Het nest van Lot x Rowan is een voorbeeld van een nest waarin een complicatie is voorgekomen. Lot heeft tijdens haar schijndracht een gesloten baarmoederontsteking opgebouwd. Dit houdt in dat het vuil er niet uit komt en er niets aan de buitenkant te zien is. Een levensgevaarlijke vorm. Tijdens de wat de dierenarts en ik dachten keizersnede bleek ze een baarmoederontsteking van levensbedreigende vorm op te hebben gebouwd. Ik was aanwezig bij deze operatie. Tijdens het hechten stopte Lot met ademen en gaf bijna haar leven. Uiteraard is de baarmoeder in zijn geheel verwijderd en is Lot geholpen.

Ervaringen met complicaties laat ik online staan ter voorlichting voor andere fokkers. Van alle overige schijndrachten waarin geen baarmoederonsteking ontstond zijn ook verslagen. Mocht je geïnteresseerd zijn in meer schijndrachten kun je hiervoor contact met mij opnemen.

Even voorstellen


Lot is een heel lief fretje geworden. In de puberteit was ze nog weleens lastig, maar ze heeft nooit hard gebeten. Nu is ze een lekkere luiwammes die heel veel kusjes geeft! Ze is geboren in het jaar 2005.

Rowan is een schitterende Marked White vol Angora. Rowan weegt tegen de 1800 gram aan en heeft een best formaatje. Rowan is een echte goedzak, je kunt dan ook bijna wel alles met hem doen! Hij is geboren in het jaar 2005 en afkomstig van Sammy's Ferretsplace (inmiddels Frettery Genuine Ferrets).

Rowan en Lot zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test.

Data

09-04-2006 Lot loops
03-05-2006 Eerste dekking 17.00 ongeveer een uur
04-05-2006 Tweede dekking 8.00 ongeveer een uur
14-06-2006 Uitgerekend
16-06-2006 Lot gecastreerd i.v.m. fikse baarmoederontsteking

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

De Schijndracht

04-06-06

Lot is nu bijna 100% verhaard. Ze ziet er ontzettend maf uit. Echt een muizen hoofdje met hele grote ronde oren haha. Ze doet me denken aan hoe ze eruit zag toen ze nog in de puberteit zat, toen was ze ook zo'n lange pier. Ze heeft een héél erg licht kleurtje gekregen, volledig crème, met diep bruine pootjes in plaats van haar bekende zwarte pootjes. Nog 10 dagen te gaan tot de uitgerekende datum. Ze is er vroeg bij met verharen! Over 3 dagen moet ik haar apart gaan zetten in de puppy kooi. Die moet ik nog eventjes gereed voor haar maken.

06-06-06

De puppy kooi is ingericht voor Lot. Ik ga er pas een foto van maken zodra ze erin zit dat is wat leuker want nu is alles nog leeg. Afgelopen 2 dagen heb ik er nog 2 reserveringen bij gekregen voor in totaal 3 pups, dus dat gaat hartstikke goed! Van Kim kan het zijn dat ze nog afvalt aangezien zij misschien nog ergens anders fretjes gaat vinden (doordat ik eerst bijna zeker wist dat ze schijndrachtig was en niet opnieuw wilde dekken toen).

Laatst ook nog wat leuks ontdekt. Aan de rechterkant heeft Lot 5 tepels en aan de linkerkant maar 4 (maar 3 die komen opzetten die laatste zie ik nog met moeite). Dat is toch wel heel bizar haha, maar het schijnt veel vaker voor te komen. Wat je toch allemaal meemaakt als beginnend 'fokker' ;-).

08-06-06

Het gaat wel goed met Lot. Ik ben sinds gisteren begonnen met 2x per dag bijvoeden met waltham. Dat gaat wel goed. Haar staartje vermagerd behoorlijk door de dracht. Ze zit nu ook sinds gisteravond apart in de puppykooi. Ik heb een mooie foto gemaakt van hoe die er nu uitziet en hoe Lotjes vacht er inmiddels uitziet (bere zacht). Ze is echt een ontzettend schatje en we knuffelen wat af met zijn tweetjes iedere dag! Haar moedergevoelens zijn ook al de merken. Iedere keer als ik even de frettenkamer uitben en ik kom terug dan ligt ze heerlijk met Mittens in het nieuwe IKEA tentje te soezen. Echt schattig om te zien!


10-06-06

Vandaag alweer voor de 3e keer gebeten (wel de 1e keer vandaag)! Sinds Lot 2 dagen in die kooi zit heeft ze echt haar eigen plekje en laat ik dan voorál niet denken dat ik zomaar even spulletjes kan gaan slepen! Ze doet wel alsof ze slaapt maar ze slaat reuze snel toe als mijn hand naar beneden gaat :-P. Ik moet er toch wel even aan wennen dat ben ik al lang niet meer van haar gewend zeg! Toch zit ik er niet mee, het is immers natuurlijk. Ook al is ze niet veel aangekomen, mijn gevoel zegt toch dat er iets inzit. Weliswaar misschien niet veel, maar toch wel iets.

11-06-06

Vandaag ben ik niet gebeten! YES! Haha heb er extra rekening mee gehouden dat ze nogal uit kan vallen, dus ben wat uit de buurt gebleven. Ik heb vandaag een goede weging gedaan weer. Ik heb even een normering voor de waltham aangehouden zodat haar gewicht niet gebaseerd is op hoeveel waltham ze gegeten heeft. Vandaag dus ook niet 's avonds maar 's middags gewogen. Mijn gevoel blijft zeggen dat er pups inzitten. De zenuwen stijgen met de dag!!!

14-06-06

Vandaag is de uitgerekende datum. Het is nu 's ochtends kwart voor 9, en madame ligt nog maffend in haar nestje. Nog geen enkel teken tot nu toe van vloei of wat dan ook. Ik hou gewoon goed in de gaten of er ook maar iets veranderd in haar gedrag, maar tot op heden is ze gewoon haar lekkere knuffelige zelf. Hier ook nog een leuke foto van haar buik die ik vandaag heb gemaakt. Sinds gisteravond zijn de tepels weer aanzienlijk groter dan voorheen viel mij op. 5 Rechts en 3 links, ik had toch echt gelijk!

De Operatie

16-06-06

In verband met dat Lot vandaag 2 dagen over tijd was, toch besloten naar de dierenarts te gaan. Hieronder volgt hier een verslag van:

Deel 1 (reportage half 8)

Allereerst is er een echo gemaakt, de dierenarts dacht inderdaad dat ze 1 pupje zag, duidelijk een hartje zag ze niet maar beweging dacht ze van wel (maarja het kon in principe ook een drolletje zijn). Toen hebben we weeën opgewekt, en dat heeft een uur aangehouden, ook gebraakt en gepoept tussendoor, maar daarna ging ze weer slapen?! Toen toch besloten om foto's te maken, met de assistente mislukten ze en met mij wel een 1 redelijk duidelijke foto. Daar was vrij duidelijk 1 werveltje op te zien, zelf voor mij op het oog vrij duidelijk. 100% Zeker was ze nog niet, maar we waagden het erop dat Lot een keizersnede moest. Een dag wachten zou Lot in gevaar brengen en dat wilde ik al helemaal niet zien gebeuren. Iedereen moest eerst even eten en zo dus ik heb haar achtergelaten, ze lag inmiddels allang lekker te slapen dus heen en weer zou alleen maar weer stress opleveren.

Deel 2 (reportage 10 uur)

Ik mocht in principe bij de operatie zijn maar mijn vader had niet zo'n zin om 2x op en neer te moeten (want hij wacht daar natuurlijk niet). Ik ga ook niet op de fiets met die arme schat want het is ook een behoorlijk eind op de fiets (20-25 minuten). Maar ik hield het niet meer uit toen de tijd daar was dat ze begonnen. Dus heb ik hem overgehaald en kwam ik toch nog aanzetten om half 9. De baarmoeder was net buiten het buikje en ze zei ook direct dat er geen pup was. Lot had een fikse baarmoederontsteking. Leken net 2 enorme dikke sperziebonen, echt met van die dikkere bonengedeeltes. Het was niet niks! Normaal schijnt het maar een enorm dun vliesje te zijn. Nou ja ik was allang blij dat de boel eruit ging dan en alles nu eindelijk over was. Maar toen tijdens het hechten stopte ze plots met ademen! Dus gedurende het gehele hechten is ze aan de beademing geweest met zo'n opgeblazen balletje. Pfff niet niks als je ernaast staat hoor. Maar om de kalmte te bewaren zodat de dierenarts ook geconcentreerd verder kan gaan blijf je dan toch extreem rustig op zo'n moment. Af en toe was het even proberen of ze zelf weer begon met ademen, maar nee hoor het leek wel alsof ze het bijltje erbij neer had gegooid. Na het hechten bleek het hartje in ieder geval nog wel te kloppen. Toen kreeg Lot een spuitje dat ze direct wakker werd. We draaiden haar even om en plotsklaps begon ze toch zelf weer te ademen! Wat een opluchting! Maar ze was behoorlijk onderkoelt dus heeft ze nog even onder de lamp gelegen. Ze ligt hier nu op een warm kruikje te herstellen. Daar onder die lamp kreeg ze echt nog behoorlijk krampjes omdat het door die opwekking weer iets te snel ging allemaal (leken net stuiptrekkingen). Toen ze onder de lamp lag hebben we de baarmoeder nog opengemaakt. Het leek echt op bruine vla wat eruit kwam, allemaal pus. Het zouden afgestorven foetussen geweest kunnen zijn maar we hebben nog wel even gekeken naar botjes maar ook dat zat er niet tussen. Het is gewoon een complicatie die kan optreden en dat kan evengoed tijdens de schijndracht gebeurt kunnen zijn. Ik ben inmiddels allang blij dat het achter de rug is! Ben nu ook druk met Lot weer op temperatuur krijgen dus daar ga ik even snel mee verder. Het fietsen in de lucht is weer opgehouden en nu moet ze echt nog bijkomen uit die narcose heb ik het idee. Ze moet ook nog goed een week aan de antibiotica en nog 3 à 4 dagen aan de pijnstillers.

Na de Operatie

17-06-06

Lot heeft de hele nacht bij me gelegen. 2x Stond ze op en probeerde ze wat te lopen, zo sneu! Maar nu vanochtend lijkt ze weer de oude te zijn toen ze wakker werd. Af en toe nog een beetje desoriëntatie maar verder gewoon de oude gelukkig. Ze heeft de hele nacht in een bedje tussen handdoeken op de kruik gelegen. Ze heeft nu net haar eerste medicijnen net gehad. Volgens mij gaat het helemaal goed komen.

24-06-06

Lot is zo goed als hersteld. Ik heb zelf de hechtingen eruit gehaald, zodat ik me die lange weg op de fiets ook weer kan besparen. Dat ging erg goed gelukkig dus daar ben ik dolblij mee. Haar moedergevoelens is ze bepaald nog niet kwijt. Ze kan absoluut niet samen met Mittens loslopen want die pakt ze behoorlijk in haar nek. Mittens geeft dan geen krimp, pas als ze weer loslaat. Dat gaat dus nog even niet gebeuren de komende tijd. Ze zit wel weer sinds vrijdag samen met Skittle in de kooi. Daar zat ze ook nog wel een beetje op uit te proberen maar Skittle pakte haar net zo mooi weer terug. 1x Samen slapen en de boel was weer gesust, precies wat ik verwachte. In ieder geval erg fijn dat ze nu weer wat gezelschap heeft en weer lekker een grotere kooi heeft en kan loslopen. De medicatie is ook compleet afgerond, dus het is verder alleen nog afwachten tot de haartjes terugkomen op het buikje. Haar normale vacht is al behoorlijk hersteld van de nestperiode. Ze is nu alleen nog een stukje slanker dan dat ze normaal is.

28-08-06

Lot is sinds kort nu helemaal hersteld. Haar haar is bijna helemaal weer terug, je ziet het nog een klein beetje. Haar gedrag is nu net 1 of 2 weken weer normaal. Dat wil zeggen: ze is een tijd veel feller geweest, en nu is ze gewoon weer lekker luie Lot. Lekker knuffelmeisje dat ze voorheen ook altijd was. Het gaat dus fantastisch met haar! Maar de tijd hiervoor vergeet ik nooit, ik was haar bijna kwijt geweest!