Het nest van Mittens x Bart is een voorbeeld van een nest waarin een complicatie is voorgekomen. Mittens heeft tijdens haar dracht een gedeeltelijke baarmoederontsteking ontwikkeld. De pups in de ene helft van de baarmoeder zijn in deze ontsteking gegroeid en de andere helft heeft een fikse tik van de ontsteking meegekregen. De pups die in de ontsteking zaten waren niet meer dan gedrochten, het had nog net een hartje maar een pup viel er niet uit te halen. Deze zijn geeuthanaseerd. Het verloop van de andere pups kun je hieronder lezen. Mittens is geholpen na dit incident. Haar gedrag jegens andere fretten is hierna nooit meer hetzelfde geworden.

Ervaringen met complicaties laat ik online staan ter voorlichting voor andere fokkers. Er zijn meer foto's gemaakt dan online staan maar gezien de aard van deze foto's worden deze alleen op aanvraag verstuurd.

Even voorstellen


Mittens is een Champagne Point Panda (Sandy Point Panda). Ze is een aanhankelijke meid en klimt dan ook graag in je broek of bovenop een kooi om bij je te zijn. Ze heeft een sterk willetje.

Bart is een Champagne Point (Sandy Point) ram uit het jaar 2006. Bart komt uit een zeer sterke lijn en vormt qua genen de ideale combinatie voor Mittens. Haar Champagne genen zullen waarschijnlijk mooi worden versterkt. Bart is een behoorlijk flinke vent en weegt al 2250 gram. Bart is afkomstig van frettery Villa Bianca.

Mittens en Bart zijn beide ADV negatief getest d.m.v. de CIEP test in januari 2007.

Data

16-03-2007 Mittens loops
04 & 05-04-2007 Dekking
16-05-2007 Uitgerekend
15-05-2007 Bevallen

Dracht 41 dagen
Aantal pups: 7 (-7)

Gewichten

Voor de dekking: 680 gram
Week 1: 670 gram
Week 2: 690 gram
Week 3: 720 gram
Week 4: 725 gram
Week 5: 755 gram
Week 6: 815 gram

Index (klik om naar onderdeel te gaan)

Om terug naar de index te gaan kun je ten alle tijden op de titel van het onderdeel klikken.

De dekking

14-04-07

De dekking van Mittens is aan de harde kant geweest. Ik vond het echt vreselijk om haar een week te moeten missen en Mittens heeft er ook wel wat stress van gehad. Op de woensdag ging het dekken prima, maar donderdag schijnt een ramp te zijn geweest. Ze had een korst in haar nek die er afgelopen week vanzelf afkwam met een immense pluk haar dus ze heeft nu een kale plek in haar nek van zo'n 2 cm lang en 1 cm breed. Ze krijgt er 2x per dag een zalfje op wat ze niet leuk vindt maar wat zeker helpt. Sinds vandaag ziet het huidje er een stukje minder geïrriteerd uit. Haar vulva slinkt sinds vandaag ook net 2 dagen na die van Bliss. Ze zijn beide wat laat. Bij Mittens voelt het nog altijd iets minder goed dan bij Bliss omdat ik de ram niet ken. Van Noah weet ik dat hij goed dekt maar Bart heeft al 2x een schijndracht afgegeven en 1x een dracht dus het is gewoon even afwachten. Over iets meer dan een week kan ik ze gaan voelen!

De dracht

23-04-07

De kale plek in Mittens haar nek heelt goed. Ik zie de eerste dons er al weer op verschijnen dus dat ziet er goed uit. Evenals Shiloh lust ze geen waltham tijdens de dracht. Ik vind dat ronduit bizar! Shiloh snap ik het van want die lustte het überhaupt nooit echt goed maar Mittens? Dat is een alleseter normaal! Nou ja als ze over 4 weken dracht is zal het vanzelf wel komen als de honger komt... Ik heb vandaag gevoeld bij Mittens en ik voel de pups al zitten. Nog niet heel erg overduidelijk maar ze zijn natuurlijk ook nog erg klein op amper 3 weken dracht nu dus dat zal de komende dagen wel duidelijker worden.

01-05-07

Mittens heeft overduidelijk pups. Dit heb ik meerdere keren gevoeld afgelopen week. Haar nek heelt super er zit al behoorlijk wat haar op weer dus daar ben ik ook blij mee. Echter is haar back-up i.v.m. de doofheid (Bliss) weggevallen. Die had vandaag een echo en bleek schijndrachtig. Helaas dus. Gelukkig zijn er wel veel nestjes in de buurt. Sarina verwacht de 13e en 16e een nestje en Natascha ook de 16e. Daarvan is ook niet bekent wat schijndrachtig is en niet dus is ook nog even afwachten. Het nestje van Natascha zitten waarschijnlijk wel pups in maar ja dan zit je ook weer met hoeveelheden die ze aankan als moeder misschien. De nagellak om te markeren heb ik in ieder geval al in huis gehaald en dag 41, 41 en 43 neem ik vrij van school om bij Mittens te kunnen zijn. Ik vind het reuze spannend!

04-05-07

Mittens verhaart als een tierelier! Het komt er echt met grote plukken tegelijk uit. Ongelooflijk zeg! Ik zie haar buik ook fiks groeien en zo ook haar tepeltjes natuurlijk. Wat een mooi meisje!

05-05-07

Mittens heeft 9 tepels en weegt op 4,5 week al 742 gram.

06-05-07

Vanaf vandaag zit de toekomstige mama apart. Ik heb haar in een konijnenkooi gezet zodat ze mooi mobiel is met kooi en al en ik haar vanaf de hal in de gaten kan houden als de deur op een kier staat. Haar vacht valt nog steeds flink uit en ze wordt enorm dik.

11-05-07

Nog iets meer dan een halve week en dan is het zover! Ik zag vandaag al een slijmsliert bij Mittens, dus de boel begint al een beetje op gang te komen. Ze is bijna helemaal verhaart al. Het wordt nu echt spannend!

13-05-07

Ik heb Mittens vandaag bij me in de hal gezet. Zo kan ik haar optimaal in de gaten houden en kan Shiloh niet bij haar in de kooi kruipen (aangezien die met de pups weer in de Tommy zit kan die weer bepalen hoe en wanneer ze losloopt en bij wie ze wil slapen). Ik wilde Mittens liever niet in het houten hok doen omdat ik haar daar niet in de gaten kan houden. In de konijnenkooi is ze flexibel en dat scheelt. Het leek me toch een tikkeltje stressvol om haar nu nog snel te verhuizen maar ze pakt het reuze snel op en is erg rustig. Ze slaapt lekker lang en ik kan heerlijk met haar knuffelen. Haar buik is inmiddels behoorlijk gigantisch en ze lag vanmiddag vrij zwaar te ademen in haar slaap. De pups vergen toch wel wat van haar nu. Ik vind het met de dag spannender worden!

14-05-07

Mittens had me even goed te pakken net ('s avonds). Ze begon ineens driftig te graven en slepen met de poepbak. Dat doet ze normaal nooit. Dus ik had zoiets van nu al? Snel nog even verschonen natuurlijk voordat het een week niet meer kan. Nou in de carrier lag ze te likken. Vervolgens weer in de kooi, nog even graven en slepen met de poepbak. Daarna het nest in om een nest te maken. Dat heb ik Shiloh niet zien doen. Ze lag al ondergedoken alsof ze al pups had! Ik mijn oor ernaast houden om alles mee te krijgen. Driftig likken nog steeds. Nou ze is een tijd bezig geweest, toch wel ruim 20 minuten gok ik, om dat nest mooi te krijgen. Vervolgens viel ze heerlijk in slaap. Het zou me niet verbazen als het morgen al gaat gebeuren...

De bevalling

15-05-07

Mittens is aan het bevallen. Iets voor 4 uur ('s nachts) kwam de eerste pup. Het is nu 6 uur en er is nog geen tweede. Het gaat uitstekend met de pup. Alles zit erop en eraan. Mittens is nu al een goede moeder en ik moet op mijn tellen passen. De pup heeft nog niet gedronken (wat er wellicht op wijst dat er meer moet komen).


06.30 Ik heb met spoed de dierenarts gebeld. Het duurt te lang, de weeën zijn gestopt en de pup drinkt nog steeds niet. Over een half uur moet ik bij de dierenarts zijn.

08.40 Het is weer het drama van de eeuw. Bij aankomst liet de dierenarts ons nog ruim 25 minuten buiten wachten, die was veelte laat. Ze eerste pup was al vrij ondervoed aan het raken. Het is trouwens een meisje dat weet ik wel. Nou Mittens kreeg oxytocine (weeën opwekker) en gelijk binnen 2 minuten kwam pup nummer 2 eruit. Die had kennelijk vastgezeten. De moederkoek komt ook niet achter de pups aan, niet bij de eerste en niet bij de tweede. Ze blijven met de navelstreng vast zitten. Dus de dierenarts de tweede pup afgebonden, steriel gemaakt en een hechting erin, maar hij (denk ik te hebben gezien) had een vrij blauw hoofd en een geknikt nekje dus is waarschijnlijk schouders eerst in plaats van kopje eerst gekomen, waardoor hij bleef steken. Nou de eerste pup (9 gram) moest dus gevoed worden, maar drinken wilde ze niet. Dus kreeg ze sondevoeding. Bij thuiskomst moest dat weer even bij beide pups en verder hopen dat Mittens de rest eruit zou werpen. Kruik onderin het nest. 2 Pups erin en huppa, Mittens grijpt pup 2 en perforeert zo de achterkant. Ongelooflijk. De tweede pup is dus overleden. De eerste pup legt ze nu elke keer buiten het nest maar laat ze wel leven. Qua haar doofheid gaat het super, ze is een goede moeder (vanochtend) en heeft de pup super verzorgd en beschermd, maar ik denk dat het nu vanwege de problemen met de tweede pup en de andere geur natuurlijk die aan beide pups zit. Ze hoorde wel dat we de pup bij haar wegpakten bij de dierenarts, dus 100% doof is ze absoluut niet. Nou... Als er over een uur nog niets komt moet ik de dierenarts weer bellen. Ik zie nu op dit moment wel dat ze weer weeën heeft (8.50 uur).

Onder de 1e pup (kaal) en boven de 2e pup, nu overleden.

09.20 De pup leeft nog maar wil nog altijd niet drinken. Mittens heeft fikse weeën en perst, maar ze is hartstikke moe zie je in haar ogen.

09.40 Mittens perst nog steeds flink, maar er komt niets.

10.50 Om 10 uur opnieuw de dierenarts gebeld en opnieuw langskomen. Op dat moment perste Mittens nog maar nog geen 5 minuten later nam het weer af en ging ze weer slapen. Ze is nu net opgenomen. Ze gaan nogmaals proberen weeën op te wekken (wat ik eigenlijk niet eens meer zie zitten maargoed ik vertrouw op hen) en als dat weer niet wil een keizersnede. De pup is meegegaan inclusief sondevoeding.

14.00 Ik heb er even achteraan gebeld want het duurde erg lang. Vanochtend is een keizersnede gedaan. Als ik het goed begrijp (qua aantallen) zijn er 2 levende pups uitgehaald, dat maakt inclusief die van 4 uur vanochtend 3 levende pups nu. Er zaten er nog 3 in, deze waren ernstig misvormd. Mittens had een ontsteking in haar baarmoeder waardoor dit kan zijn ontstaan. Haar baarmoeder was niet dermate aangetast dat hij hoefde te worden verwijderd. De oorzaak is gewoon pech hebben eigenlijk... Ik heb goed naar de erfelijkheid gevraagd maar hier is het verder allemaal in orde mee. De misvorming kan wel erfelijk zijn maar kan ook net zo goed door de ontsteking komen. Nou dat lijkt mij meer voor de hand liggen aangezien de 3 nog levende pups ook wat problemen hebben. De 3 nu nog levende pups hebben namelijk nauwelijks zuigreflex. Mittens is nu net wakker maar nog enorm suf. Vanavond haal ik haar op tussen half 7 en 8, dan volgt een nieuw stukje. Als ik alle aantallen dus goed begrijp heeft ze in totaal 7 pups gehad.

Als ik de resultaten zo even laat bezinken ben ik toch wel tevreden. Het lag gewoon absoluut niet aan Mittens en dat doet me goed. Ik ben wel razend benieuwd of de pups het gaan redden of niet. Bij een keizersnede zijn de kansen werkelijk nihil. De moeder stoot meestal de pups af. Helemaal nu de pups zo weinig zuigreflex hebben (ik ben ook benieuwd in welke mate ze al wel drinken inmiddels of nog helemaal niet) zijn de kansen nog kleiner dan nihil. Ik ga er in principe vanuit dat ze het niet zullen overleven, maar we zullen wel zien hoe sterk ze zijn.

21.20 Nou half 7 werd later. Hij liet ons weer ruim een uur wachten. Problemen met de auto daardoor en problemen met de betaling, het was 1 groot fiasco. Mijn kop staat inmiddels ondersteboven. Ik heb nog nooit zoveel gehuild op één dag.

Nou ja hoe ging het... Mittens is oké. Ze ziet er netjes uit en voelt zich stukken beter. Ze moet 2x daags antibiotica. De pups... Er zijn er 3 over. Mittens heeft 1 van de 3 nog flink gegrepen daar, in de heup. Die pup heeft een fikse bloeduitstorting. Ze hebben toen dus gelijk de pups weggehaald en ze kunnen dus niet meer bij Mittens. Ze hebben nog altijd geen zuigreflex, dus zelf eten is geen optie en dus ook overleggen niet. Ik moet alle 3 de pups dus sondevoeden, 2x daags met antibiotica erbij en 24 uur per dag om de 2 à 3 uur. Het wordt een flinke opgave, maar ik ga mijn best doen. En meer kan ik gewoon niet doen. Je merkt wel aan mijn taal dat ik voor vandaag even helemaal op ben... (ben ook al sinds 4 uur op natuurlijk). Morgen weer nieuwe energie hopelijk.


22.20 Net de sondevoeding gegeven en vervolgens de pups gewogen. De pup van 4 uur, een albino moer, woog bij de dierenarts nog 9 gram vanochtend. Inmiddels nog maar 7. De andere donkere moer, met de wond op de heup, weegt 8 gram. Verder is er een albino ram die 7 gram weegt.

Week 0

16-05-07

07.00 De pups leven alledrie nog. Bij de laatste sondevoeding gisteravond om 12.00 liep het wat minder lekker. Het buisje kwam uit op het ruggetje van de albino ram. Daar had ik de hele tijd al moeilijk mee want die trekt zich elke keer vreselijk krom. Hij had daardoor al 2x een voeding overgeslagen dus zijn tijd begon hevig te dringen. Ik heb het gevoel dat ik een long heb doorgeprikt o.i.d. maar hij ziet er niet anders uit nu in de ochtend nog. Maar wat ik daardoor nu wel heb is angst voor de sondevoeding. Ik voed ze nu de hele nacht al puur door het in het bekje te spuiten i.p.v. in de maag. Vooral dame 2 pakt dat goed op nu. De albino ram maakte vanochtend ook eindelijk slikbewegingen. Wie weet gaat het toch nog lukken zo. Ze zijn allemaal geen grammetje aangekomen (maar ook niet afgevallen) sinds gisteravond. Het was een fiks nachtje, 12 uur naar bed, 2.30 op, 4.30 op en nu 7.00 op en de dag moet alweer beginnen. Mama Mittens stond om 5.00 vreselijk aan de tralies te trekken. Wellicht pijn, of wellicht ook gewoon zin om te spelen. Voor nu kon ik even weinig voor haar doen wat betreft de pijn dus ik heb haar in de frettenkamer staan nu weer en los laten lopen. Ik ga straks even de dierenarts bellen hoe het zit met pijnstillers, die heb ik namelijk niet meegekregen. Tenzij ze het stiekem al bij de antibiotica in hebben gedaan maar dat lijkt me toch niet.

13.30 Er is nog één pup over. De eerstgeborene om 4 uur nog steeds. Ze weegt inmiddels nog maar 6 gram (van de 9). Het sondevoeden gaat weer goed en ik heb mijn kracht daarin teruggevonden. Vanmorgen om half 12 bij thuiskomst na de enting van Shiloh haar pups lag de albino ram dood in het 'nest'. Waarschijnlijk toch door die sondevoeding van gisteravond/vannacht. Ingrid was bij me dus dat was wel heel fijn. De 2 dames nogmaals sondevoeding gegeven met hun medicijnen. Vervolgens bedachten we dat we best eens konden kijken of ze een tepel van Mittens pakten met wat afleiding voor Mittens. Het pupje van 4 uur deed dat! De andere dame niet. Hierdoor kwam overleggen weer ter sprake, maar ja: naar wie? De pup van 4 uur heeft vrij dringend hulp nodig want die wordt echt dun en kleiner. Ik ken 2 nestjes in Enschede pasgeboren maar beide boordevol met pups. Enige optie: Bliss proberen. Even ter informatie een fokker opgebeld om te vragen hoe de kansen waren en dat zat goed. Bliss zou vandaag uitgerekend zijn en had ook melkklierontwikkeling, hoewel we er niets uitkregen, maar wellicht kon ze toch de pups warm houden. Dus de pups erbij. Likken en dat ging super, dus even met rust gelaten en na 10 minuten terug. Nou hartstikke raak, ze zat een pup op te peuzelen. De andere konden we niet eens meer vinden, maar vonden we later springlevend toch nog tussen de doeken. Godzijdank die van 4 uur die dus wel zuigreflex heeft. De ander had dit nog niet plus dat haar heupje niet goed was, dus ik was allang blij dat die het was. Die ligt nu dus nog in haar eentje de volle aandacht te trekken. Ik probeer zo snel mogelijk ergens een tepel bij een moertje te vinden voor haar in een nest, want ze vermagerd zo snel, ik denk dat ik dat niet red puur op mijn kunnen.


14.00 De pup wordt zo richting Enschede gebracht naar een nestje van 8. Het is het dichtste en dus snelste in de buurt en waarschijnlijk een betere kans dan hier. Straks een update!

17.00 De pup ligt nu in het nest van Aaliyah van Sarina (Diamond Ferrets). Die heeft 8 tepels en 8 pups die gisteravond zijn geboren (haar andere moertje 6 tepels en 12 pups die 4 dagen geleden zijn geboren). Ik heb Sarina de sondevoeding voorgedaan voor de antibiotica even en voor het geval de pup moeite heeft de tepel te vinden of opnieuw met zuigreflex en de pup gemarkeerd met nagellak. Ik dacht dat ze er extreem slecht uitzag maar als ik ze zo naast elkaar bekeek viel het allemaal nog wel mee eigenlijk. Ze is ook mooi actief met bewegen dus dat scheelt. We zullen veel moeten duimen want Sarina is ook niet elke dag thuis en loopt gewoon fulltime stage, dus ze zal doen wat ze kan. Bij mij had de pup waarschijnlijk toch geen kans gehad, dus dit is het beste dat ik voor haar kan doen.

17-05-07

08.00 Sarina had vanochtend geweldig nieuws voor me. Ze smste dat na een slopende nacht ze heeeel goed nieuws voor me had. Ze drinkt zelf! Gisteravond met aanleggen pakte ze de tepel wel maar nam ze maar 2 slokken. Toen heeft Sarina haar nog een sondevoeding gegeven. Ik ben reuze benieuwd of ze er ook iets beter uit ziet nu!

14.30 Nog geen nieuw nieuws over het pupje, ik kan Sarina niet bereiken. Wel over Mittens. Die doet het namelijk werkelijk uitstekend. Ze heeft een mooie wond, eet goed drinkt goed en is goed actief. Ze is hartstikke lief en knuffelig. Ze vond het erg akelig om apart te moeten zitten dus ik heb haar rond 12.00 weer bij de meidengroep gezet. Dat zijn zulke onwijs hechte vriendinnen, dat gaat gewoon super samen. Bliss zit er ook weer bij dus ze zijn weer met zijn 7nen. Shiloh die kruipt dwars door de tralies van haar pups naar haar vriendinnen al sinds dat ze 6 weken zijn, dus die vermaakt zich ook wel.


15.30 Het laatste meisje is ook overleden :-(. Ze lag vanmiddag dood tussen het nestje.

19-05-07

Gisteren avond terug voor de wondcontrole. Het zag er goed uit. Mittens heeft in de toekomst een hogere kans op ontstekingen en schijndrachten. Ze heeft tussen de groep regelmatig last van haar hormonen. Dan zet ik haar weer even apart en probeer het later op de dag weer totdat het niet meer goed gaat. Voor de rest zitten alle meiden samen, dus alleen Mittens zit nu kleine periodes van de dag apart (en de mannen natuurlijk).

Week 1

22-05-07

Mittens heeft besloten amper 1 week na haar keizersnede alweer loops te worden. Ik baal als een stekker.

Week 2

29-05-07

Zojuist een afspraak gemaakt met de dierenarts. Vrijdag wordt ze geholpen (2,5 week na de operatie). Ik heb Hanneke gemaild over alle opties en deze vond ik toch de beste voor mijn meisje. Vanaf 2 weken na de operatie mocht het, dus ik heb het daar ook maar gelaten aangezien Mittens best last heeft van haar hormonen en dat doet haar sociale leven ook niet veel goeds op dit moment.

01-06-07

Mittens is vandaag gecastreerd. Ze maakt het verder prima. Gelukkig kan ik het nu allemaal achter me laten.

Update

09-08-07

Nu 2 maanden verder is de wond netjes hersteld en alle haren ook weer aangegroeid. Ze ziet er goed uit. Door alle pijn en stress die Mittens heeft meegemaakt heeft ze nu problemen in de groep. Ze accepteert Shiloh en Niene absoluut niet, ookal accepteert ze Aidan (pup), Mous (zogend moertje), Bliss (schijndracht) allemaal prima, er is toch ergens een conflict bij Shiloh en Niene ontstaan. Hierdoor is het erg lastig voor Mittens om los te lopen met de groep en komt ze er minder vaak uit. Ze zit op dit moment al een tijd apart met Lot samen omdat Shiloh dwars door de tralies van de ene naar de andere groep kan lopen. Ik ben nu bezig een huiskamergroep te maken waar Sjos en Shiloh inkomen en de 3e wordt afgewisseld, zodat Mittens en Lot samen weer in de ene groep kunnen en Niene bij de andere. Het is even regelen en plannen met haar. Maar hoe lastig ook, ik zal haar nooit opgeven.