Even voorstellen


Tipsy is een jachttype Black Sable (Zwarte Wildkleur) moer. Ze kwam oorspronkelijk als opvangertje bij mij maar bleek al snel een machtig mooi jachtfretje te zijn. Ze is qua grootte en kleur een 2e Shiloh en daarmee dus exact wat ik zoek. Ze is nagenoeg altijd zindelijk en heeft een perfect karaktertje. Van opvoeding was niet eens sprake.

Aidan is een champagne point (sandy point) ram. Naar Aidan heb ik lang gezocht, want ik zocht eigenlijk al een standaard sandy man in 2006. Na lange tijd dus toch gelukt! Afgezien van zijn slagje Angora, want hij vererft wel Kwart Angora. Aidan draagt bewezen geen Albino en die zul je in dit nest dus ook niet gaan aantreffen. Zijn nesten in 2007 (zowel intern als extern bij Frettenboetiek) zijn geweldig mooi uitgevallen.

Tipsy en Aidan zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test op 21-02-2009.

Data

09-04-2009 Tipsy loops
25 & 26-04-2009 Dekking
06-06-2009 Uitgerekend
04-06-2009 Bevallen

Dracht 40 dagen
Aantal pups: 6

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Vacht Reserveringsstatus Naam pup
Tip09r01 Ram Wildkleur Korthaar Fred te Nijverdal Jip
Tip09r02 Ram Wildkleur Korthaar Ingrid te Groningen Micky
Tip09r03 Ram Wildkleur Korthaar Dianthe te Broek op L. Timo
Tip09r04 Ram Wildkleur Korthaar Ruby te Zaandam Boefje
Tip09m01 Moer Wildkleur Korthaar Sander te Zwijndrecht Mitzy
Tip09m02 Moer Albino Korthaar Frank te Nijmegen Mellow

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

Loops

10-04-09

In één dag is het al duidelijk dat Tipsy goed en snel loops gaat worden. Haar dekking staat gepland over 3 weken, tenzij hij echt snel door blijft zetten dan maak ik er 2 van.

20-04-09

Tipsy wordt erg snel loops zoals ik al verwacht had. Afgelopen weekend was ze praktisch al klaar voor de dekking, maar 10 dagen is wel héél kort, en bovendien moet ze wachten op haar beurt want Yip was eerst aan de beurt. Desondanks was ik dus genoodzaakt Tipsy haar dekking een week naar voren te halen en zij zal op 2,5 week loopsheid worden ingedekt.

De dekking

27-04-09

Tipsy is zaterdag om 9 uur gekoppeld met Aidan en gisteravond was ze er weer uit. Alles weer heel netjes gedaan door Aidan. Mijn vriendin (niet-fret) stond erbij toen ik ze koppelde en die vond het helemaal machtig wat er allemaal gebeurde. Ik helemaal uitleggen van ja nu moet ze haar staart omhoog houden en dan moet Aidan haar even in de goede houding zien te krijgen. Helemaal mooi. We zijn er bij blijven staan tot ze vast zaten, na 5 minuutjes al ofzo. Echt lachen. Tipsy was helemaal lief gisteravond en volgens mij blij dat ze gedekt is. De vulva was ook gelijk al droger, zag er allemaal goed uit. Als het goed is was dat Aidan zijn laatste ronde! Zodra ik pups heb gevoeld denk ik dat ik hem laat helpen. Geen foto's gemaakt dit keer.

De dracht

16-05-09

Ook bij Tipsy zijn er duidelijk pups gevoeld. Aan de vroege kant dus nog want vanavond is ze pas 3 weken (gisteren gevoeld al).

22-05-09

Tipsy is nog niet dik, wel begint ze te verharen op haar koppie. Ze zit op 3,5 week dracht nu.

03-06-09

Vanaf vandaag zit ons aankomende moedertje apart. Ze heeft lange tijd de tommy 2 voor zich alleen gehad, maar is nu naar de bovenste verdieping verhuisd waar voorheen Aidan zat. Aidan heeft daarentegen nu dus de tommy 2 gekregen.

De bevalling

04-06-09

11:30 Tipsy is op dit moment al aan het bevallen! Ik ging laten zien hoe de pupjes van Yip waren gegroeid aan mijn moeder en hoor ineens pasgeboren gepiep uit de andere hoek van de kamer komen. Er liggen er al een stuk of 5, maar ze is nog druk bezig en ik wil haar zo min mogelijk storen, dan heeft ze lekker alle tijd en aandacht op de pups gericht. Voor Tipsy is dat dag 39, want ze is zaterdagavond eigenlijk pas uitgerekend. Straks meer!

16:30 Zojuist een kijkje genomen. Ik trof een onrustige Tipsy aan, maar zo ken ik haar ook wel. Yip is gewoon mega relaxed. Er liggen 6 pupjes, waarvan 5 actief en hard piepend, een 6e lag onder een hoekje van de handdoek verscholen, nog met de moederkoek eraan (intussen onder het grit natuurlijk) en was iets kouder geworden. Die is Tipsy even uit het oog verloren, maar hij ligt er nu weer tussen. Ook heeft 1 pupje een wat gekneusde bips, die is bruised en blauw dus die is misschien in stuitligging gekomen of heeft even in het geboortekanaal vastgezeten? Maar dat ziet er allemaal super uit dus dat trekt zeker wel bij. Zo op het eerste oog is er 1 albino moer, 1 donkere moer en 4 donkere rammen, maar dat moet ik nog eens een keer rustig nakijken want ik wou Tipsy zo snel mogelijk weer bij de wat koudere pup hebben zodat ze die weer kon verzorgen. Nog wel snel een kiekje gemaakt van het grut zodra ik Tipsy er weer bij had gezet:

Week 0

05-06-09

De pups doen het uitstekend. De blauwe bipsen zijn al weg en het mannetje is weer helemaal hervonden en dus lekker warm. Gisteravond had hij nog altijd de moederkoek eraan hangen waarvan ook de navelstreng al wat opgedroogd, dus ik ben maar zo vrij geweest deze even door te knippen. Hij heeft nog wel wat gritjes aan zijn lijfje plakken. Verder had ik helemaal gelijk betreft de geslachten: 4 donkere rammen, 1 donkere moer en 1 albino moer.

06-06-09

Alle 6 doen het nog super. Het 'gritpupje' is intussen ook helemaal schoon en niet meer te onderscheiden. Tipsy dronk praktisch niet, waarom is mij nog steeds een raadsel. Ze heeft zo'n fles met zo'n eendje en die heeft ze ook altijd al gehad, maar sinds ze de fles van Aidan heeft (zelfde fles) dronk ze niet. Erg apart... Lijkt me toch niet anders werken dan die beneden hangt maar kennelijk wel. Ik heb een ferplast fles erbij gehangen en die bevalt beter. En ze hebben allen weer een heerlijk muisje gehad, en Yip 2 want dat had ze wel verdient vond ik. Yip ziet er trouwens echt práchtig uit op het moment, mooie korte haartjes en ze glanst enorm. Tipsy heeft hier en daar nog lange haren van het verharen dus die is nog wat verstrooid in haar vacht.

Week 1

11-06-09

Met alle 6 de pups gaat het uitstekend. Tipsy is een super mama, maar blijft onrustiger dan Yip (hoewel ik dat van veel moertjes gewend ben, Yip is gewoon een topper). Ik vind het ook zo heerlijk dat er een Albino tussen zit. Toch nog 1 witje dit jaar. Ik vind ze zo mooi. Vandaag zijn de pups 1 week oud.

Het hele nest


De mannen


De vrouwen

Week 2

19-06-09

Alles gaat goed met de pups! Nog altijd voorbeeldig. Nadat ik gisteren de kleuren op de website heb ingevoerd ben ik vandaag begonnen met reserveringen 'vastzetten'. Enkele pups zijn al gereserveerd. Van de geslachten/kleuren die overeen komen wordt op 5/6 weken vastgezet wie welke pup krijgt, maar deze worden wel per persoon voorgereserveerd. Van Tipsy haar nest staat tot nu toe het Albino meisje gereserveerd voor Frank. Zij gaat samen met een Sandy dame van Yip weg, maar omdat Yip er hier 3 van heeft wordt zij dus later uitgekozen.

Tipsy haar nest wordt op de albino na allemaal wildkleur. Een heerlijk nestje! Hieronder een mooie foto en film update! Voor Tipsy het eerste filmpje.

Klik hier voor het filmpje

Het hele nest


De wildkleur mannen


De gezusters


Wildkleur moertje / Albino moertje

Week 3

27-06-09

3 Weken en 2 dagen alweer. Tipsy is wat rustiger in haar moeder zijn en ik zie haar en met regelmaat zogend tussen liggen. Deze foto's zijn van eergisteren toen de pups 3 weken waren (met de mobiel geschoten):

En deze foto's zijn van gisteravond:

28-06-09

3 Weken en 3 dagen en ook hier weer even wat betere foto's. De pups van Tipsy groeien nu erg hard ineens en zijn even groot als niet groter dan het nest van Yip. Je kan wel merken dat ze maar met 6 zijn. Een heerlijk aantal zo. Ze zijn ook lekker rustig omdat je duidelijk merkt dat ze genoeg voeding krijgen.

De moertjes


Wildkleur en Albino moertje individueel


De mannen


En een verrassing, er is 1 oogje open van 1 mannetje!!! Hij is er vroeg bij en kijkt al nieuwsgierig rond!

01-07-09

3 Weken en 6 dagen en de pups kruipen heel wat af! Ze beginnen nu ook aan de brokjes te knabbelen. De buikjes zijn zo goed gevuld en ze groeien zo hard dat bijvoeding nog amper nodig is, maar ik zal hier over een paar dagen ook mee gaan starten. Dit nestje is heerlijk makkelijk en klein vergeleken met die druktemakers bij Yip wat dat betreft. Hieronder het pupje dat ik betrapte en Tipsy die haar pups maar al te goed in de gaten houdt. Ze geniet er duidelijk van om mama te zijn.

Week 4

06-07-09

4 Weken en 4 dagen en de oogjes gaan open! Een hele hoop Chineesjes. De pups hebben flink rundergehakt en carnibest gegeten de afgelopen week. Ze zijn volgens mij even groot als ze pups van Yip nog steeds terwijl die 6 dagen ouder zijn maarja het is nu eenmaal een kleiner nest. Ze groeien dus als kool. Ik kan de rammen echt niet uit elkaar houden behalve dat er 1 dikke grote tussen zit. Dat wordt dus of naar gewicht kijken straks of met nagellak werken na reserveren.

Albino moertje voor Frank, heeft al lekkere spleetoogjes


Wildkleur moertje voor Sander, lekker gapertje en 1 spleetoogje


Ram ? met 1 oogje open


Ram ? ook met 1 oogje open


De grote dikke ram


En nog een laatste mannetje, ik moest even wachten tot hij klaar was op de bak :-)

Week 5

12-07-09

5 weken en 4 dagen en de pups zijn nog steeds even groot als die van Yip. Ze zijn alleen geestelijk en in motoriek natuurlijk jonger. Toch wel apart om te zien hoeveel verschil 6 dagen dan maakt. Ze eten goed in allerlei prooi en hebben de afgelopen week veel Carnibest gehad. Gisteren kregen we de prooidieren bestelling en vandaag hebben ze dus ratten gehad. Morgen staat er eend op het menu. De mannen zijn na de foto gemarkeerd om ze uit elkaar te kunnen houden. Er is 1 ram die telkens zijn kop in de keel gooit, ram 3 is dat. Hij is erg actief en grenzen zoekend. Ram 4 is dan echt weer een rustig dotje.

Ram 1, vrijRam 2, vrijRam 3, voor DiantheRam 4, vrijMoer 1, voor SanderMoer 2, voor Frank

Week 6

17-07-09

Ook voor Tipsy haar pups de professionele fotoshoot. Ze waren op moment van schieten precies 6 weken oud.

Ram 1, vrij


Ram 2, vrij


Ram 3, voor Dianthe


Ram 4, voor Ruby


Moer 1, voor Sander


Moer 2, voor Frank

Week 7

28-07-09

Vandaag is het albino moertje, Mellow, samen met Gizmo uit het nestje van Yip verhuisd. Het eerste pupje voor Tipsy. Morgen gaat ook Mitzy het wildkleur moertje verhuizen. Zondag gaat dan Boefje samen met Freddy uit het nest van Yip, en Timo het rammetje van Dianthe moet ik nog even horen wanneer ze hem komt halen. Ram 1 en 2 zijn dan nog de enige vrije pups. Morgen nadat Mitzy weg is ga ik de overgebleven samen 7 pups koppelen en probeer ik Yip, Tipsy en Shiloh weer samen te krijgen.

Week 8

31-07-09

Zoals in de nieuwsbrief te lezen hebben de overgebleven pups namen. Vandaag was een nieuwe fotoshoot voor ze. De pups van Tipsy waren gisteren 8 weken.

Oliver (aka ram 1)


Micky (aka ram 2)

02-08-09

Zojuist zijn Ruby en Joram voor hun Freddy (ram 1 Yip) en Boefje (ram 4 Tipsy) geweest. Dat waren de laatste gereserveerde pupjes die naar hun nieuwe huisje vertrekken. Nu dus echt alleen nog maar Dayane, Noes, Oliver en Micky. Zij zitten samen met hun pleegmoeder Shiloh in de tommy 2 en vermaken zich uitstekend. Het zijn echt geweldige pupjes. Ze jumpen zelfs in de kooi als gekken op en neer en kauwen ook graag in elkaar. Gelukkig doen ze dat naar mij toe amper, hooguit Dayane of Noes eens een hapje maar daar zijn het ook dames voor. Ik vind het wel leuk dat er nog 4 over zijn om zelf nog even van de mogen genieten, en dan ook nog leuk verdeeld 2 heren en 2 dames en uit beide nesten wat.

05-08-09

Het zijn spring in het veldjes deze donderstenen. Ik heb net een paar nertsengaas platen van de tommy gehaald en ze vonden het reueueuze interessant. Het gaat niet zonder jumpen en springen hoor als je dat dacht. Gaat gewoon met 4 tegelijk 10 cm de lucht in. Vooral Dayane is vreselijk mensgericht elke keer. Ze kan het niet laten 2 tandjes in je hand te proberen, maarja dat mag nu eenmaal niet he. Spelen doen we wel buiten de kooi. Blijft mijn favorietje. Noes is altijd de 2e die komt en de mannen liggen of te slapen of zijn druk met op elkaar in hakken.

Week 9

09-08-09

Micky en de kooi zijn gereserveerd voor vast. Oliver wordt zo opgehaald door mensen die hier 2 weken terug voor voorlichting waren. Ze gaan even kijken of het zeker weten met de hond kan, maar ik verwacht geen problemen.

10-08-09

Vandaag is de laatste pup van Tipsy vertrokken (Micky). Nu wachten alleen Dayane en Noes van Yip nog op een goed huisje, maar ik zal hun vorderingen bijhouden in Yip haar nest weblog.

Week 10

17-08-09

Met zowel Oliver (inmiddels Jip hernoemd) en Micky (wel dezelfde naam gehouden) gaat het uitstekend. Bij Jip was het even afwachten of het met de hond allemaal goed ging. Hij heeft nog wel een paar keer gebeten in de eerste paar stress dagen na de verhuizing, maar toen hij eenmaal goed gewend was ging het helemaal super. Ook met Micky alles vlekkeloos verlopen na de eerste verhuisdagen. Je merkt toch altijd dat ze daar wel even 2/3 dagen overstuur van zijn. Alle pups van Tipsy dus definitief geplaatst en gesettled.