Even voorstellen


Shiloh is een hele mooie Black Sable (Zwarte Wildkleur) moer. Ze heeft nog nooit gebeten en is heerlijk speels (zelfs met de grootste in huis). Echt een heerlijke meid. Ze is niet bang aangelegd en gaat lekker haar gangetje.

Noah is een Black Sable Mitt (Zwarte Wildkleur Harlekijn) ram. Noah is de gekheid zelve die alleen speels bijt. Een echte lieverd en een werkelijk prachtige kerel. Hij is ook een flinke knuffel!

Shiloh en Noah zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test in januari 2007.

Data

21-01-2007 Shiloh loops
13 & 14-02-2007 Dekking
27-03-2007 Uitgerekend
26-03-2007 Bevallen

Dracht 41 dagen
Aantal pups: 7 (-1)

Gewichten

Voor de dekking: 540 gram
Week 1: 525 gram
Week 2: 540 gram
Week 3: 552 gram
Week 4: 570 gram
Week 5: 615 gram
Week 6: 665 gram

Overzicht pups

Pup ID Geslacht Kleur Vacht Reserveringsstatus Naam pup
Shi07r01 Ram Black Sable Kwart Angora Milou te Woerden Benji
Shi07r02 Ram Black Sable Kwart Angora Petra te Borne Neo
Shi07r03 Ram Sable Kwart Angora Jaleesa te Rotterdam Spencer
Shi07r04 Ram Albino Kwart Angora Jaleesa te Rotterdam Mylo
Shi07m01 Moer Sable Kwart Angora Blijft bij Lelibel Niene
Shi07m02 Moer Albino Kwart Angora Isabel te Kampen Nuala

Pup ID Geslacht Kleur Overleden Vanwege
NVT NVT NVT Bij de geboorte Eerstgeborene / onbekend

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

De dracht

23-02-07

De dekking is geslaagd. Al gelijk begon Shiloh haar vulva kleiner te worden, en inmiddels is hij bijna helemaal weg. Nog maar 1/4 van wat het geweest was. De ovulatie is er dus in ieder geval geweest, nu dus hopen op een goede bevruchting! Shiloh is wel vreselijk dun, erg vervelend, want ze is heel kieskeurig. Bijvoeden wil ik wel en ik heb genoeg in huis, maar ze lust en eet praktisch niets daarvan. Hooguit wat waltham, maar dat moet je natuurlijk ook niet te vaak geven. Ik moet dus hopen dat ze het zelf een beetje regelt en af en toe wat waltham geven. Omdat Shiloh bij al mijn kooien door de tralies kan behalve de jenny's, maar die niet geschikt zijn voor pups, heb ik gisteravond het buitenhok (dubbel konijnenhok) naar binnen gesleept en de tommy staat weer in 3 delen aan de andere kant voor de grote meidengroep. Binnenkort mag ze dus verhuizen naar haar definitieve nesthok (om de haarzelf en de pups te beschermen tegen dat traliegekruip). Eerst even met Sjos, anders is ze zo alleen, en daarna mag ze haar nestje gaan bouwen.

03-03-07

Vandaag is Shiloh samen met Sjos haar nieuwe hok gaan bewonen. Sjos zal 1 à 2 weken voor de bevalling uit de kooi worden gehaald. Ze zitten dus alleen in het bovenste gedeelte, het hok kan namelijk niet gecombineerd worden (zo zit ze ook mooi hoog als de rammen loslopen dus dat scheelt).

Ik heb voor het eerst even haar buikje gevoeld, nu bijna 3 weken drachtig. Je zou dan als het ware bobbeltjes moeten kunnen voelen, bruine bonen achtig. Deze voelde ik!! Ik heb er minstens 3 gevoeld, maar heb het gevoel dat er wel wat meer in zitten dan dat (8 of 9). Ik wacht dus gespannen af tot ze op de 4 weken zit, dan zou je het iets beter moeten voelen ook.

13-03-07

Vandaag precies 4 weken drachtig. Ik kan de pups al een tijdje echt goed voelen, dus ik ben er zeker van dat er wat in zit. Tellen kan ik ze niet, daar ben ik iets te onervaren voor. Vorige week voelde ik nog de grootte van bruine bonen, inmiddels voel ik dat ze groter worden, zo'n 1,5 cm lang. Verder zie je de tepeltjes ook al wat opkomen. Verharen doet ze nog niet. Ze zit nog wel altijd lekker met Sjos in de kooi want dat gaat nog perfect. Ik ben van plan haar er op 5 weken uit te halen.

14-03-07

Shiloh eet eindelijk normaal waltham en krijgt inmiddels elke dag bijvoeding. Eindelijk lijkt ze blij met wat ik aanbied!

16-03-07

Shiloh nu 4,5 week drachtig. Ik kan de pups nu niet meer voelen, de baarmoeder zit 'te vol'. Omdat je geen speling meer voelt hierdoor kun je geen pup van pup onderscheiden. Haar buikje begint ook te komen:


Ze is vanaf vandaag begonnen met verharen. Rondom haar tepeltjes (precies 8) heeft ze al 'donsvacht', dat zal de komende tijd over haar hele lijfje verspreiden. Ze ziet er super uit en is een erg vrolijk en nog steeds actief fretje. En natuurlijk nog altijd haar onweerstaanbaar lieve zelf! Ze vertoont nul komma nul vijandelijkheid naar mij, Sjos of welk loops fretje dan ook. Echt een scheetje.

20-03-07

Precies 5 weken drachtig vandaag. Shiloh heeft vannacht overgegeven voor het eerst. Ik denk doordat ik gisteravond laat nog ei voor ze heb neergezet en daar had ze behoorlijk wat van gehad. Iedere ochtend krijgt ze waltham dus het werd een beetje teveel. De pups zullen natuurlijk wel op haar maag drukken ook. Shiloh zit sinds vandaag alleen (zonder Sjos) en ik heb het nestmandje in het hok gezet om te kijken of ze dat fijner vindt dan alleen een grote badhanddoek. Haar buik wordt met de dag dikker. Ik heb het idee dat ze over een paar dagen uit elkaar knalt haha.

25-03-07

Om de bodem van mijn houten hok niet gelijk weg te hoeven gooien na dit seizoen was ik op zoek naar zeil zodat de bodem makkelijk schoon te maken is. Gelukkig had Chantal nog een mooi stuk zeil voor mij over en heeft dit vandaag op de frettendag in Houten meegenomen voor me. Gelijk al met papa gemeten en gesneden, en het ligt er al in! Dankjewel Chantal!!!!! Namens Shiloh, de toekomstige pupjes en elke andere bofkont die van jouw zeil gebruik mag maken ;). Shiloh haar buik groeit elke dag en het is écht merkbaar. Madame ontploft zowat. Zelfs van achter zie je de plooien nog. Ik hoop voor haar niet dat ze tot dag 43 moet wachten, arm ding.

De bevalling

26-03-07

Maandags van 10.30 tot 18.00 op school, maar ik was wat eerder vrij vandaag dus om 16.30 kom ik thuis. Ik op mijn gemakje even de opruimen, tv aan e.d. en vervolgens richting Shiloh. Daar tref ik een schoon zeiltje aan met wat grind erop en een rode bult in de aardappelbak, dus ik denk ze ligt er lekker onder. Maar verdomd ik hoor gepiep!!! Eén groot gevoel van blijdschap, opluchting en schrik maakt zich meester van me en ik barst dan ook in janken uit haha. Snel Ingrid bellen!!! Na het gesprek probeer ik de pups te tellen. Ik tref links bovenin 4 schone piepende pups aan, rechts onderin een dode dikke grote gele pup en rechts bovenin nog 2 rodere pups met 1 nog de navelstreng en moederkoek eraan vast. Ze bewogen heel weinig dus ik schrok even maar zag toen toch beweging. Heb de minst bewegende snel even bij de 4 warme gelegd en Shiloh er snel weer bij gezet (foto 1). Hup weer aan de telefoon voor meer informatie haha.


Dus toen weer terug naar Shiloh, wat lauw water aangeboden (was ze blij mee) en toch even snel die dode pup eruit gehaald zodat ze zich met haar 2 koudere bezig kon houden. De koude even geaaid zodat ze warm werden en daarna weer met rust gelaten. Na 10 minuutjes weer terug. Inmiddels zijn de koude pupjes schoongelikt maar 1 van de 2 nog steeds de navelstreng en moederkoek eraan (foto 2 en 3).


Vervolgens weer gekeken, nog steeds de moederkoek eraan maar hij was wel kleiner geworden (opgedroogd?). Toen 10 minuten later weer gekeken met de schaar erbij voor het geval hij er nu nog steeds niet af was, maar hij is er gelukkig af. Inmiddels dus 6 schone, warme, zogende pups.

Week 0

27-03-07

We zijn goed de nacht doorgekomen! De pups maken het uitstekend en zijn lekker levendig. Shiloh is er wel wat onrustig van maar als ik rustige bewegingen maak accepteert ze me prima. Ze vind haar waltham nog altijd heerlijk dus dat is voor mij een mooi fotomoment. En we hebben ook een filmpje!Klik hier voor het filmpje

28-03-07

We zijn weer goed de nacht door! Gisteren 3x kraambezoek gehad 's avonds dat was reuze gezellig. De pups maken het uitstekend en ik heb vanochtend een poging gedaan om de geslachten te tellen bij de waltham van Shiloh: 4 rammen en 2 moertjes. Ik ben er 90% zeker van.


Daarna nog eens opnieuw geteld maar met hetzelfde resultaat. Ik ben er dus wel zeker van. 1 Ram had nog de navelstreng er wat aan en die was ook ietsje kleiner. En van de moertjes is ook 1 groter dan de rest. Kortom dus 3 rammen en 1 moertje mooi vol en 1 ram en 1 moer ietsje kleiner. Tussen de 3 grotere rammen is er 1 nog ietsje groter en ook donkerder dan de rest.

30-03-07

In het nest zit (voorzover ik het allemaal zie) als volgt:
 • 1 Extra Donkere Ram (grootste van het hele stel)
 • 2 Donkere Rammen
 • 1 Albino Ram
 • 1 Donkere Moer
 • 1 Albino Moer

De Albino's kun je er nu al uithalen doordat ze geen kleur hebben bij de oogjes. Ze hebben wel bruin op hun neusje, maar dat is opgedroogde melk. Op foto 1: de extra donkere ram, op foto 2: de Albino moer.

31-03-07

Vandaag voor het eerst gewogen. De gewichten zijn als volgt:

Shi07r01 - Extra Donkere Ram - 21 gram / Shi07r02 - Donkere Ram - 21 gram


Shi07r03 - Donkere Ram - 24 gram / Shi07r04 - Albino Ram - 21 gram


Shi07m01 - Donkere Moer - 18 gram / Shi07m02 - Albino Moer - 18 gram

Sinds gisteravond beginnen het echte bolle pupjes te worden in plaats van roze wormpjes met een steeds harder keelgeluid. Tenminste om de één of andere reden voelt dat zo. Ik ben opeens volledig verliefd op ze geworden!

Vandaag zijn de pups voor het eerst verschoond en hebben lekker nieuwe doeken in hun nestje en een schone kooi en bak voor mama.

01-04-07

Ik heb een nieuw filmpje gemaakt. Ik had voor het licht de bak even op Noah zijn kooi gezet, maar die bewoog nog al dus het lijkt nogal een aardbeving haha.

Klik hier voor het filmpje

Week 1

02-04-07

Nieuwe foto's en nieuwe gewichten! De pups zijn vandaag exact 1 week oud. Wiehoe!!!

Shi07r01 - Extra Donkere Ram - 27 gram / Shi07r02 - Donkere Ram - 28 gram


Shi07r03 - Donkere Ram - 32 gram / Shi07r04 - Albino Ram - 28 gram


Shi07m01 - Donkere Moer - 23 gram / Shi07m02 - Albino Moer - 23 gram

05-04-07

Het gaat goed met de pups. Ze veranderen de afgelopen dagen niet heel veel dus ik heb geen nieuwe foto's gemaakt. Tussen de 3 donkere rammen begint nu wel verschil te komen. Ram 1 en 2 zijn de wat donkere rammen, ram 2 trekt duidelijk op aan ram 1. Ze zijn nog moeilijk uit elkaar te houden, alleen aan de donkerheid van de pootjes zie ik nog welke ram 1 en welke ram 2 is. Ram 3 is een stukje groter, de grootste uit het nest en iets lichter gekleurd dan ram 1 en 2. Ook het donkere moertje heeft deze iets lichtere kleur. Het kan nog allerlei kanten op, dus we zullen moeten afwachten!
 • 1 Extra Donkere Ram
 • 1 Extra Donkere Ram
 • 1 Donkere Ram (grootste van het hele stel)
 • 1 Albino Ram
 • 1 Donkere Moer
 • 1 Albino Moer

07-04-07

12 Dagen oud vandaag. Nieuwe gewichten en nieuwe foto's (met mijn eigen camera sinds 3/4 jaar die eindelijk gerepareerd is).

Shi07r01 - Donkerste Ram - 48 gram
Shi07r02 - Extra Donkere Ram - 49 gram
Shi07r03 - Donkere Ram - 51 gram
Shi07r04 - Albino Ram - 47 gram
Shi07m01 - Donkere Moer - 42 gram
Shi07m02 - Albino Moer - 41 gram


Foto 1 op volgorde van r1,r2,r3,r4,m1,m2 en foto 2 van de voorkant:


Klik hier voor het filmpje

Week 2

09-04-07

Joepie! De pups zijn 2 weken oud!! Shiloh werd de eerste 1,5 week echt heel dun van het zogen. Ik zag dat haar voerbakje nauwelijks leger werd en haar flanken vielen behoorlijk in. Een aantal dagen geleden heb ik daarom het voerbakje maar even in het mandje gezet zodat ze in haar mandje kan eten en dat lijkt te werken. Sinds gisteren ziet ze er weer een stuk beter uit en de brokjes minderen ook eindelijk. Shiloh krijgt 2 tot 3 keer per dag bijvoeding daarnaast.

10-04-07

Nieuwe gewichten!
 • Shi07r01 - 68 gram
 • Shi07r02 - 67 gram
 • Shi07r03 - 70 gram
 • Shi07r04 - 66 gram
 • Shi07m01 - 59 gram
 • Shi07m02 - 58 gram

Ik heb mama ook even gewogen, die weegt inmiddels nog maar 465 gram! Van ram 3 en moer 1 begin ik redelijk te zien dat het Mitt gaat worden. Ram 1 en 2 zijn zo donker dat ik het lastig te zien vind. Ram 2 is net iets lichter dan ram 1 en daar zie ik het ook weer iets meer bij, dus ik weet het niet. Even de komende dagen afwachten.

13-04-07

Van de 2 donkere rammen (1 en 2) denk ik niet dat ze Mitt worden. Van ram 3 en moer 1 twijfel ik ook nog steeds. Pups hebben rond de 2 weken gewoon lichtere voetjes ben ik inmiddels achter dus het is gewoon even afwachten nog. We zullen het vanzelf wel merken. Ram 2 heeft wel een bliksem bef. De pups beginnen ook een beetje aan de wandel te gaan sinds vandaag.

14-04-07

De afgelopen 3 dagen zijn de pups heel stil geweest en ik ben er toch niet echt gerust op. Zou het het weer zijn? Of is er toch iets anders aan de hand. Soms denk ik dat Shiloh niet genoeg voedt maar als dat aan de hand is zouden de pups juist actiever moeten zijn. Ik blijf het raar vinden en hou het goed in de gaten. Ik hoor ze amper nog piepen.

15-04-07

De pups zijn vandaag toch weer actief en ze piepen flink raak. Mijn twijfels zijn dus weer helemaal weg. Ik hoor ze vanuit de woonkamer nog gillen dus dat zit helemaal goed. Ik heb alle pups gewogen vanochtend en vanmiddag nieuwe foto's gemaakt na lange tijd door batterij problemen. Het gaat goed met de pups!

Shi07r01 - 102 gram / Shi07r02 - 99 gram


Shi07r03 - 104 gram / Shi07r04 - 98 gram


Shi07m01 - 86 gram / Shi07m02 - 87 gram


Allemaal op een rij!

Shiloh mocht vanmiddag loslopen. Ik hoorde de pups piepen vanuit de woonkamer dus ik dacht ga toch even kijken. Wat blijkt? Madame was bezig de pupjes te verplaatsen richting schuimpjesdoos haha! Ze had er al 2 in liggen. Nou dat ging dus mooi niet door hè...

Week 3

16-04-07

De pups zijn 3 weken oud! Ik heb toch niet het idee dat ram 3 en het moer 1 Mitt gaan worden, de pootjes trekken iets donkerder op nu. Ze hebben wel ontdekt dat ze een tong hebben maar eten doen ze niet haha. Ik probeerde het enkele dagen (2 of 3) geleden ook al maar toen hadden ze überhaupt de tong nog niet eens door. Ram 3 loopt er het verst op vooruit en deed wel een poging, maar echt lekker vond hij het niet. De rest deed er niet eens opnieuw het bekje voor open. Nou ja zeg!

18-04-07

23 Dagen oud en ze groeien als kool.

Shi07r01 - 121 gram / Shi07r02 - 116 gram


Shi07r03 - 120 gram / Shi07r04 - 117 gram


Shi07m01 - 99 gram / Shi07m02 - 103 gram

20-04-07

Vandaag de pups opnieuw gewogen en een poging gedaan of ze al waltham willen eten (niet dus). De gewichten:
 • Shi07r01 - 132 gram
 • Shi07r02 - 126 gram
 • Shi07r03 - 132 gram
 • Shi07r04 - 127 gram
 • Shi07m01 - 110 gram
 • Shi07m02 - 114 gram

22-04-07

De pups eten! Niet wat ik ze aanbied! Neee gelijk goed: ze duiken in de brokjes. Ze zitten eraan te likken en ik zag er zelfs 1 met een brokje in zijn bekje (sabbelen). Echt heel schattig. Al dagen probeer ik ze waltham aan te bieden maar nee hoor. En vanochtend zag ik ze ook wel een beetje in de brokjes duiken dus ik dacht ik week er even een paar, maar ook dat wilden ze niet hebben. Het is toch wat... De albino's hadden nog geen zin om te smikkesmakken en lagen diep te slapen (de ram zelfs te dromen en stuiten met rare geluiden), de andere 4 waren driftig bezig!

Week 4

23-04-07

De pups zijn 4 weken! Ze beginnen uit hun nestje te kruipen met volle vaart.
 • Shi07r01 - 152 gram
 • Shi07r02 - 145 gram
 • Shi07r03 - 149 gram
 • Shi07r04 - 135 gram
 • Shi07m01 - 127 gram
 • Shi07m02 - 135 gram

Ram 3 en moer 1 worden Sable denk ik. De pootjes waarvan ik eerst nog Mitt dacht zijn al een aantal dagen helemaal weg. De lichtere pootjes is gewoon leeftijdsgebonden rond de 3 weken. Na nog eens goed te kijken naar de kleur van de pootjes kan het eigenlijk geen Chocolat worden lijkt me. Want sinds de pootjes weg zijn twijfelde ik alleen tussen Chocolat of Sable. Ik durf dus vrij zeker te zeggen dat ze Sable zijn nu.

En nog een nieuwsfeitje: de pups eten waltham! Het is niet te geloven. Na de tong op de brokjes getraind te hebben hebben ze het door. Ram 1 en 2 waren er vanochtend als eerste bij, maar vanmiddag wilde moertje 1 ook wel even een likje nemen. De albino's krijg ik er werkelijk nog niet aan.


's Avonds voor het eerste een pup buiten het nest gezien. Grote paniek haha! Het was ram 1 en hij had een poepje gedaan onder de drinkfles. Hij had geeeen idee waar zijn nest was gebleven haha.

25-04-07

De pups ontwikkelen heel goed nu. Ze beginnen met elkaar te spelen (in elkaars oren en nekjes happen) en ze proberen al elke keer uit het nest te gaan om hun behoefte te doen. Ook eten ze een stuk beter waltham al dan gisteren. Zodra ze het onder hun neus krijgen vallen ze al aan. 5 Van de 6 eten het nu goed, alleen 1 albino zag ik vandaag nog niet eten en ik gok dat dat het moertje is. Het worden mooie kliederboelen dus mama heeft er een schoonmaakklus aan om alle pups vervolgens weer schoon te krijgen.


Groot nieuws! Moertje 2 en ram 3 hebben beide het linkeroogje een klein beetje open! Zoals wij het noemen: Chineesjes. Ik sta er nog van de kijken dat moertje 2 één van de eersten is. Normaal is ze nooit haantje de voorste in dingen.

26-04-07

Ram 2 heeft vandaag zijn rechteroogje in 1 keer opengedaan en moertje 2 ook. De oogjes van gisteren zijn nog wel Chinezen oogjes, daar is nog geen verandering in. Ze hebben vanavond voor het eerst kippenpap gehad en dat viel ook zeer in de smaak. Shiloh lust dat niet, maar toen ze zo de pups zag eten dacht ze wel even: "hè? hm misschien is dat dan toch eetbaar". Dus zij heeft ook een paar likjes genomen maar echt lekker vind ze het nog steeds niet. Ik geef gewoon 2 maal daags kippenpap voor Shiloh en de pups en dan 1 maal daags waltham voor Shiloh als bijvoeding vanaf nu. Dat lijkt me een goede indeling. 3x Daags waltham ben ik namelijk ook niet bepaald fan van, maar ja je moet wat met zo'n kieskeurige mama...

Ram 2 met zijn hele rechteroogje open en moertje 2 met haar linker Chinese oogje
(toen haar rechter nog niet open was vanochtend)

27-04-07

De pups zijn 4,5 week en groeien als kool. Moertje 1 heeft een beetje een verdikte anus. Dat heb ik met Mittens ook gehad toen ze een pup was. Naar wat ik mij heb laten vertellen komt dat door verandering van voer dus door de kippenpap en waltham. Een beetje rustig aan doen maar dus. Ze eten alle 6 reuze goed nu.

Shi07r01 - 205 gram
Shi07r02 - 195 gram
Shi07r03 - 195 gram
Shi07r04 - 186 gram
Shi07m01 - 162 gram
Shi07m02 - 170 gram

Shi07r01 / Shi07r02


Shi07r03 / Shi07r04


Shi07m01 / Shi07m02

29-04-07

De pups zijn dit weekend allemaal gereserveerd:
Shi07r01 (ram 1) gaat naar Milou en krijgt de naam Benji
Shi07r02 (ram 2) gaat naar Petra en krijgt de naam Neo (op zijn Engels)
Shi07r03 (ram 3) gaat naar Jaleesa en krijgt de naam Spencer
Shi07r04 (ram 4) gaat naar Jaleesa en krijgt de naam Mylo
Shi07m01 (moer 1) blijft bij mij en krijgt de naam Niene
Shi07m02 (moer 2) gaat naar Isabel en krijgt de naam Nuala

Vanaf nu noem ik ook gewoon elke pup bij de naam. Ik ontdekte vandaag bij Spencer een soort blaasje in zijn oogje aan de bovenkant (oorkant). Het kan geen traanbuisverstopping zijn want die zit natuurlijk aan de neuskant. Het heeft zich niet in 1 dag ontwikkeld want ik zag 3 dagen terug toen zijn oogje open ging ook al een vliesje zitten maar dacht dat dat erbij hoorde (hij was immers ook één van de eersten). Kennelijk dus niet... Dus hij gaat dinsdag even mee naar de dierenarts als ik ook een echo van Bliss laat maken. We zullen het moeten afwachten en in de tussentijd hou ik het in de gaten.

Week 5

30-04-07

De pups zijn 5 weken!!

Benji - 224 gram


Neo - 204 gram


Spencer - 214 gram


Mylo - 212 gram


Niene - 180 gram


Nuala - 183 gram

Dinsdagochtend is er om 10 uur een afspraak met de dierenarts. Het 'blaasje' heeft zich niet ontwikkeld sinds gisteren dus er is gelukkig geen grote haast om vandaag al te gaan.

De verdikte anus van Niene na het poepen is vanzelf weggetrokken (binnen 2 dagen). Ik heb dus niet in hoeven grijpen, maar had de roomboter al klaar liggen om door de bijvoeding te doen om alles wat te versoepelen.

01-05-07

Het is waarschijnlijk toch een oogafwijking dat Spencer heeft. Er zit nog wel van alles bovenin het oog wat het zou kunnen zijn, kliertjes en dergelijke, dus dat is een mogelijkheid. Ook zei ze dat een beschadiging aan het hoornvlies een verdikking van boven kan opleveren dus we hebben gecheckt of zijn oogje ergens beschadigd was d.m.v. zo'n goedje dat dan moet verkleuren, maar dit was niet het geval. Het oogje is dus verder niet beschadigd en ik heb een ontstekingsremmend zalfje meegekregen dat hij 3x daags in zijn oogje moet. Maar het is niet zo dat de zwelling vanuit het niets kwam aangezien er een vliesje zat voor het dik werd dus het kan zijn dat wanneer die zwelling afneemt dit alsnog operatief verwijderd moet worden.

02-05-07

De pups hebben weer een soort van nieuwe mijlpaal bereikt. Ze gaan nu vaak uit het nest opeens en lopen sinds gisteravond ook geregeld los nu. Het gaat nog wel gepaard met gestuntel en veel geschreeuw om mama maar ze vinden het wel lekker om er even uit te zijn. Ook is de hangmand voor Shiloh in beslag genomen door de pups. Die had ik er net een weekje terug voor Shiloh in gehangen zodat ze niet altijd bij de pups hoefde te liggen als ze geen zin had. Maar het nest is nu leeg, en de hangmand vol! En mama? Die doet lekker mee en hangt er net zo suf bij.

03-05-07

De pups kruipen nu vol op door de kooi. Het lopen gaat ze steeds gemakkelijker af en daarom kunnen ze ook hun behoefte steeds beter op de juiste plaats doen. Ze doen het nog wel vaak naast de poepbak dus daar heb ik nu een krant gelegd, maar sinds vandaag ligt het op zijn minst niet meer verspreid door de hele kooi. Ze worden 's ochtends echt wakker en beginnen dan eerst lekker te spelen met elkaar. Vervolgens gaan ze op ontdekkingstocht waar ik inmiddels een bordje kippenpap heb neergezet: dus aanvallen! En daarna kruipen ze lekker met zijn alleen in de hangmand, dat is makkelijker dan helemaal in het nest terugkruipen hoor! Ik zag ze vanochtend na de kippenpap ook aan de fles hangen. Ik heb het idee dat ze dat al een paar dagen langer doen dan vandaag, maar het was toch wel heel leuk om te zien. Wat een schatjes!

De tepels van Shiloh worden nu in een rap tempo kleiner. Haar melkproductie neemt flink af. De pups onderhouden zichzelf praktisch volledig in hun voedsel en vocht. Qua brokjes eten waren zij stukken sneller dan andere pups (wellicht omdat het bakje bij hen in het nest stond in plaats van erbuiten), dit doen ze al ruim 1,5 week. En verder staat er dagelijks kippenpap in de kooi. Ze eten echt hartstikke goed.

04-05-07

Sinds vandaag beginnen de pups een beetje te happen. Vorige keren was dit maar heel enkel maar nu is het echt dat als je je vinger ervoor houdt ze denken: hé even proberen. Echt bijten doen ze niet gelukkig. Dus: de opvoeding is begonnen!! Ik zag ook Nuala in de tralies hangen vandaag (zoals ze normaal denken te zeggen "hé mag ik eruit?"). Echt lachen. Ze lopen nu ook echt iedere dag gemakkelijker en kunnen nu zelf het nest terug inkruipen en ook zelf de bak in vanaf de zijkant zelfs. Er gaat dus veel minder naast de bak. Hieronder op de foto zie je Benji.

05-05-07

De pups zijn overmorgen 6 weken en wegen nu:

Benji - 256 gram / Neo - 255 gram


Spencer - 242 gram / Mylo - 243 gram


Niene - 217 gram / Nuala - 210 gram

Ze worden elke dag ondeugender en lopen nu al zo goed dat het nog lastig is scherpe foto's te krijgen. Nuala had me een lekkere knauw gegeven (Neo zat slechts te likken) dus die moest straf hebben. Dat leverde een komische foto op. Er komt ook wel steeds meer karakter in de pups. Mylo is een echte slaapkop, elke keer als ik 1 albino wakker zie en 1 zie slapen weet ik al gelijk welke Mylo is. Spencer is een stuk beweeglijker en foto's van hen samen maken voor Jaleesa is een fikse opgave inmiddels. Met loslopen liepen ze gister samen hard om mama te schreeuwen. Ook Nuala is nog wat voorzichtig met het loslopen. Niene neemt het absolute voortouw en loopt reuze trots door de kamer, met Neo en Benji op haar hielen.

Week 6

09-05-07

Er is weinig ontwikkeling eigenlijk de laatste dagen. De pups groeien wel en zijn echt gigantisch groot naar mijn mening en lopen nog steeds elke keer beter, maar verder zijn er geen radicale veranderingen meer. Ze spelen elke dag een tijdje en dat beginnen ze steeds leuker te vinden. De pups zijn al net zo groot als dat ik mijn pups van vorig jaar op 8 weken ophaalde en qua ontwikkeling ook net zo ver. Ik sta er behoorlijk van te kijken en snap ook niet hoe dat kan (misschien door de bijvoeding ofzo?). Waarschijnlijk mogen ze dan ook al het weekend voor ze 8 weken zijn opgehaald worden, maar dat hangt ook af van hoe de bevalling van Mittens verloopt en hoe het met haar pups zal gaan.

Ik heb vandaag heel veel filmpjes gemaakt en zal er één online zetten. Wel een vrij saaie, maar daar staan in elk geval alle pupjes op.

Klik hier voor het filmpje

11-05-07

De pups zijn vandaag verhuisd! Ze zitten nu in de Tommy T2 en vermaken zich prima. Ze lopen al een tijd zo door de kooi dat het gewoon krap wordt voor al die schatjes. Nu dus lekker alle ruimte van de wereld en alle mogelijkheden om te leren klimmen en bewegen om hun motoriek verder te ontwikkelen. Op de foto liggen ze met zijn allen onder de blauwe handdoek. De pups zijn inmiddels al net zo groot als Shiloh zowat. Visite houdt ze echt niet meer uit elkaar, ongelooflijk.


Gisteren waren ze flink aan het happen en een paar echt bijten. De opvoeding is dus nu in volle gang, wat een donderstenen! Maar dat was ook gisterenavond en de bijvoeding was al vanaf de middag op, dus waarschijnlijk hadden ze ook wel zoiets van: hmm vlees.

12-05-07

Vandaag een lange dag gehad op de Animal Event in Beekse Bergen, maar zéér gezellig. Daarna gingen we de pups van Ingrid chippen en dat ging eigenlijk zo goed, dat we in 1 moeite door de pups hier ook hebben gedaan. De pups zijn nu dus allemaal voorzien van een chip. Het chippen ging uitstekend waar ik eigenlijk vooraf nog bestwel wat moeite mee had zo'n kleine pup, maar het was eigenlijk een eitje. Makkelijker dan volwassen fretten zowat!

13-05-07

De pups eten inmiddels 2 porties bijvoeding per dag in plaats van 1. Het gaat er uitstekend in. Morgen zijn de pups al 7 weken en ze kunnen al zo ontzettend veel! Ze bijten werkelijk absoluut niet, daar sta ik gewoonweg van te kijken. Een paar dagen terug hadden ze gewoon honger, dat weet ik nu wel zeker. Het enige dat ze soms even doen is heel zachtjes op mijn vinger kauwen. Qua zindelijkheid hebben ze vooral buiten de kooi nog wel wat te leren, maar in de kooi gaat het al best goed!

Benji lijkt het meest op Noah qua karakter. Lekker lomp en lekker oenig, durfal en actief. Hij is de grootste speler in het nest. Neo die lijkt er wel een beetje op, maar is het toch net iets minder. Ze zijn een leuk stel samen. Spencer die zie ik veel met Niene lopen, is ook een lekker actief pupje. Mylo is een echt slaapkopje. Niene die is ondanks dat ze zo klein is van geest een lekker actief ding. Ze houdt van spelen net als Benji en Nuala is ze gek op de balletjes die rinkelen. Ze is qua motoriek de voorloper in het nest en een goede klimmer. Nuala houdt dus ook van spelen en is een beetje een loner typetje in het nest. Niet extreem verder, maar zij is de enige die ik soms een beetje alleen bezig zie zijn met dingetjes.

Ik heb ook weer nieuwe foto's en gewichten. Het foto's maken wordt steeds moeilijker en leuke maken ook, want ze schieten alle kanten op.

Benji - 380 gram / Neo - 360 gram


Spencer - 365 gram / Mylo - 370 gram


Niene - 290 gram / Nuala - 295 gram


Benji en Neo / Mylo en Spencer

Week 7

15-05-07

De pups maken het uitstekend. Hun motoriek is al verbazingwekkend en ze ontwikkelen zich in rap tempo. De echte fretten bokkesprongen zitten er helemaal in, de ballen en de wipwap zijn niet meer veilig voor ze en ze begeven zich tussen alle andere Lelibel fretjes uit de groep. Had ik vandaag toch maar zo 12 loslopende fretten! Gezellige bende! Gemok en geklier aan alle kanten hihi. Het filmpje hieronder was vlak na het loslopen, dan is het altijd een drukte van de belang bij de drinkfles!

Klik hier voor het filmpje

16-05-07

De pups zijn vanochtend geënt. Ze zagen er allemaal uitstekend uit zei de dierenarts. En lief!! Echt zo geweldig. Die assistentes allemaal zeulen en doen ermee maar echt niet hoor, nog geen kauw of überhaupt bekje open of wat dan ook. Spencer zijn oogje zag er ook goed uit zei ze (dit was een andere dierenarts dus second opinion). Ze zei gewoon een anatomische afwijking, wat we dus al in gedachten hadden. Je ziet er inmiddels al bijna niets meer van bij Spencer. Hoe groter hij wordt hoe meer het wegtrekt. En last heeft hij er nog altijd niet van, dus de dierenarts zei ook wel dat er waarschijnlijk absoluut niet ingegrepen hoeft te worden. Dat zag zij echt nog niet gebeuren. Hartstikke goed nieuws dus!

Morgen komt Milou Benji ophalen. Hij is de koploper van de nest en omdat Milou wat problemen met vervoer had en morgen wel kon vind ik dat geen enkel probleem. Isabel had ook wel aangegeven Nuala ook wel morgen op te willen halen een paar dagen terug al maar Nuala hou ik liever nog heel even in het nest. Overmorgen (vrijdag) worden Mylo, Spencer en Nuala dan opgehaald. Petra komt waarschijnlijk ook vrijdag voor Neo, maar heb ik ook aangeboden dat ze morgen al mocht aangezien Neo ook een koploper is, samen met Niene vormen ze met zijn 3en de koplopers. De puppypakketten zijn vandaag ingepakt en ik moet vanavond alleen de CD nog maken, en dan zijn ze allemaal klaar voor vertrek!

17-05-07

Benji is net opgehaald! Hij was weer bere lief zoals altijd, totdat hij er genoeg van kreeg en wel weer terug de kooi in wilde. Maarja dat ging dus vandaag niet. Ik ben benieuwd hoe het hem vergaat!

Neo vond het gisteravond ook nodig mij even flink te grazen te nemen. Ze hadden alweer vanaf de middag geen bijvoeding gehad, dus het is gewoon pure honger waardoor ze elke keer beginnen te bijten.

Dit zijn de laatste foto's voor de nestlog!

Benji - ??? gram / Neo - 430 gram


Spencer - 440 gram / Mylo - 435 gram


Niene - 340 gram / Nuala - 355 gram

18-05-07

De andere 4 pups zijn net ook opgehaald. Ik sta er gewoonweg nog van te kijken hoe elke pup op zo'n moment reageert. Wonderbaarlijk genoeg begon Neo een beetje te huilen en Nuala juist niet. Mylo die had het gisteren juist even te kwaad en was de hele dag al niet zo in zijn sas.

Niene is net in de groep geplaatst. Deze kent ze al een hele tijd en is ze ook al in opgenomen, dus dat gaat uitstekend. Nu is het nesthok dus ook opeens leeg! Raar hoor allemaal.

Ik ben van plan volgend jaar als de pups 1 jaar zijn van alleen nog een foto te plaatsen zodat je goed kunt zien hoe ze zijn geworden.

Update

05-11-07

Gisteren was de frettendag van Stichting de Fret in Alphen a/d Rijn. Wat bleek vandaag? Neo en Nuala staan in de krant samen met Isabel!! Hier het prachtige nieuwsitem:

26-03-08

Joepie vandaag zijn de pups 1 jaar! Wat een geweldige prestatie en oh wat zijn ze allen mooi geworden. Hieronder de foto's van hoe de pups geworden zijn, allen overigens nog altijd bij hun oorspronkelijke baasje:

Benji, 18-2


Neo, 26-3, 1580 gram (top winter 1780 gram)


Mylo, 9-12


Spencer, 9-12


Spencer en Mylo, 9-12


Niene, 26-3, 645 gram (top winter 675 gram)


Nuala, 18-4

Benji en Niene zullen beide papa en mama worden. Nuala, Neo, Mylo en Spencer zijn inmiddels allemaal geholpen.