normaal te noemen en eerder aan een genetische fout te wijten. Ik heb dus besloten om deze pups the euthanaseren.

Yip is een ervaren moedertje en ze kan prima 10 pups aan is vorig jaar gebleken. De grootte van het nest, het aantal eitjes dat beschikbaar wordt bij de dekking, is wel degelijk genetisch en dit komt zeer zeker van Yip. Dat 35% van de pups een fout hebben niet. Het vermoeden dat dit vanuit papa Thalion komt is zeer groot vanuit zowel Joyce, Samantha als ik en om die reden is Thalion uit de fok gehaald.

Ik heb als eerste Kitty opgebeld, omdat er voor haar 1 moertje weg viel. Gelukkig waren de andere pups nog niet gereserveerd. Samantha had nog genoeg dames ter beschikking dus het 2e meisje zal nu van Genuine Ferrets komen. Wij zullen samen alles in het werk stellen om dat soepel te laten verlopen en ik zal vooraf de dames koppelen voor Kitty. Daarna heb ik alle reserveerders ervan op de hoogte gesteld alvorens dit bericht openbaar te maken. Het is natuurlijk voor iedereen behoorlijk schrikken, maar ik ben zeer blij met hoe iedereen hiermee om is gegaan en de complimenten en sterktes die ik van hen heb gekregen. Mijn grootste respect gaat uit naar Kitty, die hier gelukkig niet een al te groot probleem van maakt.

Als fokker zijnde is dit het ergste wat je kunt meemaken. Ondanks de enorme liefde en passie die je moet hebben voor deze diertjes om goed te kunnen fokken, moet je ook behoorlijk heftige beslissingen kunnen nemen. Ik ben van mening dat bij deze pups de toekomst geheel onzeker was geweest en heb teveel pups al te vroeg zien overlijden. Ik leer hiervan en neem hierin als fokker mijn verantwoordelijkheid door aan deze rit bij mij al een einde te maken. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat er toch met deze pups gefokt wordt in de toekomst of er gezondheidsproblemen voordoen waarbij de kosten hoog oplopen.

De pups zijn intussen geeuthanaseerd. Ik kom vrij nuchter over, maar ik heb me de ogen eruit gehuild zo'n beetje. Het ging werkelijk door merg en been...

We gaan met 7 pups verder, 4 mannen en 3 dames.

15-06-10

Helaas wordt er flink geroddeld achter mijn rug om en merk ik aan een hele reeks speculaties en oordelen dat er intussen een flinke groep mensen bestaat die denken dat deze pups hooguit "wat klein" waren in plaats van onderontwikkeld. Ter verduidelijking: deze pups waren niet gezond en bleven zwaar achter op hun broers en zussen. Hun ribbetjes waren voelbaar, hun vacht ontwikkelde niet zo goed als de andere pups en hun formaat (50% van de normale pups) sprak zeker niet van veel goeds. Het besluit is genomen met de jarenlange ervaring die ik al heb en in goed overleg met andere fokkers die eveneens jaren ervaring hebben. Deze pups hadden geen lang en gezond leven gehad. Wanneer men vragen heeft over het toedoen van deze kwestie zou ik het niet meer dan respectvol vinden als men mij zelf over deze kwestie aan zou willen spreken in plaats van verhalen de wereld in te helpen.

Dan een iets leuker bericht, de foto's van gisteren. De zin om er een leuke tekst bij te verzinnen is mij intussen vergaan...

16-06-10

Het gaat heel goed met de pups. Er is nog steeds 1 ventje met de oogjes open tot op heden, maar de rest heeft al dagen kleine openingetjes! Ook is er 1 ram in het nest die duidelijk lichter van kleur is dan de andere 6. Heel leuk om te zien.

Muizen eten gaat nu sinds 2 dagen heel erg goed. Er wordt flink gescheurd en gesjort aan de muizen.

Verder zijn de pups ook goed zindelijk aan het worden. Niet dat ze de poepbak in stappen, maar nagenoeg alles gaat al in de hoekjes. Een heel mooi begin dus! Yip blijft nog stug meehelpen opruimen, dat houdt ze lang vol in vergelijking met andere moertjes! Hele nette mama.

De camera is dagelijks de gehele dag heel veel op te zien. Er wordt veel gewandeld, gespeeld, gemoederd, gegeten en geklierd onderling :-).

17-06-10

Vanochtend heeft Yip voor het eerst weer even met haar maatjes, Aidan en Philo (en Lot liep er ook tussen), losgelopen. Dat ging hartstikke goed. Aidan en Philo hebben nogal wat dominante kuurtjes met spelen dus ik was benieuwd of Yip dominant of onderdanig zou reageren, maar dat was net als haar altijd makkelijke zelf weer heel mooi onderdanig. En dat ondanks dat ze een nestje te beschermen heeft.

18-06-10

Gisteren kreeg het gezelschap de laatste 2 muisjes die er nog in de vriezer zaten (in plaats van 3 of 4). Er ligt nog wel wat groter geschut in maar dat is meer voor over 1/2 weekjes. Morgen komt er weer nieuw prooi, dus om de dag te overbruggen heb ik gisteren even wat rundergehakt erbij gehaald. En er was vandaag nog een gelukje want er was ook nog een vers muisje beschikbaar.

Een dametje deed gisteren haar linker oogje open en vandaag haar rechter, dus we hebben nu ook een meisje met de oogjes open! De rest staat op springen want de kieren worden steeds groter. Ik ben benieuwd hoe ze morgen met de individuele foto's eruit zullen zien.

De pups hebben enorme stoeipartijen en beginnen nu echt op hun pootjes te staan in plaats van te zwemmen. Dat lukt echter niet, dus ze vallen aan de lopende band om. Het is een feest om naar te kijken. De camera wilde echter even niet meewerken qua batterijen dus een filmpje lukte niet (ga ze nu opladen) maar foto's van de smulpartijen lukten wel. Nee.. Het zijn nu echt geen baby's meer.


Week 5

19-06-10

Weinig nieuws, dus ik ga gelijk over tot de foto's!

Voor het eerst in de puppyren voor het schoonmaken


Ram 1, 228 gram, de lichtste en grootste ram, wildkleur point


Ram 2, 206 gram, donkerste ram, donkerste neusje


Ram 3, 204 gram, pigment op de neus, lijkt erg op ram 4


Ram 4, 198 gram, pigment op de neus, heel iets lichter dan ram 3


Moer 1, 200 gram, donkerste neus


Moer 2, 188 gram, pigment op de neus


Moer 3, 166 gram, lijkt chocolat te gaan worden


Een filmpje van het donderjagen in de kooi
Klik hier voor het filmpje

21-06-10

Al sinds gisteravond weer een nieuwe tegenslag te verwerken. Het lijkt niet te willen stoppen. We hebben intussen de conclusie kunnen trekken dat het foutje in het nest niet in Thalion zat maar in Yip, want het zusje van Yip, Yentl, is gisteravond van 2 niet goed pups bevallen. Dat kan geen toeval zijn en is ook zeker geen risico dat ik ga nemen dus ik ga Yip terugtrekken uit de fok. Ook Yentl wordt teruggetrokken en Thalion wordt nog een kans gegeven hierdoor. Het heeft een behoorlijke impact op me gehad weer en ik heb flink nagedacht en getwijfeld over een nieuw meisje om mee te fokken maar we gaan dit toch niet doen na urenlang overleg... Het heeft veel voors en tegens en het is een vervelende beslissing. Voor mij zijn er meer voors dan tegens maar voor Max is dat andersom. Bovendien was ik er ook niet op ingesteld nu al een pupje aan te houden en vond ik eigenlijk volgend jaar al erg vroeg om een dochter van Yip aan te gaan houden en dan is dit niet iets waardoor je de beslissing moet nemen een extra fret aan te schaffen. Dit jaar sowieso niet.. Ik wil absoluut weer fokken maar ik wil gewoon heel graag naar een aantal van 3 fretten.. Gut ik kan er uren over doorlullen maar ik ga mijn mond erover houden. Voor nu stop ik helaas met fokken :(.

In mijn verdriet om deze beslissing heb ik me vanavond als een dolle stier op de pupjes geworpen met veel knuffels en tranen en een paar leuke foto's als resultaat.

Ik kwam vanochtend binnen en het was de eerste ochtend dat ze zo hoog op de poten allemaal de kooi door liepen. Stoeien en lopen als een gek. Ze zijn me te vlug af nu dus ze moeten ook wel in de ren voor schoonmaken. Gisteravond hadden ze een kwartel gekregen en vandaag een rat. Ze hebben genoten... Er ligt nog een kontje kwartel nu die ga ik zo even weghalen en dan krijgen ze nog 3 kuikens van me. Vannacht ontdooi ik wat all animal konijn voor ze.

Deze foto's zijn van vanavond.

Nieuwsgierig wildkleur point ventje en hoopje fret


Heerlijke koppies

22-06-10

Ik heb vandaag geprobeerd nog wat verder in de lijn van Yip te duiken en uit te vinden wat er nou precies gebeurt is. Ik vind het hele gebeuren zo maf allemaal. Een zoon van Yip van vorig jaar heeft ook een prachtig gezond nest gekregen dit jaar... Vandaag had ik contact met de eigenaresse. Vorig jaar was het bij Yip natuurlijk ook vlekkeloos. En zo ineens valt het torentje om. Ik wil het graag begrijpen, dus ik doe mijn best zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Ik heb contact opgenomen met Hanneke Moorman vandaag en heb het verhaal voorgelegd. Daarnaast probeer ik contact te krijgen met de fokker van Yip om te kijken of zich daar nog vreemde dingen hebben voorgedaan. Op het forum werd er namelijk over het coronavirus gesproken, dus ik ga even kijken of het nodig is om dit uit te sluiten of niet. Tot op heden lijkt er geen enkel symptoom op wat er zich in het nest is afgespeeld. Maar ook dan is het natuurlijk van belang een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen voor meerdere partijen.

Ter controle of nu echt alles lekker loopt heb ik vanavond nog een keer de pups gewogen. Erachter heb ik in percentages hoeveel ze zijn aangekomen. Eigenlijk meer vanwege de berichten over het coronavirus. Niets zorgwekkends en alles loopt lekker. Voor de zekerheid heb ik ook de ontlasting van moer 3 achtergehouden voor onderzoek wanneer nodig. Ik wacht hiervoor de reactie van Hanneke Moorman nog even af. Mevrouw 3 ging tijdens het wegen er even voor zitten dus dat kwam mooi uit :-). Het ligt in de koeling tot er meer duidelijk is over of het nodig is of niet.

Ram 1 228 - 278 21%
Ram 2 206 - 253 22%
Ram 3 204 - 234 15%
Ram 4 198 - 232 17%

Moer 1 200 - 246 23%
Moer 2 188 - 224 19%
Moer 3 166 - 192 16%

Het 2e oogje van ram 4 was zondag wagenwijd open. Moer 3 had gisteren 1 oog half open en vandaag zijn beide half open. Met een beetje geluk zijn ze morgen helemaal open!

Vannacht had ik 500 gram all animal konijn ontdooid. Het valt altijd wat minder in de smaak dan andere prooi maar waarom is onduidelijk. Gezond is het in ieder geval wel en voor de fret een hele natuurlijke prooi, dus het moet toch een beetje op! Aidan en Philo hebben ook een beetje gekregen, ik denk 100 gram van de 500. Ik probeer hen samen met Yip na het nestje 100% aan de prooi te krijgen. Ik had al niet echt verwacht dat het op kwam en ze hebben het inderdaad niet aangeraakt vandaag. Het nest (incl. Yip want die heb ik op de camera zien eten) hebben de helft van hun portie opgegeten. In totaal op zich wel zo'n 200 gram dus? Op zich wel netjes maar kan beter... In ieder geval hebben ze nu 1 bakje met hun andere helft, 1 bakje met Aidan en Philo's deel en zojuist een verse rat gekregen dus ze kunnen de nacht weer door! Vannacht ontdooi ik weer een kwartel voor morgenvroeg.

23-06-10

Van het konijn is naar mijn mening slecht gegeten. Uiteindelijk heb ik toch de helft weg moeten gooien en gingen de brokken harder dan een reguliere dag (ook niet verkeerd voor een keer). Vanochtend hebben ze weer een verse kwartel gekregen en vanavond krijgen ze weer een rat of muizen a.d.h.v. hoeveel kwartel ze al op hebben. De rat was vanochtend ook niet helemaal op wonderbaarlijk maar waar.

Ze beginnen nu nog doller met elkaar te spelen dan eerst. In de ren zijn zelfs de rollende balletjes al te horen dus er komt nu echt wat meer karakter in weer. Ram 1 is best een happertje in vergelijking met de rest tot op heden hoor haha. Hij is de enige die al 2x aan zijn nekvel heeft gehangen. De rest nog nooit.

Meisje 3 heeft vannacht beide oogjes geopend en dat scheelt een hoop. Nu hoort ze er echt weer bij en krijgt ze ook alles mee! Wat een lekker ding.

Dan een update over het onderzoek. Bij de fokker van Yip liep alles nog steeds soepeltjes en de lijn blijkt weer even zo sterk als altijd. Omalief is dit jaar al 13 en krijgt vooralsnog alweer een nest. Daar ga je dan met je theorieën. Ook met de moeder van Yip is nog gefokt en er komt geen enkel probleem what-so-ever voor. Ik was vergeten wat een ontzettende gezellige jongen dat ook alweer was. Helemaal leuk om even bij te kletsen.

Feit blijft dat alle 11 pups gezond geboren zijn bij Yip, er maar 1 iets kleiner was en exact op 3,5 week de problemen begonnen. Wanneer het maag-darmstelsel in werking wordt gezet. Ik kan niet ontkennen dat ik het met Daniela eens ben dat dat enorm duidt op een bacterie of virus of iets in die geest. Ik zal morgen even Hanneke bellen om wat haast achter de zaak te krijgen. Wellicht dat ik voor het weekend nog wat ontlasting die kant op kan krijgen voor onderzoek. Hoe dan ook of het nu niet of wel genetisch was ik blijf tevreden met mijn beslissing. Want ook al hadden ze een bacterie of virus wat moet je in hemelsnaam met pups van 4 weken aan de medicatie. Die krijgen daar niet een kleine oplawaai van mee om zo'n start te hebben gemaakt.

Wat er nou fout is gegaan bij het zusje van Yip is ook al zo volslagen vreemd. Vorig jaar is ze gewoon door dezelfde lijn gedekt (vader van de huidige dekram) en is alles prima verlopen en dan dit jaar ineens dit. Vanuit meerdere fokkers duidt het erop dat er toch iets grondig fout is gegaan in de baarmoeder. Ook omdat er maar 2 vruchten waren. In die hele lijn komen alleen maar grote nesten voor dus dat is erg apart.

24-06-10

Nondeju!!! Van gisteren op vandaag zijn alle pups 100% zindelijk geweest. Op 5,5 week!! Ik geloof dat dat een record is. Ze zijn niet goed wijs. Wat een makkie met schoonmaken vanochtend!

En dan update van het recherche team ;-). Ik heb Hanneke persoonlijk aan de lijn gehad intussen en ze zegt uiteraard niet zozeer dat ze denkt dat het is maar gaat in op wat ik zeg. Voor wat betreft sectie op een pup (maar die is er niet en gaat er ook niet komen) werd het een ingewikkeld verhaal omdat dit bij een patholoog in Utrecht moet gebeuren. Maar die deden geen weefsels o.i.d. dus dan zou het ook weer Duitsland worden. Ookal had ik dus sectie op de pups willen doen was het erg lastig geworden om het kadaver 'vers' aan te leveren en daar iets in te vinden.

Verder is het onderzoek naar corona niet lopende. Ze heeft 100 samples liggen voor onderzoek maar het erasmus is op het moment met andere onderzoeken bezig. Ze gaat contact opnemen of er nog wat opgestart kan worden en zo niet zegt ze heeft het voor mij ook geen nut om alle samples te bewaren dus dan gaan ze ook weg. Ik mag me prima aansluiten als dit niet het geval is dus ze laat me even weten of het nut heeft dat de ontlasting haar kant op komt. Op die manier kan ik, ookal duurt het even, toch nog testen op corona.

Voor wat betreft onderzoek in het nest is het niet mogelijk te testen op bacteriën en virussen. Hooguit coccidiose. Ik wil desondanks toch even het nestje laten onderzoeken en dan met name moer 3 omdat dat degene is die het laatst is met dingen. Dat wordt een zeer standaard onderzoek dus en Hanneke zegt dat de da in de buurt dat ook kan. Kwestie van even het pupje nakijken en wellicht een standaard ontlastingonderzoekje en op coccidiose. Morgen gaan we even naar de dierenarts.

25-06-10

Vandaag even langs de dierenarts geweest voor controle om alles nu eindelijk eens op te helderen. Ik stond er paf van hoeveel hij ervan af wist in vergelijking met de zeer vreemde adviezen die ik gisteren van een andere dierenarts kreeg.

Het komt er uiteindelijk op neer dat er eigenlijk niets aan de hand is. Het heeft geen nut, zoals Hanneke ook al zei, om te gaan testen op bacteriën of virussen (dit laatste is niet eens mogelijk). Het wijst vanuit alles op een toevalligheid die in het nest plaats heeft gevonden en dit kan de meest uiteenlopende oorzaken hebben bijvoorbeeld dat Yip tijdens de dracht een virusje kan hebben gehad en je daar bij de pups in eerste instantie niets aan ziet. De kans op corona is nihil en dus voor mij bij deze aan de kant geschoven als theorie. Het nest ziet er prachtig uit en er doen zich verder absoluut geen problemen voor. Niets wijst op een bacterie of virus en de dierenarts sprak ook over natuurlijk verval. Hij acht de problemen heel klein en dit deed Hanneke ook al, want die dacht aan de hand van het verhaal al half dat hier het één na het andere nest door ging.

Moer 3 heeft een kleine achterstand in ontwikkeling wat ik er ook aan af dacht te zien. Volgens de dierenarts ziet ze er uitstekend uit en zie je er met 2 weken niets meer van terug. Nou dat kan hij zelf zien want over 2 weken is de enting. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat moer 3 niet of minder gezond zou zijn dan de rest van de pups en de levensverwachting is hetzelfde. Ze blijft wellicht altijd net iets kleiner dan de rest en je moet er eigenlijk niet mee willen fokken, maar meer dan dat is er niet aan de hand. Het is wel verstandig om haar ietsje langer bij me te houden. Vind ik helemaaaaaal niet erg. Kan ik lekker knuffelen ;-). Dat deze pups nu over zijn bewijst alleen dat het de sterksten zijn, inclusief moer 3. Ze heeft net zoveel kansen als de rest. Maar zoals ik ooit in het begin ook al zei: je moet gewoon niet met de kleinste uit het nest willen fokken. Niet dat de reserveerders dat van plan zijn maar toch belangrijke informatie vind ik.

Buiten moer 3 is het nest zelfs gewoon fokgeschikt en daarbij Yip ook. Dat is dus fantastisch nieuws.

Ik heb mij de afgelopen week helemaal gek gemaakt door allerlei verhalen en ook de dierenarts zegt je hebt je gewoon teveel laten beïnvloeden. Gisteravond zat ik huilend met Ingrid aan de lijn omdat ik er allemaal niets meer van begreep na allerlei adviezen en telefoontjes gepleegd te hebben. Complete chaos in mijn hoofd. Ik ga en moet daar nu ook echt mee stoppen.

En dan nu een update van de pups! Ik heb alvast nieuwe foto's gemaakt als zijnde de 6 weken reeks want morgen is het groot feest! Dan komt iedereen zijn/haar pupje(s) uitkiezen!

Ram 1, 306 gram, loopt duidelijk wat voor in gedrag. Echt al nieuwsgieriger, alerter, lomper en happeriger dan de andere pupjesRam 2, 282 gram, lekker speels ventjeRam 3, 266 gram, lekker standaard nieuwsgierig mannetjeRam 4, 232 gram, net als ram 3 lekker standaard nieuwsgierig mannetjeMoer 1, 277 gram, loopt duidelijk al voor in motoriek, binnen no time uit de schaalMoer 2, 240 gram, ook lekker een doorgaanse meidMoer 3, 209 gram, lag zo lekker te slapen, het koste moeite om wakker te worden. Heel lief, rustig en speelse meid

Week 6

26-06-10

Ram 1 is zoals de laatste tijd al een heel op zichzelf staand mannetje. Zeer mensaanhankelijk (altijd nieuwsgierig naar wat buiten de ren gebeurt en wat de mensendoen). Niet zo giga druk met de andere pupjes. Hij gedroeg zich vandaag helemaal keurig op hap gebied dus die fase is hij al helemaal door.

Ram 2 was een lekkere dondersteen. Zeer actief ventje. Zeer speels. Soms nog ietsje te hard spelen. Erg op andere fretjes gericht en snel huilen om mama bijvoorbeeld. Dus ook wel weer een lekkere softie ;).

Ram 3 is ook zo'n actief dondersteentje gericht op andere fretjes. Toch een rustig kereltje als het erop aankwam.

Ram 4 is net als ram 1 ook een beetje een fretje dat zijn eigen weggetje wel bewandeld. Erg rustig lief kereltje. Wel iets minder omgevingsgericht nog dan ram 1 maar wellicht ook omdat hij nog de kleinste uit het nest is.

Tussen moer 1 en moer 2 zit op dit moment totaal geen verschil in zowel uiterlijk als gedrag. Moer 1 is alleen groter dus daaraan kun je het zien. Het zijn allebei leuke speelse actieve meiden, een beetje zoals ram 2. En ook qua uiterlijk lijken ze daar wel op.

Moer 3 was weer een lekker slaapkopje en heerlijk aan het spelen tussendoor.

Daphne heeft gekozen voor de combi ram 1 en ram 3. De 2e combi die goed had kunnen werken was ram 2 en ram 3, maar ram 1 en ram 2 heb ik haar afgeraden omdat je dan de rustigste en drukste bij elkaar zet. Jorien koos daarop voor rammetje 4, die net als ram 1 heel goed op zichzelf kan (hij komt immers alleen te zitten). Ram 2 als actief en speels ventje blijft over voor Diana. Haar fretje Pee-Wee, die al tegen de puberteit aan zit, is een goede tegenpartij voor hem. Hij moet alleen wat beter gewend raken aan nieuwe situaties en dus wat minder huilerig.

Voor de dames was Corrie helemaal weg van moer 3. Vanaf de foto's al en in het echt ook. Raymond koos moer 2 erbij, meer vanwege haar maatje, zo vormen ze een goede combi. Moer 1 blijft dan over voor Kitty en ook daar weer een perfecte match. Het 2e moertje van haar zal van Genuine Ferrets komen en haal ik op als zij ook 9 weken is. Kitty komt morgen nog even haar dametje aanschouwen dus dat wordt zeker weer gezellig.

Daarmee wel aardig wat pupjes die toch ietsje langer blijven. Kitty gaat eerst nog even op vakantie, en natuurlijk haal ik eerst het dametje bij Genuine Ferrets nog voor haar op die net iets jonger is, dus ze zal zeker tot een week of 10 blijven. Vanwege de achterstand van moer 3 zal moer 2 ook ietsje langer blijven. Omdat ze samen gaan en niet bij vreemde fretten komen vind ik tot 9 weken voldoende, maar mocht blijken dat dat niet zo is natuurlijk iets langer. Ram 4 van Jorien werd sowieso al op 9 weken opgehaald. Dus tot op heden vertrekken alleen de mannen van Daphne en Diana op 8 weken. Mits het ventje van Diana natuurlijk klaargestoomd is voor zijn maatje Pee-Wee, maar dat denk ik wel met alle nieuwe omgevingen, indrukken, fretjes en voeding die hij krijgt.

Dan is het nu wachten op de namen!

De pups hebben 2 verse kippennekken gekregen (man wat zijn die dingen groot... maar 2 vanwege dat ze compleet aan elkaar gevroren zaten dus ontdooien ging maar op 1 manier). Ze zien er erg lekker uit en ze zijn nog heerlijk koud op een dag als vandaag. Dat vonden de pups ook wel. Ze gingen er gelijk mee aan de slag.

27-06-10

Vandaag was Kitty er om haar dametje ook even te aanschouwen. De eerste naam is bekend geworden, het dametje gaat Fiep heten. De pups lagen in de meest vreemde houdingen. Een paar slaapfoto's geschoten.

Moer 3 en ram 4


Moer 2 en ram 3


Ram 1 en moer 1, getrouwd stel


Ram 2 lag lekker in een comaslaapje in mijn handen te maffen

Vanaf het moment dat de pups zindelijk zijn, zo'n 4 (?) dagen geleden zijn ze ook nagenoeg melk af. Yip heeft heel weinig te doen en haar melkklieren worden snel kleiner. Ze vindt het zo jammer dat ze zich volledig stort op haar schoonmaaktaak. Daar is ze dan ook bijna de hele dag druk mee. De pups lijken in alles in hun ontwikkeling alsof ze al 7 weken zijn. Een erg aparte ervaring voor mij.

28-06-10

Gisteren zijn er nog 3 namen bekend geworden! Het meisje van Corrie (moer 3) gaat Fifi heten en Raymond (moer 2) Dodo. Rammetje 4 van Jorien, die alleen zal vertrekken, gaat Sasha heten. Al 4 van de 7 namen bekend nu! Het was al reuze gezellig onder de reserveerders, maar zo nog veel meer. Iedereen heeft nu echt zijn/haar eigen fretje(s) en ze zijn nu allemaal echt een individu met karakter en baasje. Een hele leuke nieuwe periode.

Gisteravond was mijn vriendin op visite. Ze is helemaal gek op de dieren en staat met grote ogen te kijken hoe er muisjes verorberd worden en moet ook alle pups even vastgehouden hebben! Je lacht je kapot. Reuze veel vragen altijd en erg leuk om tekst en uitleg bij te geven ;-). De namen werden direct al flink gebruikt! "En wie heb ik nu dan vast"? "Ja dat is Sasha weet ik sinds net". "Ooooh Hallo Sasha!!" :D. Vervolgens gingen we nog even het huis door en natuurlijk ging er een pupje mee: Fifi in de hand. En ook weer "en wie is dit nou dan?", "goh zij is veel rustiger dan die van net". "Jaaa je hebt nu ook een lekker slaapkopje" ;-). Erg veel plezier gehad.

Gisteravond hadden de pups wat muisjes en vandaag weer. Ze smullen er gulzig op los. Ik leg ze nog behoorlijk koud/deels bevroren in de kooi want dat is natuurlijk extra lekker in deze hitte. Ze hebben er geen enkel probleem mee.

29-06-10

Vanochtend voor het eerst sinds al die dagen weer even de bodem schoongemaakt en nieuwe handdoeken erin. Niet vanwege onzindelijkheden maar er lagen toch aardig wat brokjes naast het bakje en de kwartelveertjes had ik dan ook gelijk even mee. Luxe hoor van die zindelijke pupjes. Hopen dan maar dat ze dat nog jaaaaaren volhouden!

Vanochtend lukte het de eerste om uit de ren te klimmen en het was zelfs de kleine Sasha. Wat een ventje hè :D?

Vandaag staat er weer konijn op het menu. Ze eten het wel maar niet zo goed als de rest. Maarja, het moet toch op dus ze blijven het wel ff krijgen :D. Philo en Aidan hebben ook een schaaltje en Mittens en Noah zelfs ook. De poes Zahra heeft eerst wat mogen smikkelen uit hun bakje want ik denk niet dat ze het eten. Maarja als er toch wat over is dan waarom niet verdelen, wie weet willen ze toch wat :).

Daphne zat even zonder internet! Ik denk al waar is ze nou toch. Ineens een lege stilte :P. Maar she's back! En met namen :D. Ram 1 wordt Mellon en ram 3 Rover.

Vanavond liepen de pups voor het eerst los. Ik heb echt een méga reeks gemaakt aan foto's en ze zijn allemaal zo ontzettend leuk dat ik geen keuze kon maken... Ze staan op het forum en als je lid bent: ga kijken want ze zijn het zó waard! Je vindt ze onder Forumoverzicht » Nieuws van Lelibel » Nestjes 2010 » Yip x Thalion (pagina 38). Een kleine selectie (niet door mij gemaakt want ik kon echt niet kiezen):

Allemaal op de grond en Sasha die als eerste mij op kwam zoeken en even stoeien


Ineens had ik bekijks van rechts (ram 2) er werd nog even met Fifi gestoeid


De 2 leukste filmpjes ook niet door mij uitgekozen wederom:
Yip en een stel kleine eendjes
Klik hier voor het filmpje

Fiep en Zahra druk aan het stoeien
Klik hier voor het filmpje

30-06-10

Ram 2 heeft vandaag ook zijn naam gekregen. Hij komt Smeagol te heten. Jaaaa vind ik wel een bijpassende naam ;-).

Vandaag hebben ze een extra plateau, trappetje en hangmatje gekregen zodat ze als echte fretjes de kooi kunnen leren beklimmen :-). Fiep zat als eerste op het plateau!Week 7

03-07-10

Vandaag 7 weken oud. De pups veranderen weer enorm. Het worden echte beertjes de jongens en ja... nu komen die paar onzindelijkheden toch wel hoor. Met name met het loslopen wat ze nu dagelijks met mama doen. Ik kan ook echt merken dat ze er behoefte aan hebben en ervan genieten. Dan vind ik een poepje net voor de bak of in de hoek bij de deur waar geen bak staat. In de kooi zelf gaat het super behalve dat de pups er een handje van hebben in handstand op de bak te zitten waardoor ze eroverheen gaan haha. Wat een sufjes. En nu met de hitte liggen er bijna altijd wel 1 of 2 pups in de poepbak te slapen voor koeling, dus echt handig is dat natuurlijk niet.

Fifi knapt sinds 2 dagen enorm op. Haar babyface verdwijnt wat meer en ze was ineens zo veranderd dat ik echt even moest kijken en vergelijken voor ik haar weer kende. Nu herken ik haar wel weer in oogopslag, dat is het leuke ervan. Als je het dan eenmaal weet wat er veranderd is kost het geen moeite meer. Ze klimt ook als 1 van de weinige nog continu via de trap het plateau op en zoekt mijn aandacht. Heerlijk meisje.

Tijdens het loslopen verschoon ik de pups doodleuk op mijn slippers. De tenentraining is dus al prima in werking en ik heb er nog niet 1 keer een pupje in gehad. Wel veel interesse en snuffelen, maar geen gehap.

Vandaag waren de pups klaar voor de grasfoto's, ondanks de gigantische temperatuur. Het viel wel mee in de schaduw dus echt vervelend was het niet. Als je ze zo in nieuwe situaties zet dan ineens zie je het verschil in karakter weer opduiken, heel leuk. Mellon (ram 1) en Rover (ram 3) bleven allebei heel rustig staan van wat gebeurt mij nou?! Smeagol (ram 2) en Dodo (moer 2) doken gelijk uit speelsheid weer met hun neuzen het gras in. Sasha (ram 4) en Fiep (moer 1) bleven continu achter mij aanwandelen uit aanhankelijkheid en mensgerichtheid. Toch wat lastig kiekjes schieten maar wel super leuk. En Fifi (moer 3) is natuurlijk een meisje apart. Een beetje baby van karakter maar dat verdwijnt nu dus wel aardig. Ze schiet op in haar uiterlijk en motoriek en het spelen gaat ook wat ruwer nu bij haar. Zo buiten in het open schrikt ze toch wel even, maar niet op een negatieve manier.

Mellon, 432 gram


Smeagol, 395 gram


Rover, 382 gram


Sasha, 363 gram


Fiep, 351 gram


Dodo, 330 gram


Fifi, 282 gram

04-07-10

Gisteravond zijn alle pups gechipt. Dat was geen leuke chipsessie moet ik jullie eerlijk bekennen. Het is erg leuk dat het zulke beren worden maar je wil niet weten hoe stug die huid dus ook wordt. Maar het zit er weer op en ze hebben er weer niets van meegekregen.

Het begin met de puppypakketjes staat gelijk klaar hiermee. We zijn nu officieel van start gegaan met de administratie!!

Vandaag hebben de pups en Yip losgelopen met Aidan, Philo en Noah. Geen overinteresse in de pups, maar echt volledig vlekkeloos. De pups hadden er enorme lol in. Op de foto in de looping zit Dodo.05-07-10

Een frisse ochtend voor de pups. Lekker lopen dollen in de kamer tijdens hun ochtendschoonmaak. Mellon stond ineens onder mijn voet, dus ik stond een seconde op zijn pootje. Aaaaaah. Hij was verontwaardigd. Maarja dan moet je ook niet zo achter mijn voeten aanvangen met zijn 3en tegelijk!

De administratie is na 2 dagen nagenoeg non-stop werk bijna klaar! Alles staat gereed behalve de foto DVD. Niet zo gek want er kunnen nog foto's bijkomen dus zou niet goed zijn als het wel zo was. Het wordt wel enorm werkelijkheid dat ze nu echt snel weg gaan zeg. Ik ben blij dat er een paar langer blijven!

Het middageten (een rat en een muis) leverde heel wat voedselnijd op. Jaaa die karaktertjes worden steeds duidelijker! Er zitten ook een paar brokgravertjes bij. Tot op heden heb ik Sasha en Rover erop kunnen betrappen.

Hier volgen nog wat portretfoto's. Allemaal op rij!

Mellon & Smeagol


Rover & Sasha


Fiep & Dodo


Fifi

06-07-10

Tijdens de 2e helft van de halve finale van Nederland zaten Dodo en Fifi op schoot. Dodo is normaal een druk mevrouwtje, maar ze gedroeg zich meer dan keurig. Fifi was wat happerig. Al een weekje ongeveer sinds ze de vooruitgang boekt. Ik was alvast even aan het kijken in hoeverre het nodig is dat ze echt langer in het nest blijft. Het harde oordeel is aan de dierenarts vrijdag, maar als het aan mij ligt is ze klaar om te gaan komende zondag. Spannende dag dus. Ik vind het wel van groot belang dat ze dan goede bijvoeding krijgt, dus ik heb even gemaild naar Raymond en Corrie hoever ze daarmee zijn :-).

Mijn vriendin (die laatst ook al met Fifi de zolder op liep) was weer aan het meekijken en zat lekker met Dodo op de bank.

07-07-10

Vandaag een leuk berichtje!! Ik had Marjan de tip gegeven om wellicht de puppymand uit de kooi te halen om ze zo zindelijk te krijgen. Ik vermoedde namelijk dat dat bij mij ook de reden was dat dat zo snel ging. Want immers heb je dan mand-tussenstuk-poepbak en ja tussenstuk kan toch ook gewoon gebruikt worden? Maar als mand-tussenstuk 1 worden en alles hun ligplaats is dan doen ze het wel op de bak! En wat hoor ik van Marjan? 1 Dag na het eruithalen waren ze bij haar ook al zindelijk! Bewezen nu dus dat een mand leuk is in de eerste weekjes, maar als ze gaan wandelen snel eruit! Vind het een geweldige uitvinding.

Smeagol is een broekklimmer!! Tijdens schoonmaken vanochtend liepen ze gezellig los met Aidan, Philo en Noah en ze vermaakten zich allemaal kostelijk. Smeagol kwam ineens om aandacht vragen en toen ik dat niet kon geven (druk bezig om op tijd op werk te komen) klom hij maar even iets omhoog in de broek. Wat een dropje.

09-07-10

Gisteren spotte ik nog een pup aan Yip haar tepel. Erg aandoenlijk om te zien. Ook hebben ze weer losgelopen met Aidan, Philo en Noah en op de webcam. Dat was reuze leuk om te aanschouwen. De wipwap werd al perfect door ze gebruikt en ze worden steeds beter in de motoriek.

Vandaag was de grote ent dag. Het was reuzeleuk bij de dierenarts. Hij heeft alle spierweefsel gevoeld, oortjes, ogen, gebit bekeken en het hartje geluisterd (en misschien wel meer). Alles was 100% in orde. Ook bij Fifi. Na overleg zei hij "spierweefsel genoeg en praatjes genoeg". Ik zei jaaaa dat vond ik ook wel. Dodo en Fifi mogen dus aankomende zondag al opgehaald worden!! Eenmaal thuis heb ik nog even het bovenste rijtje tandjes geteld (6 moeten het er zijn) en gevoeld of alle balletjes goed ingedaald zijn. Alles wederom 100% in orde. Ze zijn er klaar voor!

De nieuwe prooibestelling is er weer uit voor de 17e. Dit keer hopelijk iets meer handigheid in wat ik bestel, dat ik het toch echt bij die ene lade hou. En iets meer toegespitst op beginnende prooieters want ik moet Philo, Aidan en nu ook Noah nog goed aan het prooi zien te krijgen. Tot op heden aten die alleen af en toe een muisje en meer nog niet, maar die gaan goed. Dus even een voorraadje ingeslagen weer. Natuurlijk moet Fiep er nog eventjes van kunnen eten en vanaf de 17e ook Otje, haar partner, van Genuine Ferrets. Ze zullen tot het weekend van 1 augustus blijven i.v.m. de verhuizing van Kitty.

Verder gaan morgen Mellon en Rover. Overmorgen Smeagol, Dodo en Fifi en dan de 16e Sasha. Ideaal dat Otje dus de 17e mag komen, want dan zit Fiep niet zo alleen bij mama. Otje is dan 8 weken.

De pups eten trouwens al een tijd perfect van de konijn, dat was ik nog vergeten te melden. De plateaus worden sinds enkele dagen ook goed gebruikt en er hebben flinke stoeipartijen in de hangmat plaatsgevonden. Na de wekelijkse schoonmaakronde kregen de pups vandaag een paddestoel. Nou wat een pret! Fiep was er, zoals wel vaker, weer als eerste bij.


Week 8

10-07-10

Vanochtend de pups nog even gewogen op hun 8 weken mijlpaal:

Mellon 515 gram
Smeagol 480 gram
Rover 480 gram
Sasha 455 gram

Fiep 405 gram
Dodo 402 gram
Fifi 380 gram

Vandaag was het zover! Mellon en Rover werden opgehaald. Van Daphne hebben de fretjes een fantastische mooie kraakbuis gekregen die niet inklapt, zoals hun huidige wel doet elke keer. Echt een superding, ben er reuze blij mee. En ze hadden ook al een konijnen kraakzak van Kitty. Wat een verwennerij toch!

Fiep stond wederom weer vooraan! Ik kan er echt niets aan doen :-P


12-07-10

Gisteren zijn Smeagol (vertrok alleen naar zijn 5 maanden oude maatje Pee-Wee) en Dodo en Fifi vertrokken. Pee-Wee is me er eentje... Dus het was nog wel even spannend hoe dat ging worden. Hij heeft Smeagol wel een paar keer goed te grazen genomen maar zoals ik het op de filmpjes kon zien is het allemaal heel goed speels gedrag, en is hij zo af en toe gewoon veelte lomp bezig. Hij moet nog even leren hoe hij lief kan spelen. Maar dat gaat Smeagol hem wel leren ;-). Een dagje verder, vandaag, gaat het al bijna vlekkeloos en Smeagol is nog steeds helemaal zichzelf en een lekker speels nieuwsgierig ventje, dus dat komt helemaal goed!

Ook bij Dodo en Fifi thuis gaat het super. Fifi had nog wel enige extra uitleg nodig want ja, het is nu eenmaal een soort gehandicapt fretje en sind een weekje bijt ze toch nog wel met wat meer kracht dan de andere pups, dus die heeft daarin wat extra begeleiding nodig. Maar ze doen het heel goed. Ik mis de kleine Dodo al wel, die was altijd erg aanwezig in de kooi.

Yip merkte zaterdag nog niet zoveel van het vertrek van Mellon en Rover, maar nog 3 extra hakt er nu toch wel in. Ze is nog alerter dan normaal en een lichtelijk wat overstuur zo af en toe. Fiep en Sasha merken er helemaal niets van en vermaken zich perfect samen. Doldwaze stoeipartijen zijn aan de orde van de dag. Aankomende vrijdag zal Sasha vertrekken, waarop zaterdag Otje zich weer bij Yip en Fiep zal voegen tot de 31e. Dan zullen ook zij vertrekken.

Ik zal de volgende post weer even wat proberen met wat kiekjes te komen.

13-07-10

Mijn vriendin is verliefd op Sasha. Ze wou hem zo meenemen als het kon. Ze vroeg nog waar haar vorige gezelschapsmaatje was maarja, dat was Dodo (toen tijdens de wedstrijd) en die was helaas voor haar net vertrokken ;-). Ja Sasha is er ook niet lang meer dus ze kan zich maar beter op Fiep gaan richten! Ze zijn heel leuk met zijn 2tjes en stoeien wat af in die kooi. Ik probeer Yip weer een beetje tot bedaren te krijgen. Ben nog even in twijfel of ik haar bij de pups laat (ook als Otje komt) of toch weer bij de mannen zet maar ik denk dat ik haar gewoon bij de pups laat. Dat is goed voor de pups en ook Otje want die is een weekje jonger, en Noah zit natuurlijk nu bij Yip haar maatjes en anders wordt die kooi zo overvol. Tijdens dat Yip nog bij de pups zit is Mittens hopelijk opgeknapt en kan Noah weer bij haar, en Yip weer bij de maatjes. Je ziet nu in 1 oogopslag het verschil in de kooi want Sasha heeft een heel mooi licht koppie en Fiep mooi donker. Ze zijn zo mooi!

De webcam is vanaf vandaag uit. Er valt niet zo bar veel meer op te zien met nog maar 2 pupjes over dus de loslooprondes zijn leuker. Daar moeten we even een mooie locatie voor aan de muur vinden en daar een ophangsysteempje maken.

Gisteravond zijn we op visite geweest bij Ingrid en ik had Fiep en Sasha mee voor wat extra pret en kiekjes.

Sasha op schoot en een aanval op Fiep


Samen de Iglo ontdekken


Sasha's koppie en schoenen ontdekken


Weer even rust in de carrier en Sasha met de konijnenmuts

16-07-10

Vandaag is Sasha verhuisd naar Jorien. Na een week samenwonen met Yip en Fiep was het toch best een hecht stelletje geworden. Yip was erg chagerijnig en Fiep lag maar wat huilerig te jammeren na zijn vertrek. Sasha heeft daarentegen de hele weg geslapen en laat tot op heden ook niet meer dan wat zacht gejammer horen.

Een 2e entafspraak is gemaakt voor Fiep (2e) en Otje (1e) op de 30e. Otje komt morgen na het forumuitje mee naar huis en is dan 8 weken. Ik heb er reuze zin in!

Tijdens het loslopen vanochtend kwam Fiep helemaal los. Rennen springen dollen als altijd maar ze doet Yip na met mokken nu. Ik lach me kapot! Yip krijgt het flink te voortduren want Fiep valt haar aan. Er moet gespeeld worden!

Week 9

17-07-10

Otje is er!!! Ze was huilerig bij het wegrijden, tijdens de weg Wezep - Almelo was het een paar keer jammeren en toen sliep ze lekker. In Almelo moest er van auto's gewisseld worden en toen werd ze natuurlijk wakker. Dan duurt de reis toch lang voor het meisje! Dus flink jammeren en huilen dus ik heb er wat vaart achter gezet. In Hengelo moest ik mijn van papa geleende auto even inleveren voor mijn fiets en was het nog 5 minuutjes. Ook flink doorgetrapt en eenmaal thuis hups de frettenkamer in, carrier op de grond, open, Yip en Fiep snel uit de kooi erbij. Oooooooooh een koor van huilen brak los! Een mama!!!! Er is weer een mama!!! Als een dolle eend loopt ze achter Yip aan met veeeel lawaai haha. Yip mokt er dolvrolijk op los en kon haar geluk niet op. Uiteraard, zoals ik al dacht, flink aan de sleep! Otje moest overal mee naar toe. En ondertussen lachte ik me helemaal wild om Fiep. Die liep er als 3e wiel achteraan te huppelen en springen. Dan weer sprong ze op Otje en dan weer op Yip, wat een pret!!! Een klein dik staartje van Fiep nog van de pret zelfs en ze kon niet ophouden met springen. Wat een debiel geweldig meisje. Na 10 minuutjes dat aanzien heb ik ze gauw in de kooi gezet zodat ze niet als eenden achter elkaar aan hoeven maar gewoon lekker geborgenheid bij elkaar kunnen vinden. Het werd al vrij gauw iets rustiger met het huilen dus daar kreeg ik gelijk in. Nog niet heel veel gewend het Mini Otje maar dit was haar eerste grote beproeving. Een lief klein huilebalkje en nu wordt het toch even bijspijkeren naar de Lelibel speel- en woonmethode! Van buiten in de ren met minstens 10 fretjes naar een kooi met 1 mama en 1 zusje. Toch even wennen voor Otje. Ik hoop haar binnen een week goed gewend te hebben en wat stressbestendiger, dan kunnen Aidan, Philo en Noah er ook weer lekker tussen want Fiep beschouwt ze intussen al als haar grote broers met loslopen.

18-07-10

Nou dat was me het loslooprondje wel zeg vanochtend... Fiep is intussen een exacte kopie van Yip toen ze klein was en er is geen land meer mee te bezeilen (ik vind dat helemaal fantastisch, maar niet als ik ook een Otje heb waar ik op moet letten nu haha). Ze zit in haar ren, vlieg en springfase dus foto's zijn onmogelijk tenzij gedwongen in de hand. Filmpjes kunnen wel, dus daar heb ik er een aantal van. Otje heeft niet helemaal de opvoeding gehad die ze hier kregen qua tenentraining dus daar heb ik 2 goede knauwen van gekregen, nog meer bovenop de voet dan in een teen, au. Maar dat zat er dik in. Ik weiger me er alleen aan over te geven dus ze went er maar aan... Ze is ook wat minder aanhankelijk dan Fiep dus eens kijken of ik haar nog wat kan bijspijkeren.

Omdat ik Otje brutaal genoeg vind heb ik de mannen vandaag direct al losgegooid. Ze mogen haar mooi wat manieren leren ;-). Dat gaat helemaal super, maar daarvan van de week meer kiekjes...

Otje is nog een stuk kleiner dan Fiep maar ook een stuk donkerder.

Links Fiep en rechts Otje


De 3 leukste filmpjes:
Fiep in action

Otje moet mee van Yip

en met zijn allen zo gek als een deur

20-07-10

Met Fiep is nu officieel geen land meer te bezeilen. Die is helemaal getikt en doorgedraaid. Alleen maar rennen en springen en aanvallen. De echte ren-vlieg-spring Yip van vroeger. Ze mag wel heel iets dimmen van mij want ze is amper een seconde in je hand te houden. Maar ik denk dat dat nog heel eventjes duurt! Yip had die fase rond week 15 dus Fiep heeft hem een stuk eerder. Hopen dat hij ook eerder stopt dan whaha. Is wel leuk, maar zo kun je en Fiep niet vasthouden en geen foto's maken ;-).

Otje is al helemaal gewend maar ze moet me wel hebben. Gisteravond was mijn teen weer aan de beurt. Gemenerik. Het is geen speels hapje wat ze erin geeft hehe. Vanochtend moest de hangmat even aan de kant zodat ik de poepbak eruit kon halen en JUMP zie ik Otje ineens vliegen vanaf het plateau met als doel de hangmat, die net weg was, dus PLOF daar ging ze. Die kent de kooi binnen 2 dagen dus al compleet uit haar hoofd.

21-07-10

Weer een flinke losloopronde gehad. Ik heb het idee dat Otje ergens de klieren heeft losgegooid maar heel zeker ben ik er niet van. Ze kwam wel met dikke staart aanlopen en het rook niet te zuinig! Eenmaal terug in de kooi lekker met de ice podjes en ze kregen een bakje konijn. Otje wist niet hoe snel ze moest eten en ik zag Yip ook met haar mond vol kauwen. Geweldig! Die zit dus al echt goed op de prooi intussen. Vervolgens ging ze lang en breed Fiep en Otje wassen. Wat is ze toch dolblij om mama te zijn.

22-07-10

Fiep was gisteren wat rustiger, vandaag weer lekker springerig. Ik laat haar lekker uitrazen met de losloopgroep en Yip geniet met volle teugen van de kleintjes. Otje is me wel een dondersteen!! Ik krijg de focus op tenen/voeten/schoenen er tot op heden met geen mogelijkheid uit. Ze blijft terugkomen en kauwt in alles wat mogelijk. Yip helpt me echter wel want zodra ze weer bij mijn voet staat sleept Yip haar net zo mooi weer weg.

23-07-10

De dondersteentjes kregen vandaag vers-van-de-pers-muisjes (in plaats van de vriezer). Nououou met name Yip en Aidan vinden dat helemaal geweldig. Yip wil de 1 na de ander krijgen maar dat krijgt ze niet want dan wordt ze te vlug met wegleggen (nog voor het helemaal klaar is zeg maar). Ze kreeg er 3, 1 grote en 2 kleinere, en dat heeft ze weer keurig gedaan. Fiep en Otje waren er heel blij mee en gingen er direct mee aan de slag. Makkelijk zo'n mama :-).

Speciaal voor Kitty, een slapend Otje. Ik moest haar wakker maken voor het schoonmaken, maar ze sliep zo lekker diep!

Week 10

25-07-10

Otje is beduidend veranderd. Ze is veel aanhankelijker (nog meer dan Fiep nu), ze bijt veel minder hard, ze valt wat minder hard aan (onderzoekt eerst alvorens een hap te geven) en ze is over het algemeen dus rustiger en liever nu. Fiep is nog steeds een Fiep-Fiep en die vliegt alle kanten op. Ze hapt veel maar nooit te hard maar ze valt wel onverwachts aan met regelmaat. Geen land mee te bezeilen maar oh zo'n lekker ding.

Er staan een reeks foto's en 2 filmpjes op het forum. Merendeels bewegingsfoto's dus super om hier te plaatsen zijn ze niet ;-).

26-07-10

Zo dat was een verrassing net!! Afgelopen zaterdag heb ik graszaadjes gestrooid en netten erover, maar de vogels vonden het net wel erg interessant. Ik moest er 2 vanaf jagen die het ertussenuit pikten maar ik was nog geen 5 min binnen en ineens BOEM tegen de achterdeur. Ik denk oh dat was een vogel... Zahra tegen de achterdeur op kijken wat er nu was haha. Dus ik ging even bij Zahra kijken zie ik pardoes dat die vogel op de grond ligt dood te gaan!! Ik denk nou hup naar de fretten ermee (was immers niet ziek maar gewoon een ongeluk). Die hadden konijn staan maarja, verse vogel is lekkerder!! En dat bleek. Direct voedselnijd en ruzie waar ze dat normaal nooit hebben. Geweldig. Gratis vogel!

27-07-10

Gisteravond hebben we (ik + mijn vriendin weer) weer geruime tijd zitten stoeien met de groep (Yip, pups en de mannen samen 6). Was bere leuk. Voor mij altijd wel goed om te zien hoe iemand die niet aan fretten gewend is oordeelt over het gedrag van de pups. Ze vond ook dat Otje nog een beetje bijgespijkert moest worden en dat verbaasde mij aardig want ik zie natuurlijk nu hoe ze veranderd is en hoe ontzettend veel liever, aanhankelijker en onderzoekender ze is geworden. Fiep lijkt mij soms angstaanjagender want als ik die oppak is ze al zo vrolijk en speels dat ze je een heeeel zacht hapje verkoopt. Niet erg maar kan me voorstellen dat je er als beginner van schrikt. Maar kennelijk niet want daar had mijn vriendin totaal niets over gezegd. Fantastische meiden ik zal ze echt gaan missen joh. En Yip ook want die is nog steeds gigantisch aan de sleep.

28-07-10

Vanochtend was het weer dolle pret. Gisteravond even geen losloopronde gehad dus vanochtend was de energielevel hoog te noemen! De hele bulps weer los en het vloog álle kanten op. Fiep heb je amper nog op de grond of ze maakt haar 1e sprong al (in je hand dus nog). En ja dan moet ik natuurlijk bakscheppen maar ze willen graaaaaaaaaaag mijn aandacht. Het beenklimmen is een kuurtje dat er goed in zit hoor ;-). Ik had Otje zowat al in mijn kruis vanochtend zo goed kan ze het...

Aankomende vrijdag is de entafspraak voor Fiep en Otje. Na overleg vandaag gaat Daphne ook mee!!! Mellon en Rover en de 2 doggies gaan mee, dus qua kosten kan de benzine er dan wel uit dat scheelt nogal wat! Dat wordt een leuke reunie!

30-07-10

Vandaag was het zover en kreeg Fiep haar 2e enting en Otje haar 1e. Mellon en Rover kwamen vooraf nog even spelen. Wat een pret! Mellon flink wat plasspoortjes (puber!) en Yip kon haar geluk weer niet op en sleepte weer raak. Eenmaal bij de dierenarts ging het allemaal prima. Otje was eeeerg bang. Niet zo heel stressbestendig, arm meisje. Qua spelen is ze zo ontzettend vooruit gegaan in 2 dagen. Ze is echt aanhankelijker dan Fiep nu nog en ze weet nu wat te hard spelen is. Het zijn nu gewoon 2 nette happertjes. Lekkere vrolijke pupjes.

Yip zit weer bij haar mannen Aidan en Philo. Ook omdat Otje redelijk gek van al het gesleep begint te worden en vrijdags altijd de grote schoonmaak plaats vindt, dus het was het ideale moment om het groepje weer samen te brengen. Ze kon de rust niet vinden en bleef voor de tralies heen en weer wandelen. Ze miste de pups wel heel erg. Ze hebben vandaag 2x heel lang losgelopen met zijn allen om die energie er even wat uit te krijgen en zodat ze weet dat de meisjes er nog wel zijn. Maarja... Ze moet er toch aan geloven morgen gaan ze ervandoor!

Week 11

31-07-10

Pfew dat was me het ochtendje wel zeg. Ik werd om 8 uur wakker van luid gehuil uit de frettenkamer en bij een kijkje bleek het sowieso Fiep te zijn en wellicht ook Otje. Ze miste Yip heel erg, dus ik heb de groepen maar weer los gegooid. Fiep was helemaal overstuur zelfs aggos. Ik voel me wel een dierenbeul zo :-(. En Yip hoorde haar kindjes roepen dus die stond ook druk heen en weer te wandelen voor de tralies. Ze hebben ruim 2 uur losgelopen samen en toen was het gelukkig ook weer rustig.

Niet veel later kwam Kitty om de meisjes op te halen en ze was er dik tevreden mee. Het viel mij echter best zwaar. Ik vind het nooit zo erg om pups aan hun baasjes te geven, eerder gewoon heel erg leuk. Maar Fiepje is nu wel zo lang bij me geweest en ze is zo'n enorme look-a-like van Yip in alles, dat schatje ga ik wel missen hoor.