Het nest van Niene x Aidan is een voorbeeld van een nest waarin genetische fouten zijn voorgekomen. Je vind 2 pups die met een open schedel en een pup die door de moeder niet is aangelegd door onervarenheid van de moeder (1e nest) of afwijzing door ziekte.

De lijn vanuit Noah is na dit incident stop gezet. Noah en Niene zijn geholpen. Ervaringen hebben ertoe geleid dat ik andere fokkeuzes ben gaan maken. Kijk hiervoor onder Fokrichting.

Ervaringen met genetische fouten laat ik online staan ter voorlichting voor andere fokkers en voorkoming in de toekomst. Er zijn meer foto's gemaakt dan online staan maar gezien de aard van deze foto's worden deze alleen op aanvraag verstuurd.

Even voorstellen


Niene is een Sable moer en de dochter van Shiloh en Noah. Ze is een echte combinatie tussen de 2. Ze heeft het maatje van Shiloh (jachttype) en heeft een koppie dat bijna evenbeeld is, maar de stoerheid heeft ze toch echt van papa Noah.

Aidan is een Champagne Point (Sandy Point) ram. Naar Aidan heb ik lang gezocht, want ik zocht eigenlijk al een standaard sandy vent in 2006. Na lange tijd dus toch gelukt! Aidan draagt als het goed is geen albino en wat Mitt met zich mee. Perfect voor mijn lijn dus!

Niene en Aidan zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test op 27 januari 2008.

In dit nestje verwacht ik de volgende kleuren:
  • Sable (Wildkleur)
  • Chocolat
  • Champagne (Sandy)
  • Mogelijkheid Mitt (Harlekijn/Witvoet)

Data

17-03-2008 Niene loops
25 & 26-03-2008 Dekking
06-05-2008 Uitgerekend
08-05-2008 Bevallen

Dracht 44 dagen
Aantal pups: 3 (-3)

Gewichten

Voor de dekking: 645 gram
Week 1: 590 gram
Week 2: 625 gram
Week 3: 655 gram
Week 4: 675 gram
Week 5: 692 gram
Week 6: 715 gram (dag 41), 725 gram (dag 42), 690 (dag 44, 1 pup geworpen)

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Overleden Vanwege
Nie08r01 Ram NVT Bij de geboorte Open schedel
Nie08r02 Ram NVT Bij de geboorte Open schedel
Nie08m01 Moer Donker Na 1 dag Niet aangelegd / ziek

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

Loops

28-02-08

Ook Niene begint loops te worden zag ik, en ze doet het wat sneller dan Shiloh en Mous. Zij heeft inmiddels ook een mini-koffieboontje. Shiloh nog iets groter en Mous blijft hangen op enkel verdikking.

17-03-08

Eindelijk begint de loopsheid nu goed door te zetten. De dekking staat gepland.

De dekking

26-03-08

Niene is de afgelopen 2 dagen gedekt en alles is prima verlopen. Voor Aidan was het de eerste dekking, maar ook hij, net als Noah en Philo, heeft geen spoortje achtergelaten, de schat. Niene zit weer lekker bij mama in de kamerkast. Die vond het maar raar dat ze alleen zat.

De dracht

12-04-08

Niene maakt het prima. Ze is of schijndrachtig of drachtig (bijna 3 weken), pups zijn erg moeilijk voelbaar bij haar. Ik voel wel diep wat zitten maar ik krijg het nog niet duidelijk genoeg om te zeggen dat het een pup is. Ze maakt het me niet gemakkelijk! Ik wacht nog even tot ze wat groter gegroeid zouden moeten zijn.

13-04-08

Vandaag is het me wel gelukt een pup te voelen! Dus toch! Aidan flikt het hem maar mooi weer om gelijk de 1e keer goed te dekken. Wat een geluk heb ik elke keer met mijn rammen!

24-04-08

4,5 Week drachtig en ik heb op een dag zeker 3 pups gevoeld. Toch zie ik weinig aan het buikje van Niene gebeuren en is ze lang niet zo extreem als Shiloh en Misty. Vandaag is ze verhuisd naar haar puppykooi omdat Shiloh ook verhuisde. Zo kon ik lekker de kamerkast schoon maken en staat hij nu leeg. Shiloh zit boven bij Misty, Niene staat in de woonkamer bij mij op het dressoir. Ik heb Niene ook geplukt vandaag. Ze ging van wintervacht naar wit fretje binnen 5 minuutjes. Dat scheelt een hoop haren de komende week!

05-05-08

Niene is de afgelopen week niet veel bezig geweest met slapen zoals een normaal moertje in haar 6e week zou doen. Ze is enorm druk geweest om de kooi te verbouwen. De poepbak heeft alle hoeken al wel gezien, ook de slaapbak, en de handdoek gaat de hele kooi door. Ze is er maar druk mee... Het is vandaag alweer dag 41, dus het kan elk moment beginnen. Toch heb ik bij Niene wat minder het gevoel dat het dag 41 gaat worden dan bij Shiloh en Misty, maar we zullen het zien. De verbouwing is alweer in volle gang dus onrust genoeg!

06-05-08

Dag 42 voor Niene, en ze houdt het nog altijd spannend. Gisteren om 6 uur heeft ze wat gaande gehad dat wel op weeën leek, maar verder heeft ze weer heerlijk geslapen. Vandaag was de verbouwing weer in volle gang en ook nu lijkt ze wat onrustig te slapen. Diepe ademhaling en af en toe wat onregelmatig. Het moet er toch wel een keer aan gaan komen.

Ze blijft me voor de gek houden. Ik heb haar eens even los laten lopen met de katten en de groep (-Mittens) in verschillende ruimtes dus om de boel eens even op gang te helpen. Even wat beweging en actie in dat lijfje van haar gebracht, wie weet helpt het wat op gang te brengen. Ze zit weer te likken nu, maarja dat heeft ze ook al vaker gedaan. Haar tepels zijn al gezwollen, alsof ze al 1 dag voedt zeg maar, sinds vanavond eigenlijk.

De bevalling

08-05-08

Niene heeft vannacht, ik heb geen idee hoelaat, 1 dood pupje geworpen. Het lijkt erop dat die een open schedeltje heeft. Het was een rammetje. Dat is even flink balen. Ik ga zodirect (9.00 uur) sowieso een opwekker halen want ik weet dat er nog minstens 2 in moeten zitten.

Rond 10 uur heeft Niene haar weeënopwekker gekregen. Op de fiets begon ze al te bloeden en amper thuis, zeg maar toen ze van de carrier de kooi in moest, hing er al een pup uit. Weer 1 met een open schedeltje, ik zal je de foto's besparen. Dit keer volgens mij weer een ram en wellicht Albino maar zeker weten doe ik het niet helemaal. Het leek er wel op. Terwijl die er nog aan hing kwam er al een levend pupje uit. Een donker moertje en ze maakt het goed. Daarna is er niets meer gekomen en ik vertrouw erop dat ze leeg is. Het meisje weegt 7 gram.

Week 0

09-05-08

Het meisje is vannacht overleden. Ik heb een vermoeden dat Niene haar niet echt aanlegde. Of omdat ze niet wist hoe het moest als kersverse mama, of omdat het pupje misschien toch ook niet helemaal gezond was en ze hem daarom links liet liggen. Zelfs nu het pupje dood in de mand lag beschermde ze haar nog met alles wat ze kon. Ze heeft een enorm moeder instinct. Ik heb enorm met haar te doen dat ze haar pupjes is verloren want ze wil zo graag mama zijn! Hopelijk wordt ze snel weer loops.